Subscriu-te

Haydn per a paladars exigents

Joseph Haydn
Concerti per Esterházy
Gli Incogniti
Marco Ceccato & Amandine Beyer
Obres de Franz J. Haydn
Harmonia Mundi, 2018

Aquest és un enregistrament dedicat a esperits selectes i refinats, que resten al marge del que podríem anomenar gastronomia de mercat, de gran mercat, i prefereixen la selectiva, la de refinament, de delikatessen subtils i exigents. No és un producte nascut amb voluntat preferentment comercial, no per al gran públic, no per épater els sentits sense més, sinó que va adreçada a paladars d’una exigència molt fina i allunyada del goig de l’escarafall i de la grandeur.

Encara que una de les obres que s’hi ofereixen, el Concert per a violoncel, Hob. VIIb:1, sigui una obra de gran repertori, el conjunt se’n mou al marge, completat amb els Concerts per a violí números 1 i 4 que l’obren i el tanquen. És el reialme de la música en què la brillantor intrínseca, la lluminositat i la transparència de les partitures estan estretament lligades a l’àmbit de la intimitat, que no vol dir recolliment, del seu gaudi. Música de palau –òbviament el del principal benefactor de Haydn–, música de proximitat si se’ns permet tornar al símil gastronòmic, que ofereix uns atractius molt personalitzats, molt individualitzats.

Gli Incogniti és un conjunt de cambra de relativa recent història i de petit format que dirigeix la violinista francesa Amandine Beyer; com tants d’altres, partint de la dedicació inicial a la música preclàssica, manté en aquest aplec tan representatiu del Classicisme el mateix esperit amb el fet paradigmàtic de l’ús d’instruments de corda de tripa, o sigui sintonia amb la concepció original d’aquestes partitures.

Beyer és òbviament la solista dels dos Concerts de violí, i també és l’ànima de la iniciativa, mentre que un altre especialista en música antiga, Marco Ceccato, ho és del brillant Concert de violoncel.

Tot es mou, definitivament, en un context d’autenticitat i de fidelitat a un esperit –el mot és molt representatiu del tot, que ens mena de manera molt exacta al propi en el qual i per al qual aquesta música va ser concebuda. I el concepte “exactitud” constitueix el seu millor elogi.

Imatge destacada: Gli Incogniti. © François Sechet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter