Subscriu-te

Deu dies de músiques sagrades a Fes

Concert de Jordi Savall amb Hespèrion XXI en la passada edició del festival

Per Jordi Urpí

 El dilluns 7 de maig de 2012 la Sala de Cambra del Palau de la Música Catalana va acollir la presentació de la divuitena edició del Festival de Fes de Musiques Sacrées du Monde, que enguany se celebrarà a la ciutat marroquina, del divendres 8 al dissabte 16 de juny, amb el lema “Re-encantar el món”. Reconegut per l’ONU com un dels esdeveniments que més i millor projecten i fomenten les relacions entre les diverses cultures que habiten el nostre planeta (en aquest cas, a través de les músiques religioses), el Festival presenta, un cop més, una programació d’un enorme interès artístic.

D’entrada, hi destaquen els respectius homenatges a dos poetes de dimensions extraordinàries: el persa Omar Khayyam (1048-1131) i el palestí Mahmoud Darwish (1941-2008). L’encarregat de revisar la figura de l’autor dels famosos Rubaïyat serà Tony Gatlif, conegut per la seva tasca com a director de cinema i que ha preparat un espectacle que, amb la presència d’artistes centreasiàtics, àrabs, perses i europeus, gira al voltant dels versos vitals i serens de Khayyam. Els poemes de Darwich sonaran en la versió de Rodolphe Burger, cantant i guitarrista de blues que busca nous horitzons en aquest curiós projecte musical que incorpora també textos bíblics.

El programa inclou altres presències de luxe, com la del jazzman Archie Shepp, que s’acompanyarà del grup Gospel & Blues Ensemble, la de la jove qawwal paquistanesa Sanam Marvi o la del popular cantant tunisià Lotfi Bouchnak, que compartirà vesprada amb el libanès Wadih Al-Safi. La presència d’aquests artistes es combina amb la de formacions poc conegudes, però que ofereixen la realitat i la vigència de diferents tradicions religioses, i amb la d’altres noms que, d’antuvi, poden semblar extemporanis en un festival d’aquestes característiques, com són els casos de Joan Baez o Björk.

D’altra banda, la programació preparada per l’equip que dirigeix Faouzi Skali inclou un conjunt de xerrades, conferències i debats, agrupats amb el nom genèric de Fòrum de Fes, en què es reflexiona sobre les realitats i els canvis de la societat actual. I no podem oblidar la programació anomenada “Les nits de la Medina”, considerada per molts com el veritable espai d’intercanvi del Festival. Perquè és en aquests concerts gratuïts i oberts a tots els públics, oferts potser per artistes de poc o no gens de renom internacional, però que sovint esdevenen iniciàtics, on qualsevol pot fer real un dels versos més coneguts d’Omar Khayyam: “Sigues feliç per un moment. Aquest moment és la vida.”

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter