Subscriu-te
,

El 35è Festival Internacional de Música de Cantonigròs aplegarà à més de mil participants

Festival-Cantonigros-cartell-detall

Per sisè any el Festival se celebrarà del 13 al 16 de juliol al Teatre l’Atlàntida de Vic.

El 35è Festival Internacional de Música de Cantonigròs (FIMC) se celebrarà del 13 al 16 de juliol de 2017 al Teatre l’Atlàntida de Vic, per sisè any consecutiu. Aquesta edició compta amb més de mil participants de 25 grups, procedents de 18 països d’arreu del món, països tan diversos com Colòmbia, Canadà, Estats Units, Indonèsia, Itàlia o la Xina, i per primera vegada Malàisia. De Catalunya hi participaran la Capella de Música de Santa Maria de Mollet del Vallès, el Cor Allegro de Girona, l’Esbart Santa Tecla de Tarragona i el Grup Sardanista Riallera de Vic; de l’Estat espanyol hi participarà el cor Vocal Cuatro de Madrid.

També, aquest any es presenta l’anglès Christopher Horner com a nou director artístic del Festival, prenent el relleu de Lluís Vila. Horner, membre del jurat des de fa uns anys, és professor de violí i música de cambra al conservatori de Gal·les i membre habitual en jurats festivals de música a la Gran Bretanya. El FIMC va ser presentat en roda de premsa el 15 de juny passat al Palau de la Música Catalana.

Solistes del Cor Vivaldi amb Òscar Boada
Solistes del Cor Vivaldi amb Òscar Boada

Per al concert inaugural d’aquest any, el 13 de juliol (19 h), el Festival ha convidat el Cor Vivaldi de Barcelona. Diversos solistes del cor, dirigits pel seu titular Òscar Boada, interpretaran fragments de La flauta màgica de Mozart, en una posada en escena especialment preparada per a aquesta ocasió. Per a Josep Maria Busquets, director del FIMC, Òscar Boada “és un dels patricis del cant coral infantil” i “un convidat especial” per a celebrar els 35 anys del Festival. Un projecte que fa 35 anys va ser qualificat “d’impossible” pels “experts” de l’època que li auguraven “dos anys de vida”, explica Busquets. El director destaca que amb el Festival s’ha pogut escampar “el missatge cultural català i que, al mateix temps, arribéssim altres cultures”, tot atorgant a la música el seu vessant social i aglutinador cultural.

El Young People’s Chorus de Nova York
El Young People’s Chorus de Nova York

A l’actuació del Cor Vivaldi, seguirà la del Young People’s Chorus of New York City, “un cor molt conegut als Estats Units” i que “representa molt la tradició nord-americana”, diu Busquets. Al concert inaugural també hi actuaran el grup de danses ucraïneses Orlyk Ukranian Folk Dance Group, i els cors Cantoría de la Merced d’Argentina i Paduan Suara Mahasisva U.I.P. d’Indonèsia, que cantaran cançons tradicionals dels seus països.

El Festival serà dedicat al compositor Enric Morera amb motiu de la commemoració el 75è aniversari de la seva mort. Per això, una de les obres obligades en la competició de cors mixtos serà La sardana de les monges, una obra coral que aplega literatura musical i dansa tradicional catalanes. La resta d’obres obligades seran Melnik de Jordan Milev-Ivan Marinov, per a la competició de cors femenins, i Mignonne allons voir si la rose de Guillaume Costeley, per a la competició de cors infantils.

Cor Paduan Suara Mahasiswa U.I.P. d’Indonèsia
Cor Paduan Suara Mahasiswa U.I.P. d’Indonèsia

Seguint la mateixa línia d’actuació, els cors i grups de dansa d’enguany participaran en els diversos concerts i competicions del certamen: cors mixtos fins a 40 veus (competició 1); cors infantils fins a 40 veus (competició 2); cors femenins fins a 36 veus (competició 3); cors mixtos, femenins o masculins fins a 40 veus (competició 4), i grups de dansa fins a 35 components (competició 5). Així, el divendres 14 i dissabte 15 de juliol es desenvoluparan les diferents competicions (a les 10 i a les 15 h), i les actuacions dels participants en concert començaran a les 19 h. El diumenge 16 de juliol (11 h) tindrà lloc la competició de cors infantils, i les actuacions en concert començaran a les 13 h. El mateix diumenge a la tarda (18 h) tindrà lloc el concert de cloenda del Festival. Les entrades per als concerts ja es poden comprar a les taquilles del Teatre l’Atlàntida de Vic o bé a través de la pàgina web www.latlantidavic.cat.

Cor Allegro de Girona
Cor Allegro de Girona

El jurat del Festival estarà format per 20 membres de diverses nacionalitats i de prestigiós reconeixement internacional. Per a les competicions de música formaran part del jurat Christopher Horner (president), Carles Gumí, Francesc Busquests, Edmon Colomer, Cèsar Calmell, Sebastià Bardolet, Donka Miteva, Enriqueta Anglada, Tomàs Rosado, Jaume Sala, Gabriel Miralles, Jordi Albanell, Mercè Cano, Jordi Vivancos i Daniel Antolí. El jurat per a les competicions de dansa serà format per Marina Escoda, Judit Jordana, David Martínez, Lluís Calduch i Josep Mas Pineda. En aquesta edició és previst concedir premis en metàl·lic fins a un total de 10.000 euros, a més dels trofeus corresponents per a cada competició. També, per setè any es concedirà el Premi de Votació Popular a través del qual el públic podrà escollir el millor grup de danses del Festival.

Grup de dansa Ifdo de Turquia
Grup de dansa Ifdo de Turquia

Al Festival hi col·laboren més de 400 voluntaris, alguns durant tot l’any i d’altres només durant la celebració del Festival. A més d’aquests voluntaris, s’hi afegeixen els 800 col·laboradors i famílies dels setze pobles propers a Vic que faciliten l’allotjament de manera desinteressada. Es preveu que unes 18.500 persones de públic gaudeixen del FIMC. Aquest any el Festival té un pressupost que no arriba als 200.000 euros, procedents d’ajuts públics i privats.

Festival-Cantonigros-cartell

Enguany el cartell del FIMC ret homenatge al pintor Josep Maria Coll Bardolet (Campdevànol 1912-Valldemosa 2007). Es tracta d’una reproducció d’una de les seves pintures dedicada a la música, la qual va donar abans de morir perquè pogués ser publicada en els cartells del Festival. D’altra banda, aquest any també es retrà homenatge a la memòria de Maria Dolors Oliu que va ser l’autora de la lletra de l’himne del Festival (compost per Àngel Colomer i del Romero, primer director artístic del Festival).

Com és habitual, els carrers de Vic s’ompliran de música i danses d’arreu del món gràcies a l’Off Festival, una programació al marge de les competicions i concerts oficials, amb actuacions en espais o residències de persones que no tenen ocasió de participar en directe de les diferents actuacions del Festival, així com en escenaris exteriors de la ciutat. També els carrers de Vic acolliran les cercaviles dels grups de cant i dels grups de dansa.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter