Subscriu-te

Experimentació, contemplació i meditació

Now
Oriol Cruixent, composició i interpretació.

Edició digital, 2020

Estem acostumats a comentar enregistraments en què un intèrpret es presenta o mostra el seu treball. Now permet copsar una realitat ben diferent. Sintetitza el moment actual de treball del compositor, pianista i director Oriol Cruixent en totes les seves facetes.

Les composicions són elaborades pel compositor català a partir del seu arxiu d’enregistraments i proves acústiques i els instruments són interpretats per ell mateix i modificats electroacústicament, incloent-hi les gravacions binaurals de respiracions, campanes tibetanes, piano…

You are the universe sembla indiciar ja amb el títol una estètica propera al New Age i a l’atmosfera relaxant que s’hi esdevé agafant tècniques pròpies d’aquest estil, com ara notes mantingudes a la zona greu i modes relaxants, com l’escala acústica de Do, sobre la qual es mou gairebé de manera íntegra durant els més de 17 minuts. La peça està realitzada de manera senzilla, transparent i convidant a un ambient de relaxació i pau interna que tan bé va en dies de confinament a casa.

Everything is breath atorga una sensació d’atemporalitat, provocada per pads de llargues notes mantingudes, seguint una mica la línia estètica de Ligeti en obres com Atmosphères o el Requiem, però a diferència d’ell, Cruixent hi utilitza mètodes electroacústics. La pulsació de l’obra ve donada per una respiració –suposem que d’aquí ve el títol– contínua que crea un interessant efecte de calma i tranquil·litat, al qual se suma l’ús tímbric subtil d’instruments de percussió inharmònica tipus “gong” d’origen oriental per transportar-nos a una “pau interior” d’arrels pròpies del budisme zen.

Your temple is in you es basa en sons –com aigua vessant– que es podrien considerar “art sonor” –més que música en si mateixa–, amb tímbriques inharmòniques i instruments probablement afinats amb escales exòtiques que novament ens condueixen cap a una espiritualitat evident. Cap al tercer terç de la peça, uns llargs pads, combinats amb el soroll de l’aigua ens remeten novament a l’estètica New Age.

Unbounded joy trenca amb tota la idea anterior i es converteix en una obra divertida i original, de caràcter plenament desestressant, que també podria entrar en la categoria d’art sonor –el qual deriva de la música concreta. Cruixent hi combina el so de rialles creant una expectativa nova, fet que implica un tractament motívic –en aquest cas les rialles– ben treballat a nivell compositiu.

Clou l’enregistrament You will see it when you believe it, que de manera semblant a la segona obra mostra “paisatges sonors” que tenen una certa similitud amb Atmosphères de Ligeti i que produeixen una “calma temporal”. Una música que ens convida a la pau interior, tant necessària en aquests dies de confinament.

En resum, un treball que és una experiència musical immersiva, un àlbum experimental inspirat en realitats com la pròpia natura, i carregat de simbologia, en què ni el mateix dia de la publicació –02/02/2020– és casual.

Un àlbum per a la contemplació, la meditació i l’espiritualitat que podrem escoltar només digitalment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

La seixantena edició del @ConcursoVinas arriba al final aquest cap de setmana. L'únic finalista català, Gerard Farreras, hi ha obtingut cinc premis extraordinaris. Més informació, al nostre web! 📸 Toni Bofill http://www.revistamusical.cat/la-soprano-sudcoreana-yewon-han-guanya-la-seixantena-edicio-del-concurs-internacional-tenor-vinas/

L' @AkramKhanLive és aquests dies al @Liceu_cat . "L’equilibri dels llenguatges per explicar aquest conte està molt ben aconseguit", diu @claudiabrubo a la crítica. Llegeix-la al web! 📸 Ambra Vernuccio 2 http://www.revistamusical.cat/critica/el-llibre-de-la-selva-postapocaliptic-dakram-khan/

La pianista @alba_ventura va oferir dos dels primers concerts del Centenari d' @alicia_larrocha. "Traspua calidesa, emoció i una tècnica sublim", diu @PorterMarta a la crítica. Llegeix-la al web! 📸 @JoanManen http://www.revistamusical.cat/critica/alba-ventura-digna-hereva-dalicia-de-larrocha/

El cicle internacional de piano Hammerklavier arriba enguany a la vintena edició. Fundat el 2003 pels Artistes Steinway @carleslama i @SofiaCabruja, del 29 de gener al 24 de maig hi passaran nou valors del piano d’arreu del món. Concerts a @casadeculturagi i Jorquera Pianos.

4

Segueix-nos a Twitter