Subscriu-te

Festival Mixtur 2019

Fabra i Coats – Fàbrica de Creació / Taller de Músics / CaixaForum / Auditori de Barcelona. Del 25 d’abril al 5 de maig.

El Festival Mixtur. Festival de Músiques de Recerca i Creació Interdisciplinària arriba a la vuitena edició consolidat com una de les cites indispensables del calendari cultural i musical de la ciutat de Barcelona. Amb el lema “Punt de trobada de la nova creació sonora internacional a Barcelona”, acull durant vuit dies 20 concerts, 3 taules rodones, 12 conferències i masterclasses, 3 instal·lacions sonores i un seguit d’activitats en record i homenatge al compositor Joan Guinjoan, mort l’1 de gener passat.

Una dels aspectes més curiosos que podem descobrir si analitzem en detall la programació del Festival Mixtur és la seva circularitat. Així, per posar només un exemple, podem trobar que el professor del Taller de Guitarra, Tillmann Reinbeck, és també protagonista d’una masterclass i actua en un concert amb l’Aleph Gitarrenquartett. En aquest concert s’interpreten obres d’estudiants del Taller de Composició i Experimentació Sonora Mixtur 2019 i d’un dels seus professors, Mauricio Sotelo, a més d’estrenar-se l’encàrrec que el Festival ha fet a la compositora Núria Giménez-Comas.

Aleph Gitarrenquartett

Com a centre de la seva activitat, el Festival Mixtur ens proposa una nodrida agenda de concerts en els quals podrem descobrir alguns dels intèrprets i conjunts més interessants del moment, tant aquells amb trajectòries dilatades (Ensemble TM+, Aleph Gitarrenquartett, Quatuor Diotima, Evan Parker), com d’altres de més recent creació (NAMES Ensemble, Container Ensemble, Duo Zöllner & Roche). Ens permetran escoltar diferents tendències de la creació sonora contemporània, des de clàssics del segle XX com John Cage o Morton Feldman, fins a obres d’estrena encarregades pel mateix Festival als compositors Pablo Carrascosa, Martin Grütter o Yoann Sanson. Gaudir de part de la creació electroacústica i la videocreació més recent en els dos concerts dedicats a aquestes formes de composició. O endinsar-nos en les instal·lacions de Francesc Martí, Joan B. Domènech i Eva Barrenechea & Błażej Kotowski.

La pedagogia és una altra de les línies estratègiques del Festival Mixtur. A banda dels tallers per a estudiants avançats i professionals (composició i experimentació sonora, improvisació, guitarra i violoncel), el Mixtur proposa activitats i sessions dedicades a nens i nenes de les escoles de Sant Andreu, barri on està la Fabra i Coats, seu principal del Festival. En aquesta edició, el trompetista Iván González encapçala el principal projecte pedagògic, en el qual ha treballat amb els alumnes de l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu a través de la conducció, una tècnica d’improvisació col·lectiva dirigida. El resultat d’aquest treball s’inclou en la programació oficial del Festival.

El Festival Mixtur retrà homenatge al compositor Joan Guinjoan

Enguany resulta inevitable, en un festival de músiques de nova creació, dedicar un espai a Joan Guinjoan, figura fonamental del desenvolupament de la música contemporània a Catalunya. El Festival Mixtur li retrà un homenatge amb un concert a càrrec d’alumnes de l’ESMUC, la interpretació d’algunes de les seves obres per diferents formacions participants al Festival i una taula rodona entorn de la seva figura, amb personalitats com François Guinjoan –fill del compositor–, Víctor García de Gomar, Josep Maria Guix, Joan Magrané i Mònica Pagès.

Aquests són només alguns dels motius pels quals us recomanem apropar-vos a la Fabra i Coats-Fàbrica de Creació entre el 25 d’abril i el 5 de maig. Si ho feu, aneu-hi amb les orelles netes de prejudicis i l’esperit obert a la sorpresa i la descoberta.

Més informació sobre el Festival Mixtur 2019: www.mixturbcn.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *