Subscriu-te

50 anys d’emocions compartides

© Antoni Bofill
© Antoni Bofill

El Liceu homenatja Plácido Domingo.

Per Mercedes Conde Pons

El Gran Teatre del Liceu va retre homenatge diumenge passat al tenor madrileny Plácido Domingo en el 50è aniversari del seu debut al Teatre de La Rambla. El cantant, un cas únic en la història de l’òpera, celebra aquestes noces d’or interpretant el rol protagonista d’una òpera aquests dies a l’escenari del Liceu. Es tracta de Simon Boccanegra de Giuseppe Verdi, en què el cantant assumeix el rol de baríton del dux de Gènova.

La celebració, un sopar per invitació que va tenir lloc a l’escenari del Gran Teatre del Liceu el diumenge 24 d’abril, va ser servit per Serhs, empresa adjudicatària recentment del càtering del Liceu, que s’estrenava amb aquest esdeveniment que va aplegar més de 350 persones. Entre els presents hi havia el tenor madrileny i la seva dona; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila; la delegada del Govern central, María de los Llanos de Luna; el president de la Fundació del Gran Teatre, Joaquim Molins; el president del Consell de Mecenatge, Salvador Alemany; el director general de la institució, Roger Guasch; la directora artística, Christina Scheppelmann, i el director musical, Josep Pons, a més de membres del Patronat del Gran Teatre del Liceu, mecenes i una nombrosa representació d’aficionats i seguidors del cantant.

D’esquerra a dreta: Roger Guasch, director general del Liceu; María de los Llanos de Luna, delegada del Govern central; Plácido Domingo; Joaquim Molins, president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu; Santi Vila, conseller de Cultura; i Christina Scheppelmann, directora artística del Liceu. © Antoni Bofill
D’esquerra a dreta: Roger Guasch, director general del Liceu; María de los Llanos de Luna, delegada del Govern central; Plácido Domingo; Joaquim Molins, president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu; Santi Vila, conseller de Cultura; i Christina Scheppelmann, directora artística del Liceu. © Antoni Bofill

El sopar d’homenatge tenia com a segon objectiu recaptar diners per al projecte de restauració de la façana del Gran Teatre del Liceu. L’èxit de la convocatòria va permetre recaptar un total de 115.000 euros, que aniran íntegrament dedicats a aquest objectiu. La vetllada, amb un preu per cobert de 300 euros, va comptar amb el patrocini principal d’Abertis, Hotel Mandarin Oriental i Fundació RBA, i com a empreses col·laboradores: Banca March, Fundació Damm, Gramona, Levante Capital, Courvoisier i Telefónica.

Emocions compartides

Plácido Domingo va arribar deu minuts tard al Liceu. El tenor, aficionat al tenis, venia directament de la pista central del Club de Tenis Barcelona després d’haver presenciat la final del Trofeu Comte de Godó que va coronar com a campió un altre gran, en aquest cas dels esports, Rafa Nadal.

Mentrestant, el hall del Liceu s’anava omplint dels convidats que, expectants, esperaven l’arribada del cantant. Entre salutacions i copes, uns quants “Domingos” de mida natural que recordaven els seus cinquanta anys de vinculació amb el Liceu omplien el camí cap a l’escenari, convertit per un dia en saló menjador de luxe, amb les estructures escèniques del Simon Boccanegra que havia servit de festa d’aniversari amb el seu públic la nit anterior entre bastidors. Plácido es va emocionar el dia de Sant Jordi en acabar la funció, però ho va fer també l’endemà, en agrair el pastís d’aniversari i la placa commemorativa, així com també recordant els llargs i fructífers cinquanta anys que l’han lligat a una ciutat amb què comparteix molts amors, malgrat que un d’aquests no sigui l’equip de futbol…

El tenor, que va viure amb la seva família a Barcelona entre els anys 1972 i 1980, va recordar emocionat grans nits d’òpera en companyia de cantants catalans de categoria internacional, com Jaume Aragall, Montserrat Caballé, Vicenç Sardinero, Josep Carreras i Joan Pons, que acostumaven a coincidir per Nadal a Barcelona. Aquells anys daurats de la lírica al Gran Teatre del Liceu van deixar nits memorables amb protagonisme de Plácido Domingo en títols com Manon Lescaut, Aida, Andrea Chénier, Adriana Lecouvreur, Samson et Dalila i, més recentment, Parsifal i La valquíria.

Tants anys d’art viscuts amb majúscules, que el tenor no oblida, ho són també pel “magnífic públic” de Barcelona, i que va portar el conseller de Cultura, Santi Vila, a encapçalar les seves breus però encertades paraules amb un eloqüent i senzill “Gràcies”. Què més es pot dir d’un cantant que ha batut tots els rècords possibles en l’àmbit operístic, fins i tot sense pretendre-ho i tenint sempre com a prioritat la qualitat artística?

© Antoni Bofill
© Antoni Bofill

El Gran Teatre del Liceu del segle XXI tindrà sempre com a referent aquest cantant únic, i per això el va obsequiar amb un llibre commemoratiu d’edició limitada –50 anys, 50 moments– i una cantada de mariachis –cal dir que Domingo va créixer a Mèxic, la seva segona pàtria– que van recordar quelcom que ningú no dubtava, que Plácido Domingo continua essent “el rei”.

L’homenatge a Plácido Domingo coincideix amb la seva participació en l’òpera Simon Boccanegra, que estarà en cartell fins al 29 d’abril. Domingo va debutar al Liceu l’1 de gener de 1966 amb tres òperes mexicanes, coincidint amb el seu debut com a professional a Espanya. Des de llavors ha intervingut en 25 òperes –tres en versió concert– i ha estat un habitual a l’escenari barceloní, on ha actuat en 83 ocasions.

Restauració de la façana del Liceu

Les obres de restauració de la façana del Liceu tenen com a data prevista d’inici el mes de setembre, un cop ja s’han atorgat els corresponents permisos administratius de l’Ajuntament. A més de la rehabilitació de la façana de La Rambla, el projecte preveu la instal·lació d’un sistema d’il·luminació integral amb tecnologia LED de baix consum energètic.

© Antoni Bofill
© Antoni Bofill

Aquest és el segon sopar benèfic que el Liceu organitza amb Plácido Domingo, després del celebrat la temporada passada al Foyer del Teatre. Llavors es van recaptar 72.000 euros. La intenció del Teatre és finançar el projecte de rehabilitació i il·luminació de la façana històrica, pressupostada en 492.000 euros, mitjançant altres accions de captació de fons, com ara patrocini, lones publicitàries i donacions de mecenes i particulars.

Simultàniament a les obres de rehabilitació de la façana de La Rambla, està previst dur a terme treballs de recuperació dels quatre vitralls wagnerians situats a la façana lateral del carrer de Sant Pau. En aquest cas es farà amb la col·laboració del Cercle del Liceu, que endegarà una campanya interna de mecenatge entre els seus socis per finançar els 164.000 euros que costa. Les obres permetran obrir a la ciutadania aquest important patrimoni cultural que data del 1905.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter