Subscriu-te

Barcelona és aquests dies la seu del Simposi Mundial de Música Coral

Concert inaugural de l’11è Simposi Mundial de Música Coral a L’Auditori
Concert inaugural de l’11è Simposi Mundial de Música Coral a L’Auditori

Catalunya acull, per primera vegada, el Simposi Mundial de Música Coral, que amb el lema “Els colors de la pau” oferirà l’actuació dels 24 millors cors del món.

Barcelona acull per primera vegada l’11è Simposi Mundial de Música Coral, l’esdeveniment més important del sector a nivell mundial, amb la participació dels 24 cors més importants de l’escena internacional, entre els quals els catalans Cor Vivaldi i el Cor Infantil Amics de la Unió de Granollers. Amb lema “Els colors de la pau”, el Simposi, que va començar dissabte passat, 22 de juliol, i que acabarà el proper dissabte, 29 de juliol, esdevé l’aparador del cant coral més actual i de les noves tendències, una mena d’olimpíades del món coral. Organitzat per la Federació Internacional per a la Música Coral (IFCM), amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), es du a terme al recinte de l’Auditori de Barcelona i rodalia (ESMUC i Campus Ciutadella de la UPF). L’esdeveniment inclou una cinquantena de concerts a Barcelona (L’Auditori, Palau de la Música Catalana i Sagrada Família, entre altres escenaris) i una trentena més a altres indrets de Catalunya. Barcelona va ser escollida capital mundial del cant coral del 2017 en el decurs del darrer Simposi que es va celebrar a Seül, a Corea del Sud, fa tres anys.

Presentació de l’11è Simposi Mundial de Música Coral
Presentació de l’11è Simposi Mundial de Música Coral

Paral·lelament, directors, compositors i amants del cant coral tindran l’opció d’ampliar coneixements amb les conferències i classes magistrals que s’han programat amb els millors directors a nivell internacional i que suposen la part acadèmica del Simposi. En total hi haurà quaranta ponents, que exposaran diferents temàtiques en més de trenta conferències programades (entre les quals la presentació del projecte Clavé XXI, a càrrec d’Esteve Nabona i Jordi Vivancos). Hi impartiran classes magistrals Elisenda Carrasco, Helmuth Rilling, Rollo Dilworth i Simon Halsey (director artístic dels cors de l’Orfeó Català). El detall d’aquestes activitats, així com tota la informació del Simposi, es pot consultar al web http://www.wscm11.cat/. Es preveu la participació d’unes 2.500 persones entre cantaires i congressistes.

El Cor Infantil Amics de la Unió va oferir un petit tast durant la presentació del Simposi
El Cor Infantil Amics de la Unió va oferir un petit tast durant la presentació del Simposi

En la presentació del Simposi, la setmana passada, el conseller de Cultura, Lluís Puig, va qualificar l’esdeveniment “d’olimpíades del cant coral”, que obren Catalunya “cap al món” i permeten conèixer des de casa “què està fent el món” en aquest àmbit. Per al conseller, el Simposi és un exemple d’excel·lència “no només per les xifres, sinó per la qualitat” de les propostes, ja que són “d’altíssim nivell”. També va destacar la presència de dos cors catalans entre els vint-i-quatre seleccionats. Cors que han hagut de superar un “filtre d’excel·lència”, segons que va explicar Xavier Baulies, responsable del Comitè Artístic del Simposi, escollits per la seva qualitat, singularitat i nivell entre les 147 formacions de 47 països diferents que van optar a la convocatòria. Les 24 formacions seleccionades són cors de diferents estils musicals, que engloben des de la música clàssica i tradicional fins al pop, el jazz, la música contemporània i també la interpretació musical performativa.

Solistes del Cor Vivaldi durant la presentació del Simposi
Solistes del Cor Vivaldi durant la presentació del Simposi

Per la seva banda, Montserrat Cadevall, presidenta de la FCEC, va assegurar que el Simposi “és el màxim nivell que es pot assolir” al món del cant coral i ha destacat que es fa a Barcelona gràcies a la col·laboració de diferents institucions. També va assenyalar que s’han programat concerts arreu de Catalunya, amb la voluntat que “tothom pugui participar en el festival i conèixer aquests cors”.

La procedència dels cors és molt diversa: els Estats Units (3), el Japó (2), Canadà (2), Alemanya (2), Suècia (2), Catalunya (2), Irlanda, Moldàvia, Dinamarca, República de Corea, Holanda, Letònia, les Filipines, Sud-àfrica, Argentina, Eslovènia i el País Basc. Així mateix, participaran en el festival 17 formacions més provinents de 12 països diferents que també es van presentar a la convocatòria i que, tot i no ser seleccionats, ofereixen igualment un alt nivell.

L’Ensemble Vine del Japó és un dels cors convidats al Simposi
L’Ensemble Vine del Japó és un dels cors convidats al Simposi

El Simposi es va inaugurar dissabte passat, 22 de juliol, amb un concert a L’Auditori a càrrec del cor coreà Ansan City Choir i el nord-americà The Rose Ensemble, acompanyats per nou formacions catalanes (Coral de la Universitat Rovira i Virgili, Cor de l’Auditori Enric Granados de Lleida, Polifònica de Vilafranca, Coral Sant Jordi, Pax Cor Cambra de Sabadell, Polifònica de Puig-reig, Cor de l’SCIC, Esbart Ciutat Comtal i Cobla Sant Jordi). El concert de cloenda també serà a L’Auditori, el 29 de juliol (21 h), amb les formacions Elektra Women’s Choir (Canadà), Ensemble Vine (Japó), Lieder Camera (Sabadell), ArsinNova Cor de Cambra (Barcelona), Cor Madrigal (Barcelona), Cor Jove de l’Orfeó Català (Barcelona), Camerata (Sant Cugat), Coral Càrmina (Barcelona) i Orquestra Camera Musicae.

Les entrades per als concerts es poden adquirir a través de la pàgina web del Simposi. Es destinarà 1 euro de cada entrada venuda a Arrels Fundació, entitat que treballa perquè no hi hagi cap persona que dormi al carrer.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter