Subscriu-te

Carles Guinovart estrenà a Mallorca la cantata de rèquiem ‘Mater amabilis’

Carles Guinovart

El 2 de setembre passat tingué lloc l’estrena mundial, a Palma, de l’obra de Carles Guinovart Mater amabilis, una cantata de rèquiem amb textos de l’obra homònima del poeta mallorquí Miquel Ferrà i Juan (1885-1947), interpretada per l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears Ciutat de Palma i la mezzosoprano Zandra McMaster en la part solista, sota la direcció de Salvador Brotons. Aquesta obra va ser un encàrrec del programa Ayuda a Compositores de l’INAEM del Ministeri de Cultura i estrenada en el marc de la 33a Trobada Internacional de Compositors de les Illes Balears d’enguany, promoguda per la Fundació ACA.

Carles Guinovart desenvolupà en aquest encàrrec la idea que ja tenia per a aquesta composició, que es plantejà arran del traspàs de la seva mare i de la mare d’un bon amic seu. La cantata consta de set moviments, dels quals el darrer és, en paraules del compositor, “l’única part de l’obra, en tant que definició de rèquiem, cantada en llatí, que aporta un altre color sonor i és conduït per una dilatada fuga tonal a l’estil barroc, com a sorpresa darrera i colofó que serveix de cloenda o culminació final”. L’obra té una durada d’uns 40 minuts.

Carles Guinovart explica que “en rebre l’encàrrec del Ministeri de Cultura va ser el moment de posar en marxa el projecte que, tenint en compte l’origen mallorquí, s’adequava perfectament a l’Orquestra Simfònica de les Balears, i Salvador Brotons, el seu director titular, acceptà la idea amb entusiasme des del primer moment. L’altre puntal calia que fos, evidentment, una solista de la categoria de Zandra McMaster, molt vinculada a les Illes, i que fos capaç de donar, amb la seva càlida veu, la dimensió emotiva de l’obra”; aspectes emotius basats en l’acomiadament, el decés i l’esperança cristiana del més enllà. La partitura de Mater amabilis ha estat editada recentment per Periferia Music.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

.@auditoribcn va acollir l'estrena d'una obra de @RaquelGTomas. "'Suite of myself' té molt en compte les limitacions dels cors amateurs", diu @AlbertFFlamari1 a la crítica. Llegeix-la al web! http://www.revistamusical.cat/critica/slekyte-una-batuta-de-futur/

La @FundacioMompou convoca la 43a edició del Concurs de Joves Compositors, per a conjunt de cambra format per violí, viola, violoncel, contrabaix, flauta, oboè, clarinet, fagot i trompa. Premi: 4.000€ i estrena de l’obra. Data límit de presentació: 14 d’octubre de 2022.

El @coralsinfantils celebra aquest dissabte 15 de maig a @auditoribcn el primer dels 4 concerts del seu 55è aniversari, en què un miler de cantaires de cors infantils de tot Catalunya estrenaran la cantata 'Vet-ho aquí, de @guinovartalbert i David Pintó. Foto: (c) T. Márquez.

Amb motiu del traspàs de la mezzosoprano Teresa Berganza, compartim l'entrevista que Mercedes @CondePons li va fer l'any 2009 i que vam publicar en el nostre núm. 293.

3
Segueix-nos a Twitter