Subscriu-te

El Festival de Sant Fruitós de Bages supera les dificultats i presenta la 26a edició

Després de les noces d’argent que va celebrar l’any passat, aquest mes de juliol tindrà lloc la vint-i-sisena edició del Festival Internacional de Música Clàssica de Sant Fruitós de Bages, Memorial E. Casajoana, cita musical estiuenca de referència de la comarca del Bages i a la Catalunya central.

Com és costum, seran quatre concerts, els dijous 9, 16, 23 i 30 de juliol, a les 22.15 h, al complex conegut com a Món Sant Benet, que serà per cinquè any consecutiu l’escenari del Festival. Un any més proposa una programació equilibrada que permet gaudir de formacions variades, amb música vocal i instrumental, del màxim nivell artístic, a càrrec d’intèrprets de gran qualitat del panorama musical nacional i internacional, així com també artistes emergents.

De fet, l’aposta pels joves talents apadrinats per una figura reconeguda en almenys un dels concerts és una de les novetats d’un festival que, d’altra banda, “ha arrelat i s’ha consolidat gràcies al reconeixement del públic, de la crítica i la complicitat de patrocinadors privats i institucions”, tal com explicava l’any passat la mezzosoprano Mireia Pintó, la fundadora juntament amb el seu marit, el pianista rus Vladislav Bronevetzky, amb motiu del vint-i-cinquè aniversari.

Cartell promocional del Festival de Sant Fruitós de Bages 2020.

La pandèmia de la COVID-19 ha marcat inevitablement la cita d’enguany, de manera que el concert inaugural, el dia 9, serà excepcionalment enregistrat i retransmès a través de la xarxa. El protagonitzaran els pianistes Eudald Buch, que es presenta com a artista emergent, i Vladislav Bronevetzky, que oferiran un recital amb obres de Mozart, Schumann, Schubert i Liszt.

A partir del 16 de juliol, els concerts ja tindran lloc a l’espai habitual, els jardins del monestir de Sant Benet de Bages, que permeten espaiar les localitats i complir totes les mesures de seguretat sanitària vigents, si bé l’aforament màxim –300 espectadors– serà lleument inferior al d’altres anys.

El segon concert serà un recital líric del tenor Josep Bros i la soprano Maria Miró amb àries i duos de Bizet, Donizetti, Mozart, Puccini i Verdi, entre d’altres, acompanyats al piano per Marco Evangelisti. En la tercera cita, la mezzosoprano Mireia Pintó, l’actriu Sílvia Bel i l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, liderada per Quim Térmens (concertino director) oferiran el concert “Luna roja: a García Lorca”, una proposta que explora la vinculació de Federico García Lorca amb el món de la música a través d’obres d’Albéniz, Ortega, Falla, Revueltas, Kross i del mateix poeta.

Finalment, tancarà el Festival el Cor Jove Nacional de Catalunya, dirigit per Lluís Vilamajó i l’acompanyament dels pianistes Maria Mauri i Josep Surinyac, amb un programa que inclourà fragments corals d’obres de Haydn, Schubert, Mendelssohn, Schumann i Brotons.

El Festival de Música Clàssica de Sant Fruitós de Bages es va iniciar l’any 1995 amb dos concerts a l’Església Parroquial de Sant Fruitós; prèviament, el 1994, s’havia fet un concert a la mateixa església, a càrrec de la mezzosoprano manresana Mireia Pintó i el pianista rus Vladislav Bronevetzky, ambdós residents a la localitat. La gran acollida va animar l’Ajuntament de Sant Fruitós a impulsar el Festival, que va començar amb un format de dos concerts, posteriorment va passar a tres, i més tard al format actual de quatre. També es tractava d’una proposta que omplia el buit que hi havia a la comarca pel que fa als festivals musicals d’estiu.

Enguany té un pressupost de 34.000 euros i destinarà una part dels beneficis a Càritas Sant Fruitós i al Banc d’Aliments de Manresa. El preu de les entrades per als concerts és de 20 euros, excepte per al primer (online), que serà de 5 euros. Com a oferta musical s’hi afegeixen entrades combinades que inclouen sopar i pernoctacions a les instal·lacions de Món Sant Benet.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter