Subscriu-te

José Menor interpreta la integral de l’obra per a piano d’Hèctor Parra al Petit Palau

José Menor. © Ricard Alonso
José Menor. © Ricard Alonso

Hèctor Parra inaugura el cicle de conferències gratuïtes “Escoltem els compositors i creadors” amb un diàleg amb Joan Vives

El proper dimecres, 9 de setembre, en el marc del Cicle Intèrprets Catalans, el pianista José Menor oferirà a la sala del Petit Palau (20.30 h) la integral fins al moment de l’obra per a piano d’Hèctor Parra, compositor convidat del Palau de la Música Catalana aquesta temporada 2015-16 i que qualifica Menor com a “revolucionari del seu instrument”.

José Menor, que inclou habitualment en el seu repertori música contemporània del nostre país, interpretarà des d’obres de joventut de Parra, com Tres peces per a piano (1999), d’inspiració serialista, fins a la seva obra més actual, d’aquest mateix 2015, amb l’estrena mundial de l’obra Una pregunta (a Jaume Plensa), que el propi Parra fa a l’artista plàstic català: “què és per Plensa el silenci, l’existència?”, es pregunta el compositor barceloní.

Hèctor Parra sent una fascinació natural per la pintura, l’arquitectura i les arts plàstiques, que ell vincula a la idea de primitivisme i de sensualitat a la que se sent molt lligat; una atracció que inspira també obres com Cos de matèria-Antoni Tàpies ‘in memoriam’ (2012) i Carícies cap al blanc (2012), inspirada en una de les darreres pintures abstractes de Gerhard Richter, que s’escoltaran també dimecres. Completaran el programa les obres La dona d’aigua (inspirada en una ondina catalana del Montseny), Haus ur / Office Baroque, Impromptu pour Equinox, Quatre miniatures i Sonata per a piano.  Hèctor Parra, resident a París des de fa més de deu anys, reivindica el seu caràcter llatí -enfront el caràcter cartesià amb què sovint es defineixen els francesos- i la seva necessitat de contacte amb la matèria viva, que es percep a la seva obra. Per això, el compositor, que entén les obres com “organismes vius”, explica que la inspiració sempre és fruit d’una experiència emocional que ha tingut un impacte físic important en ell, però que el procés creatiu s’inicia quan la raó entra en contacte amb l’emoció.

Parra ha trobat en José Menor -company seu d’estudis en la primera joventut- un intèrpret ideal de la seva obra i lloa la seva capacitat musical i tècnica, difícilment igualable. El pianista natural de Sabadell s’està establint ràpidament com a valor en alça en el panorama internacional de la música contemporània i és considerat “un dels pianistes espanyols més excepcionals de la seva generació” («The Daily Telegraph»). La seva gravació de la integral pianística de Joan Guinjoan va ser aclamada amb quatre estrelles per la prestigiosa revista «Fono Forum» i qualificada de “fita discogràfica” i “un abans i un després a l’apreciació del piano contemporani del nostre país” («Melómano»).

Els seus darrers compromisos d’aquest 2015 han inclòs el debut al Schwetzinger SWR Festspiele (Alemanya), interpretant el primer recital monogràfic dedicat a Hèctor Parra, i el debut també al festival Progetto Martha Argerich de Lugano (Suïssa), interpretant música d’Olivier Messiaen, així com un recital Beethoven al Festival Internacional de Granada altament lloat per la premsa. La propera temporada vindrà marcada pels concerts arreu del món on interpretarà les Goyescas d’Enric Granados, iniciant el recorregut amb un concert al Carnegie Hall de Nova York, coincidint amb la data del centenari de la seva mort, el 24 de març de 1916.

Hèctor Parra inaugura el cicle de conferències gratuïtes “Escoltem els compositors i creadors”

Hèctor Parra
Hèctor Parra

D’altra banda, el dia abans del concert, dimarts, dia 8 (19.30 h), també al Petit Palau, Hèctor Parra inaugurarà el cicle de conferències “Escoltem els compositors i creadors”. Una sèrie de set sessions gratuïtes organitzades per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana per tal d’acostar al públic els compositors actuals. Una finestra oberta per conèixer l’impuls creatiu i desxifrar l’obra de creadors contemporanis presents en la programació de la sala modernista i que s’alinea amb la tradició d’una institució que ha estat testimoni de grans estrenes musicals i de relacions privilegiades amb compositors contemporanis.

Dimarts, el periodista musical Joan Vives acompanyarà Parra en aquest diàleg, que més endavant protagonitzaran altres grans figures: Agustí Charles (15/11/2015), John Rutter (24/11/2015), Kaija Saariaho (07/02/2016), Josep Vila i Casañas (05/05/2016) i la taula rodona que clourà el cicle (26/05/2016) amb la presència de Joan Guinjoan, Ramon Humet, Bernat Vivancos i Hèctor Parra, els quatre compositors convidats del Palau les darreres temporades, en una sessió moderada per Joan Oller, director general del Palau. A més, s’oferirà una sessió per acostar al públic la Simfonia Turangalila, a càrrec de Carles Calderon, en què parlarà d’aquesta obra mestra de la segona meitat del segle XX que s’interpretarà a Palau 100 el 7 de gener en un concert protagonitzat per l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar amb Gustavo Dudamel al capdavant.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter