Subscriu-te

El nou orgue de la Basílica de La Mercè comença a sonar aquest cap de setmana

El Festival inaugural que coincideix amb les Festes de La Mercè, constarà de tres concerts, a càrrec de Thomas Ospital, Maria Nacy i la degana de l’orgue a Catalunya, Montserrat Torrent, els dies 21, 22 i 23 de setembre a les 20h. amb entrada gratuïta.

El nou orgue Grenzing té 2.800 tubs i ha estat construït gràcies a la Fundació bancària La Caixa, l’Ajuntament de Barcelona i més d’un centenar de padrins han finançat l’instrument. La campanya d’apadrinament de tubs continua oberta amb l’objectiu de dotar l’instrument d’encara més registres en un futur.

L’orgue de la Basílica de La Mercè ha estat construït pel taller de Gerhard Grenzing, a El Papiol. Foto Quim Roser

Barcelona celebra aquest cap de setmana la seva festa major, les tradicionals Festes de La Mercè, amb la inauguració del nou orgue que acollirà la basílica de la Patrona de Barcelona, la Verge de la Mercè.

El nou orgue, construït pel taller del mestre orguener Gerhard Grenzing, és un instrument de grans dimensions que permetrà abordar amb una acústica òptima repertori d’entre el segle XVI i el XXI; una versatilitat estilística que es vol demostrar en el programa del Festival inaugural, que consisteix en tres concerts que tindran lloc els dies 21, 22 i 23 de setembre, a càrrec de tres organistes de reconegut prestigi.

El primer concert del Festival inaugural, divendres dia 21, el protagonitzarà un dels màxims valors de l’orgue a Europa, el francès d’ascendència basca Thomas Ospital, cotitular d’un dels orgues més importants de París, el de la basílica de Saint Eustache, i organista resident a l’auditori de Radio France, on ofereix assíduament amb un altre orgue Grenzing estrenat fa menys de tres anys. En el seu repertori inclourà algunes de les especialitats: Bach, Liszt, Duruflé i improvisacions. Dissabte serà el torn de Maria Nacy, deixeble de Montserrat Torrent i titular d’orgue al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Nacy oferirà un programa dedicat íntegrament a Bach. El Festival inaugural el clourà la veterana Montserrat Torrent, que amb 92 anys segueix activa i ha estat mestra de més d’una generació que inclou els organistes espanyols més prestigiosos del panorama actual. Proposa un programa agosarat que inclou obres d’entre els segles XVI i XX.

El dia de la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, el 24 de setembre, se celebrarà la primera missa solemne acompanyada pel nou instrument. Totes aquestes activitats seran gratuïtes, amb l’objectiu que totes les ciutadanes i ciutadans que ho desitgin puguin comprovar en persona, durant les Festes de La Mercè, la qualitat d’aquest nou instrument.

El nou orgue de La Mercè es va començar a gestar fa tres anys, i s’ha estat construint al taller Grenzing durant els darrers dos. Amb ell, es recuperar el paper capdavanter que la basílica de La Mercè va tenir durant segles com a focus cultural i la tradició organística del centre, que es remunta al segle XV i que sempre havia estat vinculada als grans noms de l’orgueneria europea. Aquesta tradició, estroncada a causa de la guerra civil espanyola, es recupera ara amb un instrument únic a la ciutat per les seves prestacions, la seva dimensió, la seva capacitat i per l’acústica de l’església que l’acull.

Una vista posterior de l’orgue, amb la disposició dels 2.800 tubs. Foto Quim Roser.

Característiques del nou orgue

L’orgue de La Mercè el conformen aproximadament 2.800 tubs, 3 teclats i pedaler, i 40 registres diferents. Dos registres més estan pendents de finançament i la seva instal·lació definitiva dependrà dels apadrinaments i els patrocinis que s’aconsegueixin en els propers dies. La Germandat ha volgut fer un esforç perquè apadrinar un tub del nou orgue sigui a l’abast de moltes persones de la ciutat que estimen la cultura, ja que a partir de 50€ es pot ser padrí d’un tub en concret, amb un certificat que ho acredita i a més el nom de la persona apareixerà en el llistat de padrins que podran veure tots els visitants de la basílica. Les diverses modalitats arriben fins als 3.000€ i permeten apadrinar més d’un tub cas que famílies, empreses o particulars vulguin fer aportacions més grans. Tots els detalls de la campanya es poden consultar a la web de l’orgue, http://orgue.basilicadelamerce.com/

El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Bancària ʺla Caixaʺ, que ha invertit 670.000€ en la construcció del nou orgue. Aquesta aportació ha estat decisiva i s’emmarca en la voluntat d’aquesta organització de donar suport a projectes que serveixin per donar a conèixer la música i posar-la de nivell a l’abast de tots els públics, divulgar la cultura i fer-la més propera. A més, en tractar-se d’un projecte capdavanter i emblemàtic per a la ciutat, l’Ajuntament s’hi ha afegit amb una aportació de 80.000€ més. Més d’un centenar de padrins s’han unit als esforços per finançar l’instrument, i el seu nom constarà en els plafons que s’instal·laran al costat de l’orgue, com a reconeixement al seu esforç.

 

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter