Subscriu-te

La 18a Fira Mediterrània de Manresa, nova mirada calidoscòpica a una cultura popular

Magí i Joana Serra, amb la col•laboració de la ballarina Montse Selma i el virtuós de l’acordió Marçal Ramon, entre d’altres, ofereixen Esvorell popular, dansa contemporània però també popular
Magí i Joana Serra, amb la col·laboració de la ballarina Montse Selma i el virtuós de l’acordió Marçal Ramon, entre d’altres, ofereixen Esvorell popular, dansa contemporània però també popular

 

L’emprenedoria cultural, la innovació i el treball en xarxa, protagonistes de l’activitat professional de la Fira.

Del 15 al 18 d’octubre tindrà lloc una nova edició de Fira Mediterrània de Manresa, la divuitena, una trobada que durant els darrers anys ha esdevingut un punt de referència europeu en l’àmbit de músiques del món i l’únic mercat especialitzat a l’Estat espanyol, i que segueix una línia oberta l’any passat, en què es va iniciar una mirada calidoscòpica a una cultura popular entesa en un sentit ampli i sense límits. Aquesta filosofia enllaça amb les músiques del món, ja que enguany trobem representants tant dels Països Catalans com d’Ucraïna, Itàlia, Etiòpia, el Marroc, Senegal, Portugal, Palestina, Israel i l’Argentina, alguns dels països presents. Així, tota la programació del certamen es basa en dos grans pilars: la cultura popular i les músiques del món.

La visió de la Fira Mediterrània de la cultura popular agrupa propostes que l’entenen en el sentit més fidel del terme: aquella que amplia la base social de la cultura, que fomenta la participació de les persones i la integració social. La que vincula el patrimoni immaterial amb les relacions socials.

El senegalès Cheikh Lô aterra a Manresa per oferir el seu repertori, que barreja sons africans amb música reggae
El senegalès Cheikh Lô aterra a Manresa per oferir el seu repertori, que barreja sons africans amb música reggae

Pel que fa a les músiques del món, la Fira Mediterrània s’ha situat, durant els darrers anys, com un punt de referència europeu en aquest àmbit, amb el focus posat a la Mediterrània. A més de ser un dels principals aparadors de l’escena nacional de músiques d’arrel, la Fira té com a objectius consolidar-se com a mercat líder a l’Estat en músiques del món i potenciar la capacitat d’exportació d’artistes i de cultura catalana.

La programació presenta la seva part oficial, que es divideix en dues àrees bàsiques: cultura popular i músiques del món. Tot complementat amb un apartat OFF, amb el concurs SONS i l’Hummus Mediterrani.

La Fira d’aquest any s’obre i es tanca amb dos projectes amb un missatge potent en cultura popular: l’inaugural, amb l’espectacle In somni, fusió de música de cobla, hip-hop i electrònica, amb l’actuació de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Kulbic Dance Company i DJ Code; i la cloenda, tot reivindicant el nostre patrimoni i l’enorme figura d’Enric Morera amb l’espectacle La viola d’or, amb la Cobla Marinada de Badalona, Cor ArsInNova i Factoria Mascaró. Entremig hi haurà més de cinquanta concerts, espectacles i activitats.

D’altra banda, amb la majoria d’edat, la Fira enceta el projecte singular Pregons, a través del qual ha proposat a tres personalitats creatives de la vida social i cultural catalana que, respectivament des del seu punt de vista, ens recordin la potència i la vigència de la cultura popular i que a la vegada la posin, amb la seva veu privilegiada, a l’abast de tothom. Els pregoners escollits han estat l’escriptor Màrius Serra, el director d’escena Xavier Albertí i la cuinera Carme Ruscalleda.

Roger Mas presentarà oficialment a la Fira el seu noi disc Irredempt
Roger Mas presentarà oficialment a la Fira el seu noi disc Irredempt

Es pot trobar la programació completa en aquest enllaç.

firamediterrania_cartell726-577

Programació professional

La Fira Mediterrània de Manresa, més enllà de la seva part artística, també esdevé un nucli important de trobada professional, situat a la Llotja del Museu de la Tècnica de Manresa per quart any consecutiu; s’hi celebraran jornades, showcases, estands i reunions del sector cultural.

Les jornades professionals tindran com a leitmotiv la innovació cultural. Al llarg de deu sessions s’abordaran les potencialitats de la cultura en els àmbits social, patrimonial, urbanístic, econòmic i comunitari, amb la presència de nombrosos referents estatals i internacionals. Es parlarà de projectes artístics d’intervenció social a l’estranger i de la relació entre la cultura popular i la participació ciutadana. També hi haurà diversos projectes escènics de casa nostra que presentaran experiències, amb Jordi Oriol, el Palau de la Música (amb l’espectacle familiar Flamenkids.cat), Lluís Danès, Tombs Creatius, Magí Serra & Marçal Ramon i Teatre Nu. Les jornades abordaran també el màrqueting cultural i l’emprenedoria, amb la presentació de projectes innovadors nacionals i internacionals, i conferències.

Al llarg dels tres dies de Fira es podran escoltar uns quants grups que presentaran els seus showcases, càpsules artístiques pensades específicament per facilitar el contacte entre compradors i venedors. Enguany oferiran concerts de 30 minuts al pati del Museu: Maria Arnal & Marcel Bagés, Davide Salvado, Gökhan Sürer, Pau Figueres i Vox Bigerri. També s’han concertat més de 200 reunions ràpides (speed datings) entre operadors, que inclouran la presència de directors artístics de festivals i equipaments d’àmbit internacional.

La Llotja de la Fira ha inclòs en la seva programació les presentacions de projectes, presentacions breus i informals de productes culturals, projectes i serveis professionals que esdevenen trobades d’intercanvi entre professionals.

Entre les diverses trobades sectorials, hi destaca el II Wine & Fest Forum, el congrés de festivals de músiques del món, que aplegarà més de 50 projectes d’Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica. També la Fira desenvolupa la tasca de promoció exterior dels nostres artistes formant part del Pla d’Acció Internacional, que és un dels seus principals eixos de treball. Durant l’any 2014 això es va traduir en 22 accions estratègiques amb països com ara França, Portugal, Grècia, Algèria, Itàlia i Alemanya, entre d’altres.

Es pot trobar tota l’activitat professional en aquest enllaç.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter