Subscriu-te

El Festival de Torroella inaugura auditori en la 33a edició

L’orquestra Acadèmia 1750. © Toni León
L’orquestra Acadèmia 1750. © Toni León

El Festival de Música de Torroella de Montgrí celebra, amb la 33a edició, una efemèride especial. El tan esperat Auditori de Torroella de Montgrí-Costa Brava (Espai Ter) estarà acabat aquest proper mes de juliol de 2013 per acollir la inauguració de la 33a edició del Festival, que fins ara s’ha celebrat principalment a l’església de Sant Genís. A partir d’ara, doncs, l’Auditori de Torroella serà la nova seu on s’instal·larà el Festival de Música, malgrat que alguns concerts tindran lloc, per les seves característiques, a l’església esmentada.

La inauguració de l’Auditori de Torroella de Montgrí, com també de la 33a edició del Festival, serà el divendres 19 de juliol amb motiu del primer concert, que tindrà com a protagonistes l’orquestra Acadèmia 1750, sota la direcció d’Enrico Onofri, la soprano Núria Rial i el contratenor Xavier Sabata, en un programa format per obres del Barroc italià i català, combinant autors com Antonio Vivaldi, Nicola Porpora i G. F. Händel, amb els catalans Josep Duran, Domènec Terradellas (de qui se celebren els 300 anys del naixement aquest 2013) i Josep i Joan Pla. Enguany l’Acadèmia 1750, l’orquestra fundada pel Festival de Torroella, serà l’artista resident, posant de manifest la voluntat del Festival d’apostar per l’activitat continuada d’aquesta formació, fins i tot en un futur, amb activitat al marge del període en què té lloc el Festival.

El cor de veus blanques de la catedral de Berlín
El cor de veus blanques de la catedral de Berlín

En la roda de premsa, Montse Faura es presentà com a directora i gerent del Festival i de l’Escola Municipal de Música de Torroella, en una nova etapa en què Josep Lloret restarà com a assessor musical compartint algunes tasques de la direcció artística. El Festival també presenta nova imatge, nou web amb millores a l’hora de gestionar la venda d’entrades i nous preus –les entrades oscil·laran, en tres franges, dels 15 als 55 euros–, a més de diverses modalitats d’adquisició per obtenir avantatges i descomptes, com és la proposta “Fes la teva tribu”, en què el comprador que recomani el concert i aconsegueixi que els seus coneguts comprin entrades (facilitant també que s’asseguin al seu costat) rebrà descomptes i entrades gratuïtes d’altres concerts. La unificació de la gestió entre l’Escola de Música i el Festival permetrà també interaccions entre les dues entitats, com serà per exemple el curs que el director del cor de veus blanques de la catedral de Berlín, Kai-Uwe Jirka, protagonista del segon concert del Festival, oferirà a l’Escola de Música de Torroella de Montgrí la setmana prèvia al concert.

Aquesta edició del Festival de Torroella de Montgrí, amb un pressupost de 470.000 euros (un 14% menys que l’anterior), presenta un total de 14 concerts, 11 dels quals tindran lloc al nou auditori, que té un aforament total de 485 localitats i una petxina acústica feta expressament per a concerts clàssics, que l’associació Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí s’ha ocupat de finançar.

El Festival presenta un programa heterogeni amb propostes com la de la cantant Ute Lemper –amb cançons de Kurt Weill, Edith Piaff, Jacques Brel i Astor Piazzolla–, el pianista Uri Caine –clàssics a ritme de jazz–, la pianista Elisabeth Leonskaia –sonates de Mozart, Beethoven i Txiakovski– o Hespèrion XXI amb Jordi Savall, amb músiques de l’Europa barroca.

Hi destaca la visita de l’Staats-und Domchor Berlin –cor de veus blanques habitual de la Berliner Philharmonie– amb un programa de cantates de J. S. Bach, escollides per a escenes de la vida a partir del recull de cants Musicalisches Gesang-Buch (1736) de George Christian Schemelli, en un programa que es clourà amb l’obra Immortal Bach de Knut Nystedt. Bach també serà protagonista en el concert de l’Orquestra Barroca de Friburg –considerada una de les millors orquestres barroques actuals–, que interpretarà les suites orquestrals del compositor natural d’Eisenach. Al seu torn, l’Orquestra de Cambra d’Stuttgart oferirà un programa amb la serenata per a cordes Eine kleine Nachtmusik de Mozart i altres serenates de Txaikovski i Dvořák, sota la direcció de Wolfram Christ.

El Quartet Qvixote. © Jordi Farrús
El Quartet Qvixote. © Jordi Farrús

La presència local, la posaran diverses formacions i intèrprets catalans, com són el Quartet Quixote i el Quartet Gerhard, que debuten al Festival i compartiran protagonisme en un concert en què interpretaran junts l’Octet per a cordes en Mi bemoll major de Mendelssohn i, individualment, dos quartets de Schumann. També hi seran protagonistes el grup Nuevo Sarao, que interpretarà el recentment recuperat Libro de tonos y villancicos de Joan Aranies, el grup Hespèrion XXI liderat per Jordi Savall i, novament, l’orquestra resident del Festival, l’Acadèmia 1750, que sota la direcció de Pablo Valetti interpretarà un programa íntegrament dedicat a música de Ferran Sor, en el Memorial Ernest Lluch.

El pianista Iván Martín
El pianista Iván Martín

El pianista canari Iván Martín –amb un recital amb sonates d’Antoni Soler i Domenico Scarlatti i obres de Debussy i Chopin– i el pianista basc Joaquín Achúcarro –habitual del Festival– amb un programa romàntic amb obres de Brahms, Granados, Albéniz, Rakhmàninov i Ravel, completen el cartell del Festival.

La programació, però, s’arrodoneix amb un seguit de concerts familiars que volen apropar la música clàssica i els diversos gèneres i els instruments corresponents al públic infantil i familiar, a més del Festival OFF a l’Estartit i el Fringe, impulsat per la Fundació Vila Casas, que promourà grups emergents amb concerts gratuïts durant un cap de setmana.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter