Subscriu-te

El Fòrum 2020 de l’Acadèmia Catalana de la Música debatrà com la pandèmia afecta el sector musical

La condició del músic i la manca de programes de suport a la creació musical seran els eixos centrals del Fòrum 2020 de l’Acadèmia Catalana de la Música, els dies 24 i 25 de novembre, en dues sessions en línia gratuïtes obertes a tothom amb inscripció prèvia.

Amb el lema “La condició de músic”, els propers dies 24 i 25 de novembre tindrà lloc la quarta edició del Fòrum de l’Acadèmia Catalana de la Música. Seran dues jornades diferenciades, la primera amb un streaming en directe des de l’ESMUC i la segona amb dues taules en línia a través de la plataforma Zoom, cadascuna centrada en una temàtica diferent. Al Fòrum 2020, amb la participació d’una quarantena de representants del sector musical de tots els àmbits de Catalunya i de l’Estat, es debatrà sobre com la crisi derivada de la pandèmia de la COVID-19 ha posat en evidència els grans dèficits estructurals de les polítiques culturals a Catalunya i al conjunt de l’Estat pel que fa al reconeixement dels músics i professionals de la música. Dèficits que evidencien la manca de normatives laborals i de protecció adients a les casuístiques reals en el sector i la inexistència de polítiques decidides de suport a la creació musical, així com també les limitacions circumstancials, polítiques o de context que els creadors han d’afrontar.

La primera jornada, el dimarts 24 de novembre, estarà dedicada a les “Polítiques i recursos de suport a la creació musical”. Obrirà el debat Philippe Le Goff, director del Césaré (Centre National de Création Musicale), que explicarà l’èxit del model francès en aquestes polítiques. A continuació es presentaran diversos casos d’èxit en programes de suport a la creació en les arts escèniques, com Fira Tàrrega o El Graner, i tot seguit la taula rodona “Dinàmiques actuals en la creació i coproducció musical”, amb la intervenció de Jordi Planagumà, Dani Ortiz, Enric Montefusco i Vicent Fibla, i el diàleg “Els límits de la creació artística”, entre Bernat Dedéu i Mercè Ibarz. Es clourà la jornada amb les conclusions finals a càrrec de David Ibàñez, coordinador d’aquest primer dia del Fòrum 2020.

La segona jornada, dimecres 25 de novembre, estarà dedicada a reflexionar sobre les condicions professionals dels treballadors de la música, una situació que s’ha vist profundament agreujada amb l’actual crisi provocada per la pandèmia. Es faran dues taules rodones. La primera: “Condicions laborals dels músics. Propostes de millora”, moderada per Eva Moraga, amb Octavio Granado, Manuel Aguilar i Eduardo Maura, i la segona: “L’estatut de l’artista a debat”, moderada per Guillem Arnedo, amb els polítics representants de diferents partits al Congrés dels Diputats: Marc Lamuà (PSOE), Miguel Lorenzo (PP), Sergi Miquel (JxCAT), Joan Margall (ERC), Mar García Puig (UP-ECP) i un representant de C’s.

Podeu veure el programa de les jornades en aquest enllaç.

L’assistència al Fòrum 2020 és gratuïta, però cal inscriure-s’hi prèviament a través de l’adreça electrònica info@academiamusica.cat.

L’Acadèmia Catalana de la Música va ser fundada el 2011 per un col·lectiu de músics professionals amb l’objectiu de donar cobertura a les seves mancances; aixoplugar els professionals del sector, així com també la seva activitat creadora, acadèmica, industrial, tècnica i auxiliar; abordar de forma conjunta els reptes del sector musical i articular solucions de consens per vertebrar-lo, i esdevenir interlocutor directe amb l’Administració pública i el conjunt de la societat. L’entitat, que presideix Gerard Quintana, inclou músics, compositors, intèrprets, emprenedors, sales de concerts, mànagers, productors, promotors, editors, festivals, discogràfiques, centres d’ensenyament musical públics i privats, estudis d’enregistrament, crítics musicals i un llarg etcètera de professions i professionals vinculats a la música. L’Acadèmia també promou els Premis Alícia, que tenen com a objectiu donar valor i visibilitat a la música produïda a Catalunya, així com aquelles entitats que fomenten els valors artístics, culturals, socials i creatius de la música.

Imatge destacada: moment del Fòrum 2019 de l’Acadèmia Catalana de la Música (imatge obtinguda a https://www.youtube.com/watch?v=WHWPzTlm4TY&t=327s)

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter