Subscriu-te

El Festival Castell de Peralada celebra 30 anys de fidelitat a l’òpera i la dansa

Turandot
Turandot

El Festival Castell de Peralada està d’enhorabona i celebra trenta anys de vida amb una programació amb segell propi, en què es podrà gaudir de l’òpera, les grans veus i la dansa, a més d’una proposta estival de música moderna i popular molt atractiva.

La fidelitat a l’òpera i la dansa com a gèneres prioritaris i de marca personal del Festival és un dels trets destacats d’aquests trenta anys d’història, durant els quals han passat les millors veus del panorama operístic internacional, des de Plácido Domingo, Jaume Aragall, Josep Carreras i Montserrat Caballé, a les actuals estrelles del firmament operístic: Juan Diego Flórez, Jonas Kaufmann, Sondra Radvanovsky, Roberto Alagna i un llarg etcètera, a més de ballarins de prestigi internacional, alguns ja considerats “de la casa”, com són Sara Baras o Ángel Corella.

Així doncs, no ha d’estranyar que en aquesta programació d’aniversari figurin els trets destacats que fan del Festival Castell de Peralada el que ha estat i el que és: un referent estival de la lírica i la dansa.

Iréne Theorin. © Enrico Nawrath
Iréne Theorin. © Enrico Nawrath

Un dels espectacles més destacats de la programació és, sens dubte, la nova producció de Turandot de Giacomo Puccini, que comptarà amb la direcció escènica de Mario Gas i un elenc vocal encapçalat per l’estimada soprano sueca Iréne Theorin –aclamada a Barcelona per la seva Brünnhilde antològica i portada de l’actual número de la «Revista Musical Catalana», el 350. Al seu costat, les veus de Roberto Aronica, Maria Katzarava, Andrea Mastroni, Manel Esteve, Vicenç Esteve i Francisco Vas, i la direcció musical de Giampaolo Bisanti al capdavant de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu i la col·laboració del Cor Intermezzo, dirigit per José Luis Basso.

Bryan Hymel
Bryan Hymel

La programació lírica continua amb diverses presentacions de joves cantants que estan començant a despuntar en les respectives carreres internacionals, per bé alguns encara no han estat presentats a les nostres terres. Cas paradigmàtic és el del tenor heroic Bryan Hymel, habitual de la Metropolitan Opera House de Nova York, que oferirà un recital a l’església del Carme, acompanyat per la soprano Irini Kyriakidou i el pianista Julius Drake, en un programa de cançons i àries i duets d’òpera. També actuarà en recital a la mateixa església la mezzosoprano georgiana Anita Rachvelishvili, que ja va actuar al Festival com a Orfeo en l’òpera homònima de Gluck fa cinc anys i que es va fer famosa per la seva Carmen al costat de Kaufmann a La Scala de Milà, i la soprano Olga Peretyatko, que debuta al Festival després del seu èxit al Gran Teatre del Liceu debutant com a Blonde al Rapte del serrall de Mozart l’any 2011. El contratenor català Xavier Sabata hi torna amb un interessant programa al voltant de la figura d’Alexandre el Gran, amb música de Händel, Vinci, Porpora, Mancini i Hasse, entre d’altres, amb la col·laboració de la Capella Cracoviensis, dirigida per Jan Tomasz Adamus.

Carlos Álvarez. © Miquel González
Carlos Álvarez. © Miquel González

En l’àmbit vocal, però, el més destacat és sens dubte la gala lírica del trentè aniversari, que tindrà lloc a l’Auditori Parc del Castell, amb l’actuació estel·lar d’amics del Festival, com les sopranos Sondra Radvanovsky i Eva-Maria Westbroek, els barítons Carlos Álvarez i Leo Nucci, el tenor Marcelo Álvarez i el baix Ruggero Raimondi, acompanyats per l’OBC i sota la direcció de Daniele Rustioni, que debuta al Festival. La gala comptarà amb la col·laboració del mateix Ruggero Raimondi com a director escènic.

Sara Blanch. © Tatiana Pagà
Sara Blanch. © Tatiana Pagà

El Festival Castell de Peralada ha inclòs un nou aspecte il·lusionant pel que fa al seu compromís amb la lírica. Enguany ha instaurat la figura de l’artista resident, que en aquesta edició vol contribuir a donar suport a la carrera prometedora d’un artista local, com és el cas de la jove soprano Sara Blanch, guanyadora de diversos premis en l’edició anterior del Concurs Francesc Viñas, que enguany participarà en tres programes: el primer un concert al Claustre del Carme amb la col·laboració de l’orquestra Vespres d’Arnadí, sota la direcció de Fausto Nardi i amb direcció escènica de Joan Anton Rechi, que oferiran un programa al voltant d’Il combattimento di Tancredi e Clorinda de Monteverdi. Sara Blanch també participarà en el recital amb obres d’Alberto García Demestres i Albert Guinovart, en què aquest darrer actuarà com a acompanyant al piano i hi cantarà també el tenor Antoni Comas. La soprano catalana serà la protagonista de la Festa de la Música que cada any el Festival ofereix a la vila de Peralada que l’acull. En aquesta festa la soprano interpretarà àries d’òpera i sarsuela, en un concert en què també participaran el Cor Infantil Amics de la Unió, que dirigeix Josep Vila i Jové, i els pianistes Albert Guinovart i Josep Buforn.

Lang Lang. © Yann Orhan
Lang Lang. © Yann Orhan

La programació “clàssica” es completa amb l’actuació del pianista xinès Lang Lang, que trenca els esquemes del pianista clàssic amb una actuació més a prop de l’espectacle virtuosístic que no de la puresa interpretativa. La seva actuació tindrà lloc a l’Auditori Parc del Castell i amb ell s’inaugurarà oficialment el Festival el dia 7 de juliol de 2016. Enguany no hi ha cap estrena operística contemporània, si bé l’any vinent es preveu la represa d’aquests projectes en els quals el Festival de Peralada manifesta activament l’interès per la continuació i renovació del repertori i on té el seu segell original.

Roberto Bolle. © Luciano Romano
Roberto Bolle. © Luciano Romano

La dansa, sempre un dels puntals del Festival Castell de Peralada, en aquesta ocasió acull dos espectacles. El primer és l’actuació de la secció jove de la companyia Ailey II, que debuta a Peralada amb coreografies del mateix Alvin Ailey –el fundador–, però també d’altres col·laboradors habituals, com Jean Emile, Jamar Roberts o Ray Mercer. L’altra actuació important és la de Roberto Bolle, estrella de La Scala de Milà i ballarí principal de l’American Ballet Theatre, que protagonitzarà una gala a Peralada amb els seus amics, molts dels quals grans estrelles, com ell, del ballet clàssic actual.

Alfonso Vilallonga i Marco Mezquida
Alfonso Vilallonga i Marco Mezquida

La programació de l’espai Paral·lels acull una col·laboració molt especial, la del jove pianista de jazz Marco Mezquida –també entrevistat a la «Revista Musical Catalana», número 350, actualment a la venda– i un amic del Festival, Alfonso Vilallonga. També hi haurà una lectura de fragments del Don Quixot de Cervantes, amb motiu del quart centenari de la seva publicació, a càrrec de grans actors com Josep Maria Pou, Camilo García i Maife Gil, amb direcció escènica de Carles Canut i guió de Miquel Pujadó. L’actuació de Tortell Poltrona omplirà els desitjos dels més petits en un espectacle de pallassos, acròbates i músics en un autèntic espectacle de circ.

Simply Red
Simply Red

L’estiu musical, la programació més moderna i popular vénen complementats per les actuacions de Pink Martini, Seal, Diana Krall, Ezio Bosso, La Unión, The Original Blues Brothers Band i les actuacions estel·lars de Simply Red, així com el retorn, vint anys després, del programa coral El gusto es nuestro, amb Joan Manuel Serrat, Miguel Ríos, Víctor Manuel i Ana Belén.

El Festival Castell de Peralada posa cada cop més a l’abast la possibilitat d’assistir als seus concerts des de diversos indrets de Catalunya, amb rutes d’autobús específiques des de Barcelona i també des de diverses poblacions de la Costa Brava, com Sant Feliu de Guíxols, Plata d’Aro, Palamós o Palafrugell. Així mateix, d’acord amb Renfe, els assistents al Festival tenen un descompte del 35% en la compra de bitllets de tren direcció a Figueres.

El pressupost per a aquesta edició, de manera excepcional, ha tingut un augment respecte d’altres anys, a fi de poder celebrar el trentè aniversari com un gran esdeveniment. En total, 4,2 milions d’euros respecte dels 3,6 de l’edició passada.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter