Subscriu-te

Gonçal Comellas crea l’Orquestra Unesco Barcelona

 

Els membres de la nova Orquestra Unesco Barcelona, amb el seu director Gonçal Comellas
Els membres de la nova Orquestra Unesco Barcelona, amb el seu director Gonçal Comellas

Per Mònica Pagès

El violinista i director d’orquestra Gonçal Comellas ha retornat als escenaris musicals de Catalunya amb un nou projecte que està impulsant amb l’ajut dels Amics de la Unesco. Es tracta de l’Orquestra Unesco Barcelona, una iniciativa que encapçala Comellas i que rep el suport de persones com Joan Badia i Anna Bruguera, vinculats a aquesta associació internacional i que tenen una gran amistat amb aquest reconegut músic pels cursos que imparteix cada estiu al Mas Pagès, a Sant Esteve de Guialbes.

L’Orquestra Unesco Barcelona, creada i dirigida per Gonçal Comellas, ha començat com a orquestra de corda –cinc violins primers, quatre violins segons, tres violes, tres violoncels i un contrabaix. El primer concert que va oferir va tenir lloc el 24 d’agost en aquesta localitat del Pla de l’Estany, que va convocar per invitació una cinquantena de persones. El programa escollit va voler donar una bona mostra del repertori i de les virtuts de la nova formació orquestral, que està composta per intèrprets solistes de coneguda trajectòria vinculats amb el mestre Comellas, com són els germans María Victoria i José María Fernández, a més d’un gran nombre dels seus alumnes més destacats, entre els quals hi ha Alfred Cots, Alberto Reguera, Joan Morera, José Enrique Tarrassó i Miquel Córdoba.

Aquest primer programa incloïa una selecció de moviments d’obres molt diverses: l’“Allegro” del Concert per a quatre violins i l’“Estiu” de les Quatre estacions de Vivaldi; el Concerto grosso, op. 6 núm. 11 de Händel; l’“Allegro” del Concert per a dos violins i l’“Allegro” del Concert per a tres violins de J. S. Bach, per acabar amb l’“Allegro vivace” de la Serenata op. 22 de Dvořák. A més d’aquestes obres orquestrals, també hi va haver un tast de música de cambra amb l’“Andante un poco adagio” del Quintet en Fa menor, op. 34 i el “Rondo alla zingarese” del Quartet en Sol menor, op. 25 de Brahms, acompanyats pel pianista Josep Garcia. Per completar el programa, es va produir la participació del jove violinista granadí de catorze anys Carlos Rafael Martínez Arroyo, que també va ser un dels tres solistes del Concert per a tres violins de Bach juntament amb José María Fernández i Josep Colomé, i que va tocar amb piano l’últim moviment del Concert per a violí i orquestra de Mendelssohn i la Jota navarra de Sarasate al costat del violinista Jesús Molina.

Un concert que va ser tota una demostració d’intensitat orquestral i que va posar de manifest el fort impuls amb què ha volgut néixer l’Orquestra Unesco Barcelona amb la direcció de Gonçal Comellas, el qual ha declarat que per damunt de tot vol aglutinar músics amb entusiasme i ganes de fer música. La presentació oficial de l’Orquestra Unesco Barcelona tindrà lloc ben aviat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona i, de moment, ja tenen en agenda la interpretació d’El Messïes de Händel amb la Coral Polifònica de Puig-reig el 28 de desembre a Olot.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter