Subscriu-te

Estrena de Salvador Brotons amb l’ONE

El compositor i director català Salvador Brotons dirigeix aquest 30 de març (Auditorio Nacional de Madrid, 19.30 h) l’Orquestra Nacional d’Espanya (ONE), amb la qual estrena la seva obra Ceremonial, op. 125. Moviment simfònic núm. 10, obra que segueix un esquema de sonata condensada.

Ceremonial va ser composta entre desembre del 2011 i gener del 2012 per encàrrec de l’Orquestra i Cor Nacionals d’Espanya, de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música, per al primer concert extraordinari amb motiu de la celebració del tricentenari de la Biblioteca Nacional. Es tracta d’una obra directa, curta i efectista de bon color orquestral i amb un cert caràcter cerimonial, tal com indica el títol.

La resta del programa d’aquest concert, dedicat bàsicament a la sarsuela, el completen el preludi de La Revoltosa de Ruperto Chapí, Cinco piezas (per a petita orquestra i piano, amb Judith Jáuregui al piano) de Rafael Rodríguez Albert, el Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo (amb José M. Gallardo del Rey, guitarra); el preludi d’El tambor de granaderos de Ruperto Chapí, el preludi de La verbena de la Paloma de Tomás Bretón, l’intermedi de La leyenda del beso de Reveriano Soutullo i Juan Vert, el preludi d’Agua, azucarillos y aguardiente de Federico Chueca, el fandango de Doña Francisquita d’Amadeu Vives i Las golondrinas de José María Usandizaga.

D’altra banda, el pianista barceloní Àlex Alguacil estrenà el passat 24 de març a Chicago (EUA) l’obra de Salvador Brotons Sonata per a piano núm. 1. El programa d’aquest recital, que va tenir lloc a l’auditori del Chicago Cultural Center i que va ser organitzat per la Pianoforte Foundation, el van completar obres de Haydn, Falla i del mateix Brotons. La Pianoforte Foundation és una entitat dedicada a la preservació i difusió de l’art del piano a Chicago, tot creant una xarxa interactiva entre el públic i els artistes; i implicant-se en esdeveniments musicals i organitzant cicles musicals i concerts. La Pianoforte Foundation té una especial sensibilitat a oferir oportunitats artístiques a pianistes emergents, tant nord-americans com d’altres països.

Altres estrenes i activitats de Salvador Brotons

L’obra Giravolts de Salvador Brotons, obra d’encàrrec de la Segona Convenció d’Associació de Flautistes d’Espanya (AFE) que va tenir lloc a l’ESMUC entre els dies 23 i 25 de març, s’estrenà com a obra del I Concurs Nacional de Flauta, concurs que acollí l’esmentada Convenció. Giravolts juga amb tots els registres, com també amb els efectes curiosos de la flauta (sorolls de claus, sons frullati, brending tones, harmònics, etc.) sempre cercant una unitat conceptual. Concebuda sense interrupció i de durada curta (7 minuts), Vicenç Prats, flauta solista de l’Orquestra de París i president de l’AFE, defineix aquesta obra com “profunda, agradable, bonica, intensa i suau i, al mateix temps, plena de contrastos i sensacions”, i en remarca també que és ideal per a un concurs, ja que “totes les dificultats de l’instrument s’hi troben incloses, en la seva justa mesura: afinació, virtuosisme, ritme, efectes de percussió, picat, frases cantades…”. L’obra Giravolts està editada per B&M Edicions Musicals.

D’altra banda, Salvador Brotons va dirigir, per primera vegada, dues orquestres sud-coreanes, la Bucheon Philharmonic Orchestra i la Wonju Philharmonic Orchestra, els passats dies 9 i 16 de març, respectivament, amb dos programes diferents.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter