Subscriu-te

El Centre Robert Gerhard coordina el cicle Aniversaris 2012, que recorda l’obra de cinc compositors catalans imprescindibles

“El 2012 és un any especial per al conjunt del patrimoni musical català.” Aquest és lema que les tres institucions musicals més rellevants del país –Palau dela Música, L’Auditori i el Gran Teatre del Liceu– han escollit per presentar el conjunt de concerts i activitats que, amb la coordinació del Centre Robert Gerhard, s’han programat per commemorar tot un seguit d’aniversaris  “rodons” de compositors catalans.

Tot i que n’hi ha més, d’aniversaris que cal tenir en compte al llarg del 2012 –el centenari del naixement del musicòleg Miquel Querol i Gavaldà i de l’organista P. Robert dela Riba, i igualment el centenari del traspàs del pianista i compositor Joaquim Malats–, s’ha escollit un grup de cinc compositors catalans que per la seva trajectòria han tingut una transcendència importantíssima per a la història musical catalana i que formen part del cànon musical català. Estem parlant d’Eduard Toldrà i Ricard Lamote de Grignon –de qui es commemora el cinquantè aniversari de la seva mort–, Frederic Mompou i Manuel Blancafort –de qui es recorda el vint-i-cinquè aniversari del seu traspàs– i Xavier Montsalvatge, en el centenari del seu naixement. La «Revista Musical Catalana» se suma a aquesta iniciativa amb la publicació d’un dossier al número de gener-febrer de 2012 dedicat al record d’aquests compositors.

El Centre Robert Gerhard ha coordinat la programació d’obres d’aquests autors en les diverses temporades de les institucions esmentades –cadascuna es fa responsable econòmicament del cost de la producció corresponent. Així, se’n presenten algunes amb col·laboracions, com és el cas de l’òpera El giravolt de maig de Toldrà, que es representarà al Palau dela Música Catalana al juny, però que comptarà amb la participació de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu. També s’han coordinat i s’estan duent a terme projectes en l’àmbit discogràfic, com la recuperació d’enregistraments –alguns dels quals fins i tot recents– ja descatalogats i la gravació d’obres inèdites o que mereixen noves versions.

L’any 2012, doncs, serà un any molt prolífic en música catalana, però com va destacar Oriol Pérez Treviño –com a coordinador de la proposta– en la presentació d’aquesta programació als mitjans, la programació d’obres d’aquests autors amb motiu de les commemoracions s’allargarà també al 2013, com és el cas per exemple de Manuel Blancafort, de qui enguany només hi ha programada una obra en la temporada de l’OBC, El rapte de les sabines, però de qui l’any següent es programarà la Cantata Verge Maria. Joan Oller, director del Palau dela Música, va posar de manifest que “tant important és realitzar encàrrecs com generar repertori”  per tal de fer un cànon de la música catalana que faci cada cop més habituals les obres catalanes a les programacions, i no només d’aquí, sinó també a l’estranger.

Arxiu familiar Xavier Montsalvatge

Aniversari  de Xavier Montsalvatge (1912-2002)

Xavier Montsalvatge és el compositor més programat durant aquest 2012, gràcies en part a la tasca realitzada per l’Associació del seu mateix nom i per la implicació de les administracions en aquesta commemoració. Hi destaca la interpretació de Sortilegis per part de l’OBC –en un concert en què intervindrà la violinista Midori i que es retransmetrà pel canal d’streaming Medici TV–, la programació de l’òpera El gato con botas al Liceu, el monogràfic que li dedica el grup instrumental BCN 216 sota la direcció d’Ernest Martínez Izquierdo o el concert presentació del piano Erard de Montsalvatge –cedit temporalment pel Museu dela Música– a l’Institut d’Estudis Catalans, amb un concert d’Albert Guinovart.

Arxiu familiar Narcisa Toldrà

Eduard Toldrà (1895-1962)

El compositor català, violinista i director d’orquestra –fundador de l’Orquestra Municipal de Barcelona (actual OBC)– Eduard Toldrà serà recordat  en sis concerts, en els quals s’interpretaran obres importants del seu catàleg, com és l’òpera El giravolt de maig –Palau de la Música Catalana, 11 de juny–, en un projecte conjunt entre el Palau de la Música i el Gran Teatre del Liceu; el quartet de corda Vistes al mar –Quartet Casals, L’Auditori, 26 de gener–, i diverses obres per a orquestra, cobla, banda i cor que interpretaran l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya –Palau de la Música Catalana, 18 de juny–; la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, la Cobla Mediterrània i La Principal de Llobregat sota la direcció d’Antoni Ros Marbà –Palau de la Música Catalana, 14 d’abril–; el Cor de Cambra del Palau –Petit Palau, 21 de gener–, i la Banda Municipal de Barcelona sota la direcció de Salvador Brotons –Sala Pau Casals de L’Auditori, 25 de març. A banda de la programació concertística, el Centre Robert Gerhard reeditarà properament l’enregistrament que Harmonia Mundi Ibèrica va fer l’any 2007 de l’òpera El giravolt de maig i sortirà al mercat la gravació que l’OBC, la soprano Elena Copons i el director Antoni Ros Marbà van fer el passat mes de juliol d’algunes obres de l’extens catàleg del compositor.

Arxiu familiar David Craven

Ricard Lamote de Grignon (1899-1962)

El violoncel·lista de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu i percussionista a la Banda Municipalde Barcelona i posteriorment subdirector de l’Orquestra Municipal de Barcelona, va compondre obres destacades, com la Simfonia catalana, poemes simfònics per a banda i cicles de cançons, entre d’altres. El cor Lieder Càmera inclourà l’obra L’aire daurat en un concert que oferirà en el Cicle Coral Orfeó Català el 22 d’abril al Petit Palau ila Banda Municipal de Barcelona recuperarà algunes de les obres per a banda del compositor en el concert del 20 de maig de la seva temporada estable a l’Auditori de Barcelona. Aquesta formació realitzarà un enregistrament de l’obra per a banda de Ricard Lamote de Grignon i el seu pare, Joan, el juny de 2012.

Pilar Aymerich - Fundació Privada F. M.

Frederic Mompou (1893-1987)

Un dels compositors catalans amb més projecció internacional de tots els temps serà recordat en quatre concerts, entre els quals destaca el que el reconegut pianista Josep Colom oferirà el 12 de març en la temporada de cambra de L’Auditori, en què interpretarà la Música callada de Mompou. El dia 14 de maig la violoncel·lista Beatriz Blanco i el pianista Miguel Ángel Ortega Chavadas interpretaran El pont en un concert organitzat per Joventuts Musicals d’Espanya a L’Auditori (Sala Alícia de Larrocha) i la soprano Núria Rial oferirà un recital, acompanyada al piano per Carmen Martínez –que serà objecte d’un enregistrament publicat per Sony– amb obres per a veu i piano de Mompou, a L’Atlàntida-Centre d’Arts Escèniques d’Osona (Vic). El Museu dela Música de Barcelona oferirà audicions comentades amb el piano de cua Chassaigne Frères que va pertànyer a Mompou, a càrrec de Joan Rubinat, el 13 de maig.

Manuel Blancafort (1897-1987)

El compositor i íntim amic de Frederic Mompou, Manuel Blancafort, va escriure obres de referència com El rapte de les sabines –que l’OBC interpretarà en la seva temporada el 17 d’abril–, El Concierto ibérico i la Simfonia en Mi. El 2013 es programarà la Cantata Verge Maria, tot completant d’aquesta manera el recordatori de la seva forta empremta en la música catalana.

 

 

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter