El programa de gires de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) aquest 2025 inclou 9 ciutats de 4 països europeus en 5 viatges, en els quals participaran un centenar de músics i cinc solistes reputats.
La primera gira arrencarà aquest cap de setmana a Madrid, amb el ja tradicional intercanvi amb l’Orquesta Nacional de España, que actuarà aquells mateixos dies a L’Auditori de Barcelona. L’OBC torna, doncs, a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid dos anys després de la seva darrera visita.
A Madrid, Morlot dirigirà un programa interpretat la setmana prèvia a Barcelona, compost per dues obres de Ravel, de qui s’interpretaran les versions per orquestra de l’ Alborada del gracioso i de Quadres d’una exposició de Mussorgski. Completaran el repertori el Concert per a violí de Gerhard, amb la violinista Carolin Widmann com a solista convidada, i l’estrena a França de Deux constellations pour orchestre d’après Joan Miró, d’Hèctor Parra.
Després de Setmana Santa, l’OBC marxarà a França, on farà parada a l’Auditorium de Lió el 25 d’abril i al Grand Théâtre d’Ais de Provença, en el marc del Festival de Pasqua de la ciutat, l’endemà, 26 d’abril. L’OBC interpretarà el mateix repertori que a Madrid, susbstituint, però, l’obra de Gerhard i la solista de la peça (Widmann) pel Concert per a piano en Fa de Gershwin, interpretat per Lucas Debargue.
A l’estiu, la gira continua a la capital dels Països Baixos, Amsterdam, seu ja coneguda per la formació catalana. El 18 de juliol presentaran al Concertgebouw un repertori diferent, dedicat majoritàriament a Ravel, de qui interpretaran la Sonata per a violí núm. 2 amb Renaud Capuçon al violí, Tzigane i, novament, Quadres d’una exposició. L’aportació catalana al programa arriba amb la inclusió com a peça d’obertura de la Simfonia efímera de José Río-Pareja, estrenada el passat mes de desembre a L’Auditori per encàrrec de l’equipament en tant que compositor convidat d’aquesta temporada.
Ja la temporada vinent, al mes de novembre, l’OBC viatjarà a Alemanya. Al Liederhalle de Stuttgart, interpretarà obres d’autors centreeuropeus com el polonès Henryk Wieniawsky (Concert per a violí núm. 2 en Re) i l’alemany Franz Waxaman (Fantasia Carmen per a violí i orquestra) amb la violinista Bomsori com a solista. Completarà el repertori una obra de Ravel (Rapsòdia espanyola) i dues de catalanes: la suite Magical Opal d’Albéniz i l’estrena de Miquel Oliu, encara en procés de creació. La programació es repetirà també en el debut de l’OBC al Tonhalle de Düsseldorf el 15 de novembre. Així mateix, l’OBC tornarà a l’Elbphilarmonie de Hamburg, un any i mig després d’haver-hi debutat, amb un programa propi d’autors francesos (Debussy i Ravel) i catalans (Mompou, Albéniz, Gerhard i Oliu), amb la participació de la soprano Núria Rial.
Finalment, entre el 26 i el 28 de novembre, Morlot dirigirà dos concerts al País Basc, també en el marc d’un intercanvi, al Palau Euskalduna de Bilbao i a l’auditori Kursaal de Sant Sebastià.
D’altra banda, el programa de gires de 2025 de L’Auditori inclou també el viatge de la Banda Municipal de Barcelona a Portugal el 4 de maig. Actuaran a la Casa da Música de Porto juntament amb la Banda Simfònica Portuguesa de la ciutat, que té com a director convidat el titular de Barcelona, José Rafael Pascual-Vilaplana. El programa inclourà obres de Borguñó i Blanquer a càrrec de la formació catalana, obres d’autors portuguesos a càrrec de la Banda de Porto i una cloenda conjunta amb Dionisíacos de Florent Schmitt.
Aquesta programació d’actuacions fora de Catalunya s’emmarca en una nova estratègia d’internacionalització de les formacions de L’Auditori, de la qual també formen part les publicacions del segell discogràfic i els encàrrecs de composició durant la temporada.