Del 23 de març al 3 d’abril, se celebrarà a Barcelona la setantena edició del Concurs Maria Canals, que reunirà 61 talents del piano de 25 països diferents; entre ells nou espanyols, dos dels quals són catalans.
Degà dels concursos de música que se celebren a Espanya, el Concurs programarà també, com és habitual, diverses activitats complementàries que enguany commemoraran no només el seu llegat cultural sinó també l’àmplia base social d’amics, col·laboradors i voluntaris que el fan possible.
A la competició d’enguany s’han presentat un total de 116 aspirants, dels quals han estat seleccionats 61 concursants procedents de 25 països diferents. Espanya encapçala el rànquing amb 9 concursants seleccionats; entre ells els catalans Víctor Braojos i Guillem León. A continuació se situen Corea del Sud, amb vuit concursants i Japó, amb sis. La mitjana d’edat dels pianistes és de 25 anys; 47 dels concursants són homes i 14, dones.
Tots s’enfrontaran a dues rondes eliminatòries, una semifinal i una final amb orquestra, que els permetran optar a guardons per valor de 80.000 euros, a més de recitals i concerts remunerats. El primer Premi Fundació Occident està dotat amb 25.000 euros i quatre concerts amb diverses orquestres simfòniques espanyoles. El Segon Premi Maria Font de Carulla, concedit per la família Carulla, té una dotació de 10.000 euros i el tercer, atorgat per la Fundació Vila Casas, de 6.000 euros.
El jurat internacional està integrat, entre d’altres, per quatre guardonats en anteriors edicions: el barceloní Enrique Bagaria, darrer guanyador espanyol del concurs, el 2006; la japonesa Yukiko Akagi, segon premi el 2005; la ucraïnesa Regina Chernichko, primer premi el 2014, i el francès Fréderic Lagarde, tercer premi el 1994. Presidit per Carlos Cebro, també compta amb la presència de la pianista catalana Maria Lluïsa Cantos.
Setantena edició
Des de la seva fundació, l’any 1954, el Concurs Maria Canals s’ha celebrat sense interrupcions, llevat de dues ocasions: el 1955, quan la segona edició s’ajornà al gener de l’any següent, i el 2020, arran de la pandèmia de la Covid-19.
Enguany, amb motiu d’aquesta setantena edició, hi ha previstos un seguit d’actes commemoratius. El 23 de març (18 h), hi haurà un acte a l’Auditori Eduard Toldrà del Conservatori Superior de Música de Barcelona, que consistirà en una taula rodona, moderada pel periodista Albert Torrens, amb els quatre membres del jurat que han estat guardonats en anteriors edicions, els quals també oferiran una actuació musical.
A partir del 21 de març, l’espai Mercè Sala de l’intercanviador de l’estació de metro Diagonal acollirà una exposició titulada Un concurs amb ànima sobre l’ampli ventall humà —voluntaris, jurats, col·laboradors i intèrprets— que fan possible el certamen.
Així mateix, al llarg de tot l’any es presentaran Els pòdcasts del Concurs Maria Canals, un seguit d’entrevistes properes i disteses amb els protagonistes d’aquest esforç col·lectiu. Aquests testimonis poden seguir-se a través del canal de YouTube del concurs, o bé, en format àudio, al seu perfil de Spotify.
Paral·lelament, també s’ha posat en marxa una campanya de mecenatge titulada Dona la nota, que, a més de la recaptació de fons, té com a objectiu ampliar la base social del concurs.
El cartell
Amb motiu de la celebració de l’efemèride, el Concurs Maria Canals ha encarregat al pintor, dibuixant i il·lustrador Perico Pastor (La Seu d’Urgell, 1953) la realització del cartell d’enguany.
L’obra, aquarel·la i tinta xinesa, ret homenatge a la figura de la fundadora del concurs, la pianista i pedagoga Maria Canals (1914-2020). El resultat és una imatge de gran força expressiva que, segons l’autor, representa “una senyora tocant el piano i jugant amb el contrast entre el negre de l’instrument i el blanc de les tecles”.
D’aquesta manera, l’artista afegeix el seu nom al d’altres figures rellevants del món plàstic que han posat imatge al concurs en edicions anteriors: Joan Miró (1979, 25a edició), Antoni Clavé (1994, 40a edició), Antoni Tàpies (2004, 50a edició) i Frederic Amat (2014, 60a edició).
Obra encàrrec
Seguint una tradició iniciada el 2019, el concurs ha encarregat una obra de nova creació a un compositor que la posa a disposició, amb caràcter optatiu, dels pianistes concursants. L’encàrrec ha recaigut en el compositor Bernat Vivancos (Barcelona, 1971), que ha escrit una peça titulada Zapateado.
L’obra es toca no només amb les mans sinó també amb els peus, que l’intèrpret ha d’utilitzar com si fossin un instrument de percussió mitjançant l’ús de sabates amb punta i taló metàl·lic, com les que fan servir els ballarins de flamenc o claqué.
Off Concurs
Com cada any, la competició internacional va acompanyada d’un ampli calendari d’activitats divulgatives, que volen apropar la música i la pràctica instrumental del piano a tota la ciutadania. Entre elles, com és habitual, hi ha El Maria Canals porta cua que, del 24 de febrer al 4 d’abril situa pianos a diferents espais públics de la ciutat, inclosos el Palau de la Música, el Liceu, el Port de Barcelona, l’Illa Diagonal i el restaurant 7 Portes.
La tradicional Marató de la plaça Reial tindrà lloc l’11 de març, d’11:30 a 20:30 h. Entre les intervencions previstes hi ha les del pianista i compositor Carlos Bianchini (11:30 – 12:15 h); de la soprano Beatriz Jiménez, el tenor Beñat Egiarte i el pianista Josep Buforn, que oferiran un recital de Hits d’òpera (12:15 a 13 h); del Cor Smiling i Teen Voices (19:30 – 20:30 h), a més d’alumnes dels conservatoris de Badalona i del Liceu.
A més, i en el marc de l’activitat La teva ciutat s’omple de pianos, que es desenvolupa conjuntament amb la Fundació Occident, el 16 de maig es distribuiran 10 pianos de cua als carrers Consell de Cent i Passeig de Sant Joan.