Subscriu-te

Es presenta a Barcelona Gerhard-Beethoven-Carner. Una Celebració

Aquesta setmana s’ha presentat a Barcelona el cicle de concerts Gerhard-Beethoven-Carner. Una Celebració. Va arrencar el 24 de setembre passat a Valls, ciutat natal del compositor, de qui enguany es commemora el cinquantenari de la mort.

El director artístic del cicle, Edmon Colomer, acompanyat de les entitats organitzadores Amics de la Música de Valls, Associació Musical Eduard Toldrà i Institut d’Estudis Vallencs, va presidir l’acte, que va consistir en una glossa de la personalitat artística i musical de Robert Gerhard.

La coincidència de l’aniversari de la seva mort amb les efemèrides destacades d’altres artistes del nostre país i de l’estranger –concretament el 250è aniversari del naixement de Beethoven i el també cinquantenari de la mort del poeta Josep Carner– ha dut aquestes tres entitats a sumar esforços per treballar conjuntament, tant en la divulgació de la música universal com en la projecció del patrimoni musical català, i, de manera molt especial, de la figura de Robert Gerhard.

Així, Edmon Colomer ha volgut destacar que l’obra de Gerhard, com la de tots els grans creadors, és el fruit d’un procés de transformació constant. Des de l’obra tonal de joventut, Sonatine à Carlos (1914), editada per l’Institut d’Estudis Vallencs, a Leo (1969), que consagra el predomini de l’estructuralitat sobre els valors liricorapsòdics, Gerhard incorpora progressivament els elements del dodecafonisme, o dodecatonisme, a una obra extensa, que abraça pràcticament tots els gèneres, des de la música de cambra a la simfonia, des de la cantata a l’òpera, des de la música radiofònica o incidental fins a la música electrònica.

Pel que fa a la programació de gran nivell del cicle, Colomer n’ha destacat el recital dedicat a la Chaconne per a violí de Gerhard i la Dona arbre de Carner, així com el simbolisme de la cantata L’alta naixença del rei En Jaume de Gerhard, que s’interpretarà juntament amb la Novena Simfonia de Beethoven en el concert de cloenda del cicle, el gener del 2021. També tenen gran valor –i s’interpretaran– les obres Pandora o el Concert de clavicèmbal, representatives de l’evolució de Gerhard.

Tot aquest repertori estarà interpretat per diversos artistes nacionals i internacionals de relleu acompanyats per dues formacions de prestigi com són la Camerata Eduard Toldrà i l’Orquestra de Cambra de Granollers.

Alguns d’aquests concerts estaran precedits, els dies anteriors, per conferències preparatòries, a cura d’Oriol Pérez Treviño i Carles Duarte, sota el nom d’Aula Gerhard.

Imatge destacada: foto de família dels representants de les entitats organitzadores

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter