Subscriu-te

El Festival de Torroella presenta una nova edició amb una presència important del cant i la música barroca

Entre el 30 de juliol i el 21 d’agost tindran lloc els vint concerts de la 42a edició del Festival de Torroella, que amb el lema “A recer de la fúria del món” celebrarà la tornada a la normalitat després de la pandèmia i reivindicarà l’esperança davant la marató de tragèdies que encadena la societat actual, com ara el canvi climàtic i l’amenaça de guerra nuclear.

La guerra serà present en el concert inaugural, titulat Extinció, de la companyia Agrupación Señor Serrano, una obra escènica a partir de la Missa de batalla i la Missa pro defunctis de Joan Cererols. La coproducció amb el Teatro Real de Madrid i el Teatro de la Abadía ha estat adaptada a Catalunya amb la participació del Cor Cererols.

En prendrà el relleu el Cor de Noies de l’Orfeó Català, acompanyat del conjunt Vespres d’Arnadí, amb el programa Stabat mater, que ret homenatge a les mares que han perdut un fill, amb obres de Charpentier, Pergolesi i Miklós Kocsár, entre d’altres.

Una altra proposta singular parteix de la pel·lícula del 1927 Metropolis de Fritz Lang, ambientada l’any 2026 en una megalòpolis amb una societat amb dues classes enfrontades. Aquesta obra mestra de l’expressionisme alemany arribarà al Festival de Torroella en una versió restaurada i amb una banda sonora encarregada per l’Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique (IRCAM) al compositor francoargentí Martín Matalón, el qual dirigirà l’Orquestra Simfònica del Vallès.

El Quartet Gerhard iniciarà una col·laboració de tres anys amb el Festival, durant els quals oferirà la integral dels quinze Quartets de corda del compositor Dmitri Xostakóvitx, simpatitzant de la Revolució Russa i un dels exponents musicals més guardonats i censurats del segle XX. En aquesta edició, n’interpretarà cinc.

Un altre quartet de gran projecció, el Kebyart Ensemble, estrenarà a Torroella l’obra Ay luna que reluces de Bernat Vivancos, en un programa que completarà amb música de Stravinsky, Mendelssohn i García-Tomás.

També hi destaquen el concert A seventeenth century rolling stone de Gli Incogniti amb l’artista resident del Festival Amandine Beyer, que oferirà un programa monogràfic amb la música de Georg Muffat, i els dels cantants Lea Desandre –acompanyada al clavecí per William Christie i al llaüt per Thomas Dunford–, Philippe Jaroussky –en què explorarà repertori de cinc segles diferents– i Núria Rial –acompanyada per l’Accademia del Piacere.

Altres formacions especialitzades en música antiga o barroca que passaran per Torroella són: Il Giardino Armonico i Giovanni Antonini –amb un programa Albinoni, Vivaldi, Merula i Legrenzi–, Vox Luminis i Lionel Meunier –que interpretaran un monogràfic Monteverdi amb una selecció de la Selva morale–, el Bachcelona Consort –que interpretarà dues Cantates de Bach– i La Ritirata –amb un concert dedicat a Mancini. En l’últim concert, es presentaran l’orquestra i el cor Collegium 1704 i Collegium Vocale 1704.

Entre els solistes, dos pianistes: el jove Juan Pérez Floristán, amb una selecció basada en Chopin, Liszt, Wagner i Schubert, i el veterà Joaquín Achúcarro, en la seva gira internacional de norantè aniversari en què oferirà, entre d’altres, obres de Mozart i Chopin.

El Festival recupera el cicle Singulars Torroella amb un concert, al Palau Solterra, del virtuós músic malià de kora i arpa mandinga Ballaké Sissoko i el violoncel·lista i baixista francès Vincent Ségal.

Com a novetat, enguany els concerts començaran a les 20.30 hores.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter