Subscriu-te
,

El recital amb ‘Goyescas’ inaugura l’Any Granados a l’Auditori Municipal de Lleida

José Menor inaugura demà dijous, 28 de gener, l’Any Granados a l’Auditori Municipal de Lleida. © Ricard Alonso
José Menor inaugura demà dijous, 28 de gener, l’Any Granados a l’Auditori Municipal de Lleida. © Ricard Alonso

Concerts, gravacions, conferències i publicacions configuren un programa d’activitats que s’estendrà fins al 2017.

Goyescas, l’obra més emblemàtica d’Enric Granados, inaugura a l’Auditori Municipal de Lleida aquest dijous, 28 de gener, el cicle d’activitats programades per l’Ajuntament de la ciutat per commemorar el centenari de la mort del compositor i els 150 anys del seu naixement. Goyescas serà interpretada per José Menor, pianista resident de l’Auditori Municipal que du el nom de l’insigne músic lleidatà, i començarà a les 20.30 del vespre. El concert també serà el primer de tot un conjunt d’actes englobats en l’Any Granados que van més enllà del terreny musical i que tindran lloc fins al 2017.

La suite Goyescas, composta l’any 1911, és considerada l’obra mestra per a piano del músic que va trobar la mort al Canal de la Mànega quan tornava de la seva estada als Estats Units: a la Metropolitan Opera House n’havia estrenat la versió per a òpera i a la Casa Blanca havia ofert un recital, convidat pel president Woodrow Wilson.

Granados va escriure diverses obres escèniques en català que són veritables operetes. En aquesta commemoració es recupera el drama líric Follet, escrit en col·laboració amb Apel·les Mestres, que només s’ha interpretat sencer una vegada, el dia de l’estrena al Teatre el Liceu. Amb aquesta recuperació es dóna llum a una part força desconeguda de l’obra de Granados, vinculada amb el Modernisme i el Teatre Líric català. La representació en versió semiescenificada de Follet (basat en un relat del folklore bretó sobre un jove empès al suïcidi, que es llança al precipici per la fatalitat amorosa) està prevista per al dia 13 de febrer (20 h), a càrrec de l’Orquestra de Cadaqués, dirigida per Jaime Martín, amb els solistes vocals Erika Escribà (soprano), Albert Casas (tenor) i els barítons Carlos Daza i Àlex Sanmartí, així com el Cor de Cambra de l’Auditori.

El 30 d’abril hi haurà un concert familiar, titulat “El petit piano”. Serà l’estrena absoluta, a càrrec de Lleidart Ensemble, amb Neus Puig, Marta Castelló i Jordi Roure, a més de diversos actors i titellaires, tots sota la direcció de Joan-Andreu Vallvé i la producció artística del Centre de Titelles de Lleida.

L’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC) també homenatjarà la figura d’Enric Granados: ho farà en un concert el 29 de maig, sota la direcció d’Alfons Reverté. L’OJC oferirà diverses de les obres per a piano i orquestra de Granados, un format de composicions no gaire habitual en el seu catàleg.

Complementen la programació de l’Any Granados diverses obres per a cant i piano i música de cambra segons les propostes següents. “Granados en conversa: la música de cambra amb piano”, interpretada per José Menor (piano), Francisco Fullana (violí) i Adolfo Gutiérrez (violoncel), el 4 de març; “Granados i la seva generació”, recital de cant i piano a càrrec de la soprano Miki Mori i el pianista Jordi Manau, el 17 de març; “Granados-Llobet: 100 anys d’un viatge”, interpretat per Carles Trepat, també homenatge a Miquel Llobet, el primer que va adaptar les obres de Granados per a guitarra, el 8 d’abril; “Poesia i música de la Renaixença al Noucentisme”, a càrrec de la soprano Marta Mathéu i el pianista Albert Guinovart, el 22 d’abril; “Encanta, la història de Nadala i el follet de la cova del diable”, a càrrec de l’Orquestra del Centre Professional del Conservatori del Liceu i els cors infantils de les escoles Arts Musicals de Lleida i EM Bellsons de Bell-lloc d’Urgell, el 21 de maig; “Trios de Granados i Dovřák”, interpretats pel Halir Trio, amb el violinista lleidatà Eduardo Garcia, l’11 de juny, i “El cant de les estrelles”, un homenatge coral a Enric Granados, amb la participació de les agrupacions membres de la Federació de Corals i Entitats Corals de Catalunya, el 16 d’octubre.

Enric Granados (1867-1916)
Enric Granados (1867-1916)

Un programa d’actes més enllà de la música

Simultàniament a la programació musical, durant l’Any Granados tindran lloc altres esdeveniments que potenciaran la recerca sobre el músic lleidatà. Així, es farà la traducció al català i al castellà de la biografia d’Enric Granados elaborada per Walter Clark, la més completa i rigorosa que es coneix fins ara. Pagès Editors també publicarà un llibre divulgatiu sobre la vida i obra del músic lleidatà, que aplegarà els documents més importants de la seva vida i imatges del seu context històric i de figures amb les quals es va relacionar. El llibre estarà explicat i contextualitzat per Mònica Pagès, periodista especialitzada en música clàssica i arts plàstiques, així com en l’obra d’Enric Granados.

Entre les activitats de recerca i divulgació de l’obra del compositor, també destaca l’edició del llibret El petit piano, una adaptació de l’espectacle de titelles del mateix títol, una proposta literària i pedagògica que pretén fomentar la lectura i el gust per la literatura i apropar la història de la vida del músic als joves lectors.

L’Auditori Municipal acollirà així mateix una exposició permanent del llegat d’Enric Granados (1867-1916) i Ricard Viñes (1875-1943), un projecte que compta amb la col·laboració del Museu de la Música de Barcelona i que gira entorn de tres eixos principals: presentació de l’espai, del projecte i dels objectius, vida i obra d’ambdós músics i compositors, així com la vinculació i significació per a Lleida, a més de presentar objectes i patrimoni diversos.

El número 349 de la «Revista Musical Catalana», corresponent a febrer-març 2016, dedica la secció “Dossier” a Enric Granados. Podeu consultar-ne el contingut aquí.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter