Subscriu-te

Comença el Concerts Simfònics al Palau amb el ‘Requiem’ de Mozart i Comediants

Imatge de la producció del concert Mozart que es veurà dissabte al Palau. © Lorenzo di Nozzi

El cicle Concerts Simfònics al Palau inicia la nova temporada el proper dissabte, 22 de setembre. En aquest concert inaugural, titulat “MozArt: rèquiem d’ombres. L’Alfa i l’Omega de Mozart”, l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) oferirà el Requiem de Mozart acompanyada per l’Orfeó Català, la soprano Marta Mathéu, la mezzosoprano Gemma Coma-Alabert, el tenor David Alegret i el baix Pau Bordas, sota la direcció d’Enrico Onofri, concertino d’Il Giardino Armonico. També s’hi interpretarà la Simfonia núm. 10 en Sol major de Mozart i l’obra The flower is a key (A Rap for Mozart), una composició de l’any 2002 de Sergio Cárdenas que el compositor ha adaptat per a orquestra de corda i raper, l’estrena de la qual s’oferirà aquest dissabte amb l’adaptació al català del text del poema de Dyma Ezban a càrrec de Francesc Subirana.

Aquest concert suposa l’inici de la col·laboració entre la Simfònica del Vallès i la companyia teatral Comediants, que es converteix en artista en residència del cicle. “Som una de les primeres orquestres que té com a artista resident una companyia de teatre i això ja és una declaració d’intencions. Podem reforçar l’interès musical per mitjà d’altres interaccions. Aquest és el primer pas d’un procés per dotar de poesia un concert i a partir d’aquí veurem on ens du; no ho sabem i volem investigar-ho”, assegura Jordi Cos, president de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Amb motiu dels 40 anys de Comediants i dels 25 de l’OSV, les dues entitats s’han unit per fer una aventura conjunta en què s’exploraran noves possibilitats escèniques. Jaume Bernadet, director de Comediants, explica així el nou projecte d’aquest dissabte, una de les tres propostes que aquest any portaran al Palau: “Els músics en són els protagonistes. Procurem per tant que estiguin sempre en situació. Des d’aquest concepte volem que estiguin els músics i el cor, però també les muses del Palau. Això vol dir que utilitzem l’espai mateix per expressar sentiment. Això sí, tot procurem fer-ho d’una manera discreta, d’acord amb les persones amb qui col·laborem, i fer-ho estudiant com el propi instrument pot ser continuació del propi cos del músic.” El director Enrico Onofri ha estat molt important en aquesta visió innovadora del Requiem de Mozart, que s’ofereix inserit en un discurs complet, en el qual tot es combina per crear un mateix sentit. “És un experiment molt interessant. Després d’anys en els quals la música clàssica s’ha quedat en una posició del concert com a ritual, finalment aconseguim fer alguna cosa moderna. La música necessita ser teatralitzada per comunicar-se amb el públic. No significa que la música tingui una mancança, però penso que els temps estan canviant”, va declarar.

L’OSV fa un pas més en l’àmbit dels projectes socials, després de les col·laboracions dutes a terme la temporada passada amb diverses fundacions sota la iniciativa Fem Comunitat, compartim emocions. Aquesta temporada, l’orquestra col·labora en aquest primer concert amb el Banc dels Aliments, una fundació benèfica privada, sense ànim de lucre i independent de tota ideologia econòmica, política o religiosa, que té com a missió recaptar productes alimentaris i repartir-los entre entitats benèfiques perquè els facin arribar a les persones necessitades del nostre entorn més proper. Tothom que assisteixi al concert podrà portar aliments (arròs, llegums, oli, llet…) i dipositar-los a l’entrada de la Sala de Concerts, i materialitzar així una recollida solidària. “La música no només és una finalitat en si mateixa, sinó també un instrument per garantir la cohesió social. Música és cultura, i cultura vol dir participació, compartir amb els altres, i per a nosaltres això és molt important”, va dir Jordi Cos en relació amb aquesta iniciativa.

Com va declarar Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana, amb aquest concert comença una temporada en què l’excel·lència, la centralitat dels cors de l’Orfeó, el compromís envers la música contemporània, l’atenció als intèrprets del nostre país i la voluntat d’atreure nous públics són els principals propòsits artístics. Després d’aquesta cita, el 29 de setembre (cicle Palau 100) el Palau acollirà un concert de la llegendària Filharmònica de Viena, que sota la batuta de Daniele Gatti interpretarà un programa romàntic amb dues de les quatre simfonies de Johannes Brahms. El concert significa el retorn al Palau d’una de les més reconegudes orquestres del món, que enguany celebra els seus 170 anys de vida i que ha desenvolupat una cultura sonora inconfusible.

El concert de dissabte començarà a les 19 hores en un format seguit, sense mitja part; les entrades, encara disponibles, es poden adquirir a les taquilles del Palau de la Música Catalana o per internet: www.palaumusica.cat.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter