Subscriu-te

L’amistat i el vincle musical de dos amics francocatalans

Déodat de Séverac i Blanca Selva
Cançons en català, occità i obra sacra
Mireia Latorre, soprano
Daniel Blanch, piano
Joan Seguí orgue
Josep Cabré, baríton
Eulàlia Fantova, mezzosoprano
Ariana Oroño, violí
Víctor Pedrol, acordió diatònic i percussions
Peter Krivda, viola de gamba
Columna Música, 2023

El vincle d’amistat i creativitat existent entre Déodat de Séverac i Blanca Selva marca profundament aquest enregistrament. El primer tenia orígens nobles al Llenguadoc, tot i que s’establí a París per estudiar a la Schola Cantorum. Allí conegué Blanca Selva i arribà a ser assistent d’Isaac Albéniz. Fou contemporani de Ravel i Debussy, amb qui eren considerats els principals compositors francesos de l’època. Possiblement el seu tarannà discret i el desitjat trasllat a Ceret –on cercà la música popular com a font d’inspiració i treballà amb la llengua occitana–, així com la dedicació a la petita forma han fet que hagi quedat semioblidat. Fou un compositor que romangué lligat a la Catalunya del Sud, per la qual sentia profunda admiració.

Amb més de quatre anys d’investigació, Mireia Latorre i una extensa nòmina d’intèrprets ens proposen una atractiva selecció de cançons de Déodat de Séverac escrites en occità i català, així com algunes obres religioses, que en la gran majoria mai han estat enregistrades. Amb una veu cristal·lina i de bells aguts que s’adequa molt a aquestes cançons, Latorre ens ofereix melodies commovedores com Albada a l’estela o La mort i la donzella subratllant el lirisme i la dolçor, o sorprèn amb la satírica Nou cerquen pouen en jouenesso. La seva veu pura, fresca i lluminosa esdevé idònia en les obres sacres –escolteu Dius poderós o Suub tuum–, envoltada d’intèrprets que ennobleixen la sublim interpretació.

Blanca Selva es va convertir en la intèrpret preferida del compositor i ambaixadora de la seva música. De fet, ambdós volien crear l’Escola Mediterrània de la Música, que no es va poder dur a terme. La destacada pianista i gran pedagoga quan va viure a Catalunya va compondre algunes cançons en català, com la bella La nit de la Puríssima, que ara podrem conèixer.

Immillorable ocasió per conèixer la vinculació de dos músics francocatalans units en vida per la música i els seus ideals i que ara es poden sentir en primers enregistraments per la bella veu de Mireia Latorre i una extensa nòmina d’intèrprets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter