Subscriu-te

O Sacrum, un cor virtual

Entre l’àmplia i variada resposta espontània dels músics en aquest temps de quarantena, no hi falta la convocatòria d’un cor virtual mitjançant les xarxes socials. L’ha impulsat Carles Prat, cantant i compositor igualadí, reclòs a casa seva, a la capital de l’Anoia, des de fa cinc dies.

La iniciativa no és nova, i entre els nombrosos precedents, el més cèlebre és el Virtual Choir ideat pel compositor americà Eric Whitacre, en el qual ja han participat milers de veus de més d’un centenar de països. “Tant aquest com d’altres que he vist arriben a resultats molt més professionals del que arribaré a fer jo”, assegura Carles Prat.

El funcionament, certament, és diferent, però les circumstàncies també. “Altres cors que ho han provat posen un director dirigint i envien la partitura en PDF, però jo vaig pensar que era més fàcil si feia un vídeo en què la partitura es veiés bé i se sentís la base de l’àudio en MIDI perquè tu hi cantis a sobre”, explica Prat, que proposa interpretar una obra pròpia, titulada O Sacrum: “És una peça que m’han interpretat recentment el Cor Francesc Valls de la catedral de Barcelona, el Pax Cor de Cambra de Sabadell i el Cor Albada, i que és bastant assequible perquè no té canvis de tempo ni ritmes difícils, de manera que els professionals no hi tenen problema i els amateurs també la poden cantar amb poc estudi”.

A banda d’adreçar-se directament a alguns dels companys dels cors on canta –és membre del Cor de Cambra del Palau de la Música–, Prat va penjar a les xarxes la convocatòria següent: “Esteu avorrits a casa? Ja heu mirat totes les pel·lícules de Netflix? Us proposo que amb aquest vídeo que penjo us graveu en videoselfie cantant la vostra veu fent un dels divisis. Si voleu enviar dos vídeos, un amb cada divisi, millor que millor!”. Les instruccions més detallades inclouen un vídeo a tall de demostració i especifiquen que cal fer servir auriculars per evitar que la base d’àudio del vídeo quedi enregistrada, respectar la claqueta que dona quatre pulsacions per entrar i ser estricte amb la durada de les notes, els tempos i les indicacions de dinàmiques.

Un cop enviat el vídeo, tota la feina és per a en Carles i un amic seu, tècnic de so, que n’extraurà els àudios i en farà una equalització per obtenir una sonoritat tan pròxima com sigui possible a la d’un cor. “És gairebé impossible aconseguir que totes les consonants sonin alhora, però l’efecte final ha de ser de so coral i, per tant, les petites imperfeccions no se sentiran. Al capdavall, el que compta és més l’experiència que el resultat final”, admet Carles Prat.

La convocatòria és oberta fins que acabi el confinament, i el fruit de tot el procés podria veure la llum abans de dos mesos. “No he donat un termini perquè estic pendent de veure quina resposta hi obtinc. En principi, com més gent m’escrigui, millor, però no espero rebre centenars de vídeos. A hores d’ara en tinc una dotzena i, si arribo a trenta o quaranta amb una proporció equilibrada de les veus, ja serà molt”, preveu.

A banda d’aquesta iniciativa, l’activitat musical de Carles Prat s’ha aturat completament. Tots els propers compromisos com a cantant s’han cancel·lat, així com el concert del Festival Barcelona Obertura a la Sagrada Família on, a final de març, se li havia d’estrenar una obra. “Tinc alguna altra cosa pendent d’escriure, però és per més endavant, i també estic buscant concursos on em pugui presentar”, explica, i afegeix: “M’estic a casa intentant fer activitats amb els nens i, quan la meva dona acaba de fer teletreball, m’hi dedico dues o tres hores cada dia”.

Per participar en aquest cor virtual, informació en aquest enllaç.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter