Subscriu-te

Ha mort l’etnomusicòleg Josep Crivillé i Bargalló

El passat 21 d’abril va morir a Barcelona als 64 anys Josep Crivillé i Bargalló, un dels etnomusicòlegs de referència en l’àmbit català de les darreres dècades. Format al Conservatori Municipal de Barcelona –on havia estat professor d’etnomusicologia i de cant gregorià– i a la Universitat de la Sorbona de París, amb C. Marcel-Dubois, era membre de la Societat Internacional de Musicologia i de la Societat Catalana de Musicologia. A més de la seva activitat pedagògica, va fer aportacions importants a l’etnomusicologia catalana mitjançant nombrosos estudis científics i publicacions.

L’any 1987 va impulsar, des de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, un important programa de recerca de materials de música tradicional, amb l’objectiu de publicar les edicions sonores dedicades a la tradició oral de diferents zones geogràfiques de Catalunya.

Josep Crivillé havia estat cantaire de l’Orfeó Català i col·laborador de la «Revista Musical Catalana».

La seva mort deixa un buit considerable en la nostra comunitat científica, per la importància de la seva labor d’investigació i pel seu lliurament generós al servei del patrimoni popular català. Sense comptar la seva gran qualitat humana que tant apreciàvem els que havíem tingut el privilegi de conèixer-lo. Que descansi en pau! per Ll. M.

Descarregar PDF

3 comentaris

  • Quin greu. Havia esta professor meu de Cant Gregorià i en tinc un record magnífic tant del mestre com de la persona. Sempre l’he tingut in mente, i malgrat tot l’hi seguiré tenint. E.P.R.

  • I també professor meu, de Cant Gregorià i els tres cursos de Folklore. El món de la música tradicional és immens, però tot el que es transmet per tradició oral pot desaparèixer amb el temps… Gràcies a en Josep Crivillé, tenim fonts sonores, documents i importantíssima informació: tota una aportació a la música catalana.

  • La seva mort em va entristir molt. El Josep Crivillé encara hauria pogut fer molta feina… He rellegit alguns dels seus articles i he remirat els llibres seus a la meva biblioteca, he recordat les seves classes d’Etnomusicologia a l’Institut Universitari de Documentació i Investigació Musicològiques “Josep Ricart i Matas” de la UAB, els ajuts que ens va atorgar per anar a fer treballs de camp als diversos territoris dels Països Catalans, la revisió que es va oferir a fer de manera altruista de totes les transcripcions musicals del “Cançoner tradicional del Baix Camp i el Montsant”, els viatges que vam compartir a Occitània i a Sicília… I ara queda la incògnita de què passarà amb la Fonoteca de Música Tradicional i Popular que ell impulsà i que dirigia amb tant bon criteri a la Generalitat de Catalunya. Josep, et mereixes un record, un homenatge, per la teva qualitat com a persona, professor i estudiós.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

⚠️ BARENBOIM: CONCERT CANCEL·LAT
El concert de Daniel Barenboim previst pel 5 de juliol a l'@auditoribcn s’ha cancel·lat per motius d’agenda de l’artista. Contacta amb nosaltres per gestionar la devolució o el bescanvi: contacte@bcnclassics.cat. https://www.bcnclassics.cat/ca/concert/47/cancellat-daniel-barenboim-piano

El pianista Nelson Goerner i la violinista Vilde Frang debuten a la propera temporada @ibercamera, que tindrà com a escenaris el @palaumusicacat i @auditoribcn. Més informació, al nostre web! http://www.revistamusical.cat/ibercamera-presenta-la-temporada-2021-22-amb-els-seus-grans-artistes-de-referencia/

La violinista @AUrpina iniciarà aviat una nova residència a @latlantidavic, l'equipament de la seva ciutat on ella mateixa es va formar com a músic. Llegeix l'entrevista al web! http://www.revistamusical.cat/entrevistes/volia-fer-un-homenatge-al-lloc-on-mhe-format/

.@MatheuSoprano i @vespresdarnadi van protagonitzar l'últim concert d'@espurnesbarroqs: "L’audició va esdevenir un homenatge a Josep Dolcet, que n’estava escrivint les notes al programa quan va morir", diu la crítica d' @alberttorrens2. Llegeix-la al web! http://www.revistamusical.cat/critica/final-de-festa-despurnes-barroques-a-manresa/

Segueix-nos a Twitter