Subscriu-te

El 1r Festival de Cobla de Catalunya, Amb So de Cobla, proposa la creació contemporània del so de la cobla

Los Gazpacho i la Cobla Bisbal Jove
Los Gazpacho i la Cobla Bisbal Jove

El primer Festival de Cobla de Catalunya, Amb So de Cobla, tindrà lloc a Palamós, vila de llarga tradició sardanista, entre els dies 29 de juliol i 6 d’agost. Es tracta d’una iniciativa impulsada conjuntament pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Palamós i la Diputació de Girona, amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya i de l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós. Amb So de Cobla vol reflectir la vitalitat i creativitat associada a la sonoritat de la cobla en tant que formació única al món, ja sigui en el seu format de cobla d’onze músics (i, per tant, recollint la funció d’intèrpret del repertori sardanista) com en les seves múltiples adaptacions i estils. En el concert inaugural (29 de juliol, Parc del Convent dels Agustins, 21 h) es presentarà una producció pròpia que fusionarà el rock i la cobla de la mà del cantant Cris Juanico, que redimensionarà temes coneguts del grup Ja T’ho Diré (del qual Juanico era el líder) gràcies a la incorporació de la doble canya (tible i tenora), flabiol, fiscorn i tuba.

Imatge retrospectiva del Memorial Ricard Viladesau. © Ángel Romero
Imatge retrospectiva del Memorial Ricard Viladesau. © Ángel Romero

El 30 de juliol s’incorporarà al Festival la 49a edició de l’Aplec de la Sardana de Palamós, que organitza l’Agrupació Sardanista Costa Brava; com també el 17è Memorial Ricard Viladesau que protagonitzaran les cobles La Principal de la Bisbal i Els Montgrins, el 2 d’agost. Ambdós esdeveniments tindran lloc a l’Arbreda Municipal (17.30 i 22 h, respectivament).

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona
Roger Mas i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona es reuniran novament el 3 d’agost (Parc del Convent dels Agustins, 21 h) Amb So de Cobla. La proposta original d’aquests intèrprets, coneguda i reconeguda arreu (Premi Ciutat de Barcelona de Música 2011), inclourà nous temes per encàrrec del Festival. La veu i guitarra de Roger Mas, i la seva banda habitual, se sumaran a la cobla en el seu format clàssic, amb Xavier Guitó al piano i als arranjaments.

Biflats
Biflats

Amb la voluntat, doncs, de fusionar la cobla amb altres estils i estimular la creativitat, es presentaran dues produccions singulars. Una serà De Copblas, la proposta de la Cobla Bisbal Jove (que ja va sorprendre fa uns anys amb la seva producció al costat del grup La Iaia), que presentarà divendres 4 d’agost (passeig de Mar, 21 h) la seva nova aliança musical amb el grup de rumba catalana Los Gazpacho; amb arranjaments de Xavier Molina. A aquesta actuació seguirà (a les 23 h) la de Biflats, la primera fanfara catalana amb so de cobla que reuneix una vintena de músics de diversa procedència estilística i que el maig passat va editar el seu primer disc: Catalan fanfare (Picap). Aquesta cobla gamberra presentarà Bb’s, conjuntura de ritmes trepidants amb la potència de la cobla.

El dissabte 5 d’agost (passeig de Mar, 19 h) tindrà lloc l’espectacle familiar TUTUTS! (Premi Capital de la Sardana 2017 a iniciatives renovadores), a càrrec de la Cobla Bisbal Jove. Seguirà (Parc del Convent dels Agustins, 21 h) la tenora càlida de Jordi Molina amb els temes que conformen el seu darrer projecte, Matèria del temps, presentat a la Fira Mediterrània de Manresa i al 30è Festival Tradicionàrius, amb un septet de músics en què la tenora pren un lideratge integrador i volgudament mediterrani.

Jordi Molina
Jordi Molina

El 6 d’agost finalitzaran les activitats amb un programa marcadament participatiu. Es tracta del Curs Amb So de Cobla, en què s’oferiran diverses classes magistrals simultànies amb especialistes de prestigi (es crearà material pedagògic per a l’ocasió), ja que són solistes de cadascun dels instruments propis de la cobla. El Curs, coordinat per Pep Moliner, tindrà els mestratges de Xavier Torrent (flabiol i tamborí), Salvador Parés (tible), Jordi Molina (tenora), Toni Gallart (trompeta), el mateix Pep Moliner (fiscorn i trombó) i Joan Bosacoma (contrabaix). El Curs és gratuït i cal inscripció prèvia en aquest enllaç. Després d’un matí de treball, a les 18 h els alumnes del Curs mostraran el resultat de la feina feta en el marc d’una ballada pública que culminarà, a la plaça de Sant Joan (20 h), amb la cloenda del Festival, que serà una audició clàssica de sardanes a càrrec de la Cobla Baix Empordà.

Amb un pressupost de 80.000 euros, el primer Amb So de Cobla ofereix totes les actuacions de manera gratuïta excepte el 17è Memorial Ricard Viladesau, que tradicionalment ha estat un acte de pagament. El festival també ha programat activitats en altres municipis de les comarques gironines: l’actuació de Biflats a Banyoles (14 de juliol) i a Figueres (3 d’agost).

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter