Subscriu-te

Goyescas in New York

Carles & Sofia, duo de piano

Obres de Granados (adaptació d’Abraham Espinosa). Kns Classical, 2016

Després del seu darrer enregistrament dedicat a la música d’Isaac Albéniz i Manuel de Falla, els pianistes gironins Carles Lama i Sofia Cabruja han afrontat el repte d’interpretar una versió a quatre mans de l’òpera Goyescas, en una adaptació per a piano a quatre mans realitzada per Abraham Espinosa. Aquesta transcripció va ser estrenada pels dos pianistes el 20 de gener de 2016 al Carnegie Hall de Nova York, cent anys justos després de l’estrena de l’òpera a la Metropolitan Opera House. Granados va compondre Goyescas l’any 1911 com una suite per a piano. Cinc anys després aquesta obra seria la gènesi de la versió operística en què tot el món goyesc quedaria reflectit admirablement. La versió d’Espinosa ens submergeix en el món goyesc de Granados en una adaptació molt brillant i espectacular, però sense trair l’esperit de l’escriptura original de Granados. S’hi potencia la sonoritat i el color pianístic i exigeix als intèrprets, a més d’una absoluta precisió tècnica, una expressivitat de màxim nivell. Les veus dels solistes vocals, els cors, els passatges orquestrals –com el famós “Intermezzo”– o aquells passatges amb la perfecta escriptura pianística de Granados apareixen perfectament plasmats dins l’adaptació, bo i permetent als dos pianistes submergir-se en el món goyesc, altament expressiu, descriptiu, elegant en el traç i d’una profunda intensitat romàntica. La jovialitat d’“El Pelele”, el sublim “Intermezzo”, la poètica de “La Maja i el ruiseñor”, la intensitat d’“El amor y la muerte”… assoleixen tot l’esperit que Granados va plasmar en la seva obra mestra. Enregistrat a Girona el juliol del 2016, coincidint amb l’any del centenari de la mort de Granados, el duo Carles & Sofia ha portat aquesta adaptació a escenaris dels Estats Units, la Xina, Tailàndia o Sud-àfrica, com també per nombrosos països europeus.

"Cal entendre el @museumusicabcn com un museu del segle XXI", diu Jordi Alomar, el nou director de la institució, en una de les seves primeres entrevistes. Llegeix-la al web! http://www.revistamusical.cat/entrevistes/nou-director-del-museu-de-la-musica/

Musica Reservata de Barcelona va estrenar al @palaumusicacat la 'Missa' de @JoanMagrane, una obra que "evoluciona en un constant joc de confluències i dispersions dins d'una unitat d’estil", en paraules d' @AlbertFFlamari1. Llegeix la crítica al web! http://www.revistamusical.cat/critica/magrane-missa-escrita-est/

El Mandelring Quartet oferirà aquest diumenge l'estrena mundial del quartet de corda 'Post lucem' de @ferrancruixent a @FIMMarvao (Portugal). L'obra consta de dos moviments contrastats amb al·lusions al 'Quartet op. 133' de Beethoven (Foto: May Zircus)

Serena Sáenz interpreta el rol titular de ‘Lucia di Lammermoor’ en la funció d’aquesta nit al Liceu, en el que suposa un doble debut de la barcelonina: al Gran Teatre i en el rol de Lucia. La soprano @nadinecsierra no podrà cantar a causa d’una indisposició mèdica.

#LuciaLiceu

Segueix-nos a Twitter