Subscriu-te

El Gran Teatre del Liceu i l’Orfeó Vigatà, entre les entitats distingides amb la Creu de Sant Jordi

El Govern de la Generalitat de Catalunya atorga la seva màxima distinció, a proposta de la consellera de Cultura, a un total de vint persones i deu entitats, entre les quals n’hi ha d’especialment representatives de l’àmbit musical, com la Fundació del Gran Teatre del Liceu i l’Orfeó Vigatà, que celebren aniversaris rodons.

La Fundació del Gran Teatre del Liceu ha estat guardonada, diu el veredicte, “per la seva singularitat com a símbol de la cultura catalana al llarg de 175 anys d’història, fomentant amb passió i il·lusió el gènere operístic entre la societat i esdevenint un referent i un punt de trobada en l’àmbit internacional. La seva consolidació és el testimoniatge de la capacitat per adaptar-se i emmotllar-se tant al seu entorn com a les circumstàncies culturals, econòmiques, polítiques i socials que han transcorregut durant la seva llarga història. Pel seu compromís i identificació amb els valors més representatius de la catalanitat, amb una mirada posada sempre en el futur”.

Per la seva banda, l’Orfeó Vigatà, que precisament celebrarà el seu cent vintè aniversari amb un concert aquest proper diumenge 3 de juliol, ha estat distingit “per 120 anys de trajectòria modèlica en la difusió i la promoció de l’activitat coral i musical tant a la plana de Vic com a la resta del país, fent-ne un element de cohesió social, de creixement personal i artístic. En reconeixement de l’objectiu complert de transmetre a la ciutadania els valors i les emocions que ens aporta la música, el patrimoni cultural i el talent des de l’excel·lència d’un treball sostingut en el temps i compromès també amb la realitat social del seu entorn. A la magnífica feina feta també per promoure tots aquests valors entre els infants, a través de la Coral Espurna, el cor infantil de l’Orfeó”.

Altres entitats musicals que han rebut la Creu de Sant Jordi són la Companyia Elèctrica Dharma –“per haver esdevingut una de les bandes més representatives de la història de la música en català, després de 50 anys de vida […] més enllà de la combinació del folk i la cultura popular amb el rock”, l’Associació El Círcol de Reus, l’Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira del barri barceloní de Sant Andreu i Joventut de la Faràndula.

Completen la llista d’entitats, el grup pop Estopa, l’Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova, l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius i els Laboratoris Hipra, SA.

Pel que fa a les personalitats, n’hi destaca una d’especialment vinculada amb el sector musical: el productor discogràfic Joan Carles Doval Garcia, “per la seva contribució a l’edició i promoció de la música que es fa a Catalunya, especialment la cantada en català, i la seva defensa dels interessos de les companyies fonogràfiques de Catalunya. Fundador de PICAP, una de les empreses puntals del sector discogràfic a Catalunya, el seu suport a intèrprets i autors d’arreu del territori ha afavorit la música del país. Ha treballat amb els millors artistes de Catalunya, sense fer distinció de gèneres musicals i apostant per la qualitat i la creativitat com a pilars fonamentals per promoure el consum de música enregistrada”.

També rebran la Creu de Sant Jordi, a títol personal, l’activista social Fàtima Ahmed, la professora Maria Carme Cardó, l’artista Mari Chordà Recasens, la professora i intèrpret Rosa Maria Duran, l’actriu Carme Elias, l’escriptor Josep Espunyes, la física María del Carmen Llasat, el pallasso Jaume Mateu Bullich –conegut com a “Tortell Poltrona”–, el pintor muralista Josep Minguell, la professora, política i activista Maria Olivares, l’esportista Laia Palau, el pagès Lluís Parés, l’enginyer Jordi Puig Suari, el sociolingüista Miquel Strubell, el fotògraf Hisao Suzuki, el físic Lluís Torner, l’economista Carme Trilla, la pastora Marina Vilalta i l’artista plàstic i esmaltador Andreu Vilasís.

El palmarès d’enguany preserva la paritat de gènere i la representativitat territorial. L’acte de lliurament se celebrarà el dia 11 de juliol al Teatre Monumental de Mataró.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona de part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.

Imatge destacada: (c) Paco Amate.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter