Subscriu-te
,

Neix el I Festival Internacional de Guitarra Ferran Sor

 

Festival_Guitarra_Ferran_Sor_cartell

L’Escola de Música Joan Llongueres, l’única a Espanya especialitzada en pedagogia musical i rítmica Dalcroze, ha impulsat en col·laboració amb el guitarrista italià Giuliano Belotti com a director artístic el I Festival Internacional de Guitarra Ferran Sor, que tindrà lloc a Barcelona del 5 al 10 de setembre de 2016, amb concerts al Teatre Regina.

El nou festival de guitarra vol omplir un buit de programació específicament dedicat a la guitarra clàssica i al seu repertori, que té en la figura de Ferran Sor un dels compositors més prolífics i, fins ara, més oblidats. L’anàlisi del panorama de concerts de qualitat amb protagonisme de la guitarra clàssica a Barcelona –i a Catalunya– deixa molt a desitjar, amb poques i desarticulades propostes, i és per això que s’ha volgut crear un festival de projecció internacional, que aplegui durant cinc dies esdeveniments de diferents estils i músics d’arreu del món.

El nou festival pren el nom de Ferran Sor, guitarrista i compositor nascut a Barcelona el 1778 i mort a París el 1839, que té una creació musical ingent per a guitarra i que el dit festival vol recuperar al llarg de les properes edicions.

Pavel Steidl
Pavel Steidl

El Festival Internacional de Guitarra Ferran Sor de Barcelona aplegarà durant la setmana prevista del 5 al 10 de setembre, concerts i classes magistrals a càrrec de músics internacionals. Enguany els convidants són els guitarristes Pavel Steidl, Aniello Desiderio, Zoran Dukić, Àlex Garrobé i Ricardo Gallén.

Les classes magistrals i els concerts tindran lloc al Teatre Regina. Les primeres seran impartides pels mateixos músics convidats a oferir un concert i seran obertes al públic com a oient. Tant les classes com els concerts s’enregistraran en format audiovisual per crear un arxiu dedicat a Ferran Sor, accessible també en línia.

Giuliano Belotti, director artístic del I Festival Internacional de Guitarra Ferran Sor, i principal impulsor de la iniciativa, va explicar els motius pels quals Barcelona és la ciutat idònia per celebrar un festival d’aquestes característiques. Catalunya és terra de grans guitarristes, com Emili Pujol o Miquel Llobet, que cal sumar als valencians Francesc Tàrrega i Joaquín Rodrigo. Belotti va explicar que a Roma existeix un festival que porta el nom de Ferran Sor, que ja va per la 45a edició, mentre que a Barcelona, ciutat natal del guitarrista i compositor, no s’ha organitzat mai cap esdeveniment amb el seu nom. La conjunció de circumstàncies que han donat lloc a aquest nou festival, planteja una incògnita general: “Com és que a ningú se li va acudir abans?”

L’Escola de Música Joan Llongueres ha volgut donar suport a aquesta proposta d’acord amb el nou impuls que s’està donant a una escola amb més de cent anys d’història, pionera a Espanya en l’aplicació del Mètode Dalcroze, que Joan Llongueres obtingué l’any 1912 a Dresden. A Barcelona va crear l’Institut de Rítmica i Plàstica, en el marc de l’Orfeó Català i amb el suport dels mestres Lluís Millet i Francesc Pujol. Així doncs, el dit festival oferirà també un espai per a l’exposició i proves acústiques per a lutiers i fabricants de cordes i distribuïdors, que se sumen a les conferències, classes magistrals i concerts.

El Festival Internacional de Guitarra Ferran Sor començarà el dilluns 5 de setembre (21 h) amb un recital de Pavel Steidl, en què el compositor txec interpretarà obres de Jiménez de Abril Tirado, Paganini (Legnani), J. S. Bach (Steidl), Domeniconi i ell mateix, precedides d’una selecció dels Sis minuets, op. 11 de Ferran Sor.

Zoran Dukić
Zoran Dukić

L’endemà, el guitarrista croat Zoran Dukić interpretarà obres de José, Bogdanovic, Haug, J. S. Bach, Piazzolla i les Sis àries de ‘La flauta màgica’ en arranjament de Ferran Sor. El dimecres 7 de setembre el català Àlex Garrobé oferirà un recital amb la Fantasia, op. 30, el Grand Solo, op. 14 i la Introducció i variacions, op. 9 sobre un tema de Mozart, totes composicions de Ferran Sor, a banda d’obres de Sainz de la Maza, Brotons, Tansman, Halffter i Gasull.

Àlex Garrobé
Àlex Garrobé

Garrobé, precisament, està treballant actualment en el repertori de Ferran Sor, preparant un enregistrament de duos del compositor català per ser interpretats amb guitarres històriques del Museu de la Música juntament amb Xavier Díaz Latorre. Garrobé –present a la presentació pública del nou Festival Ferran Sor, va manifestar que Sor va ser, sens dubte, el pare de la guitarra moderna.

Ricardo Gallén
Ricardo Gallén

Dijous 8 de setembre serà el torn del guitarrista espanyol Ricardo Gallén, que oferirà una primera part del concert íntegrament dedicada a Ferran Sor, amb dues Grande Sonates, les opus 22 i opus 25. A la segona part, el guitarrista de Linares, que té una estreta relació amb el guitarrista, compositºor i director Leo Brouwer, interpretarà la seva Sonata del pensador núm. 4 (dedicada a Ricardo Gallén).

Aniello Desiderio
Aniello Desiderio

La primera edició del Festival es clourà amb el guitarrista italià Aniello Desiderio, que oferirà un concert el dia 9 de setembre, amb obres emblemàtiques per a guitarra com són Astúrias o Sevilla d’Isaac Albéniz, la Introducció i variacions de Ferran Sor i altres obres de Coste, Giuliani, Turina i Domeniconi.

Les entrades per als concerts i les masterclasses es poden comprar a través del portal web www.festivalsor.cat, on també es pot consultar més informació d’aquest nou festival.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter