Subscriu-te

El Centre de Documentació de l’Orfeó Català acull el fons musical d’Antoni Ros Marbà

Mariona Carulla, presidenta de l’Associació Orfeó Català, i Antoni Ros Marbà van formalitzar dimarts passat, 9 de juliol de 2019, la cessió de part del fons musical del director i compositor al Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC). El fons, que ja es va dipositar el mes de març del 2018, ara ja està catalogat i disponible en línia a través del catàleg d’arxiu del CEDOC.

Aquest fons musical, que representa només una petita part del seu total que té actualment a casa seva, completa el gran nombre de documents existents al Centre relacionats amb l’activitat artística del mestre Antoni Ros Marbà, referent català de la direcció orquestral nacional i internacional, que així reforça encara més el seu vincle amb el Palau de la Música Catalana i l’Orfeó Català existent al llarg de tota la seva carrera. El maig del 2018, amb motiu de la donació del fons, el CEDOC va organitzar una exposició dedicada al 80è aniversari de Ros Marbà que es pot consultar virtualment en aquest enllaç.

© Antoni Bofill

El fons consta de 13 capses d’arxiu amb documentació acadèmica, fotografies i programes dels seus primers concerts, així com documentació més recent, nombrosos retalls de premsa, composicions manuscrites pròpies i d’altres compositors, programes de concert, cartells, i correspondència i contractes que testimonien la seva activitat com a director al capdavant d’orquestres internacionals.

Hi sobresurt especialment l’esborrany de la partitura d’El giravolt de maig, hològrafa del mateix Eduard Toldrà, i també diverses composicions de Ros Marbà, com les sardanes Alimara, De Figueres a Portlligat, Quatre vegades vint, la cantata infantil El concert desconcertant o Tres homenatges, obra dedicada a Eduard Toldrà, Frederic Mompou i Xavier Montsalvatge. És igualment rellevant un petit fons de biblioteca que conté dotze facsímils d’obres d’autors universals, com ara Bach, Chopin, Beethoven, Mozart o Mahler.

© Antoni Bofill

No és gaire habitual que un músic destacat, com és el cas d’Antoni Ros Marbà, cedeixi part del seu fons musical en vida. Aquesta cessió, juntament amb els diferents llegats que actualment custodia el CEDOC, fan d’aquest Centre un referent del patrimoni musicològic a Catalunya.

Imatge destacada: Mariona Carulla i Antoni Ros Marbà en un moment de la signatura de cessió de part del fons musical i documental del músic. © Antoni Bofill

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

És a punt d'arrencar la 47a edició de les Nits Musicals a Palau-solità i Plegamans: dos concerts de música de cambra amb Stentor Brass i el @CosmosQuartet, els propers diumenges a les 19 h, a l'església de Santa Maria de Palau-solità.

Necessites més motius per venir a la caravana #iQUIOSC a @LaSetmana?👇
🙌 Subscriu-te a les revistes al 50%
📲 3 mesos de prova de la tarifa plana @iQuiosc
🎙 Activitats:
↪ Revistes a Gogó! · @JuditMartinD
↪ Fotografies d'estiu d'una cartera · Crisspeta
http://lesrevistes.cat/index.php/noticies/109-iquiosc-la-setmana-2021

Estrenes i viatges internacionals, entre els projectes recuperats aquesta temporada pels cors del @palaumusicacat. Més informació, al nostre web! (Foto: @quimroser) http://www.revistamusical.cat/els-cors-de-lorfeo-catala-i-el-cor-de-cambra-del-palau-reprenen-lactivitat-amb-estrenes-destacades-i-projectes-posposats-per-la-pandemia/

El Festival de Jazz de Barcelona concedeix la seva Medalla d’Or a la Fundació Conservatori @liceu1837

Aquesta distinció ha estat atorgada a figures del més alt nivell internacional en la música jazzística.

Visca!!!

#SomLiceu #SomJazz

Més Informació: https://bit.ly/3kashUM

Segueix-nos a Twitter