Subscriu-te
,

Diàleg entre cultures i religions al Festival de Música Antiga de Poblet

monasterio-poblet

El IV Festival de Música Antiga de Poblet cerca el diàleg interreligiós i cultural amb tres concerts de Jordi Savall i els seus conjunts La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI i músics convidats de països com Síria, Armènia, Israel, Grècia i Turquia.

El Reial Monestir de Poblet, fundat el segle XII, serà l’espai on tindrà lloc, un cop més, el Festival de Música Antiga liderat per Jordi Savall, que s’esdevindrà, com els altres anys en tres dies consecutius al bell mig d’agost: 12, 13 i 14, coincidint amb el cap de setmana. Enguany s’hi ha afegit un nou espai per als concerts, l’antic dormitori dels monjos, situat al pis superior, a una banda del claustre. Un espai idoni per les seves condicions acústiques, que acollirà dos dels tres concerts.

L’inaugural serà el divendres 12 d’agost, a la plaça del monestir, davant la façana, i tindrà com a programa músiques cristianes, jueves i musulmanes en diàleg, amb el títol “Orient-Occident”, que ajuntarà músics d’Hespèrion XXI i músics de Síria, Israel, Grècia, Turquia i Armènia, que aportaran les particularitats de les seves músiques en un concert que proposa reflexionar sobre els elements que uneixen, en la diversitat, els pobles i les cultures d’Orient i d’Occident.

Jordi Savall i els seus conjunts i convidats protagonitzen el IV Festival de Música Antiga de Poblet. © David Ignaszewski
Jordi Savall i els seus conjunts i convidats protagonitzen el IV Festival de Música Antiga de Poblet. © David Ignaszewski

El segon concert tindrà lloc l’endemà, dissabte 13 d’agost. De caire més íntim, hi participarà Jordi Savall amb diversos tipus de violes, i hi col·laborarà Andrew Lawrence-King amb l’arpa irlandesa i Frank McGuire amb el bodhrán. El programa vol acostar al públic les tradicions cèltiques d’ahir i d’avui, amb música provinent d’Irlanda i Escòcia, molta de tradició oral i anònima.

El darrer concert, diumenge 14 d’agost, en el vespre de la celebració de l’Ascensió de la Verge Maria, Savall ha escollit un programa que és una festa de la Mare de Déu, amb un “bell florilegi de Cantigas de Santa Maria, de cants i danses del Llibre vermell de Montserrat i de Cants a la Verge populars”, a càrrec dels solistes de La Capella Reial de Catalunya (Marta Mathéu, Viva Biancaluna Biffi, David Sagastume, Lluís Vilamajó, Furio Zanasi i Daniele Carnovich) i Hespèrion XXI, sota la direcció de Jordi Savall.

Les entrades per als concerts del Festival de Música Antiga de Poblet ja es poden adquirir a través de https://www.koobin.com/poblet/ i tenen un preu entre 20 i 35 euros.

Aquest festival s’emmarca en el programa Cosmos que du a terme el monestir de Poblet, al voltant del qual s’articula la seva programació cultural i que inclou també la renovació museística de l’espai arquitectònic del monestir i el Festival Internacional Orgues de Poblet. Al voltant de l’orgue de tribuna construït el 2012 per Metzler Orgelbau AG, han tingut lloc algunes iniciatives musicals paral·leles, com l’enregistrament de dos cedés, el primer a càrrec de Christopher Herrick per a Hyperion, el segon publicat recentment per Juan de la Rubia en un recull íntegrament dedicat a l’obra de J. S. Bach, la música del qual s’adequa perfectament a les característiques de l’instrument de Poblet.

Jordi Savall acaba de tornar d’actuar en un camp de refugiats, a Vasilika (Grècia), on ha obert els braços a les comunitats que viuen en condicions infrahumanes oferint-los uns moments d’esperança a través del canal de comunicació que significa la música. El músic català ha fet una crida a la conscienciació necessària per part d’Europa sobre els efectes que pot tenir en el futur el tracte que s’està donant avui dia als refugiats, gent normal que ho ha deixat tot per fugir de la guerra a Síria. Savall vol impulsar un projecte per localitzar tots els músics presents als camps de refugiats i crear-hi grups que puguin fer música, ensenyar i alleujar en part la greu situació en què es troben.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter