Subscriu-te

La 29a edició de la Schubertíada presenta trenta concerts fins al 29 d’agost

La Schubertíada 2021, organitzada per l’Associació Franz Schubert, afronta la vint-i-novena edició plena d’optimisme i amb el mateix objectiu de celebrar i compartir la gran música amb el públic comptant amb els millors intèrprets. Enguany serà un total de 30 concerts, amb la participació de 25 músics estrangers i 33 d’espanyols. El primer concert serà el 18 de març a l’Auditori de Barcelona. L’Associació que presideix Jordi Roch també anuncia la creació a partir del 2021 del Premi Franz Schubert.

Vilabertran serà, com sempre, el centre neuràlgic d’aquesta Schubertíada (que dirigeix Víctor Medem), però igualment hi haurà concerts a Barcelona, Castelló d’Empúries, Vilajuïga, a més de la Schubertíada de Valdegovía (Àlaba), un concert a l’església de Cadaqués, en col·laboració amb el Festival de Cadaqués, i un altre a la catedral de Mondoñedo (Lugo), organitzat conjuntament amb el Festival Bal y Gay.

El baríton Andrè Schuen i el pianista Daniel Heide. © G. Werner

La Schubertíada a Barcelona arrenca el 18 de març a l’Auditori de Barcelona amb el baríton Andrè Schuen i el pianista Daniel Heide. Al maig hi haurà tres concerts al Palau de la Música Catalana (Petit Palau), amb un cicle plantejat a tres anys vista al voltant de Robert Schumann en diàleg amb músiques del Mediterrani; enguany, amb la mezzosoprano francesa Natalie Pérez i el pianista Daniel Heide, la soprano egípcia Fatma Said amb Malcolm Martineau i la mezzosoprano catalana Anna Alàs i Jové amb el pianista Alexander Fleischer, que estrenaran a Catalunya tres cançons de Joan Magrané. 

El contratenor Carlos Mena. © Eneko Espino

Al juliol tindrà lloc, per quart any consecutiu, la Schubertíada Valdegovía (Àlaba), ja plenament consolidada i que incrementa el nombre de concerts de quatre a sis, en què es podran escoltar les Variacions Goldberg de J. S. Bach, amb la violinista Lina Tur Bonet en la versió per a trio de cordes i amb Varvara en la versió per a piano. També hi intervindran la mezzosoprano Marie Seidler i la soprano Sheva Tehoval, acompanyades per Daniel Heide; elcontratenor Carlos Mena amb Daniel Zapico; el pianista Christian Blackshaw, i el Quartet Gerhard.

El baríton Konstantin Krimmel. © Maren Ulrich

A l’Empordà, a l’agost, les cites seran a la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries: amb una exclusiva producció de Matthias Goerne amb l’organista Juan de la Rubia i la violinista Maria Dueñas; a Vilabertran, amb Andrè Schuen i Daniel Heide; a l’Espai Misteri d’Aigua de Vilajuïga, amb el Kebyart Ensemble, i a Castelló d’Empúries, en aquest cas amb el violoncel·lista Arnau Tomàs, l’organista Joan Seguí i Bernat Prat (violó) i Anna Puig (viola). A partir del dia 17 la Schubertíada es traslladarà a la seu principal, Vilabertran, amb els concerts de la soprano Katharina Konradi amb Daniel Heide; del tenor Christoph Prégardien; de la soprano Julia Kleiter, que debuta al festival, al costat de Julius Drake; del jove baríton Konstantin Krimmel, que també hi debuta, al costat de Daniel Heide, i del baríton Florian Boeschamb el pianista Malcolm Martineau.

La pianista britànica Imogen Cooper. © Sim Canetty-Clarke

La Scubertíada a Vilabertran continuarà amb el concert de Javier Perianes, que iniciarà una sèrie de recitals de piano amb un programa que porta com a títol El amor y la muerte; el cartell inclou el Kallias Ensemble, dirigit per Francisco Poyato i format per joves cantants vinculats a les activitats pedagògiques de la Schubertíada; el pianista americà establert a França Nicholas Angelich; la pianista britànicaImogen Cooper, resident a l’Empordà; el violoncel·lista francèsEdgar Moreau i el pianista David Kadouch, que tocaran la Sonata Arpeggione de Schubert, i la mezzosoprano Ema Nikolovska, que debutarà al festival, amb Wolfram Rieger.

Finalment, la Schubertíada acabarà el 29 d’agostamb dues sessions, un recital matinal de la mezzosoprano Esther Valentin i la pianista Anastasia Grishutina, a l’Espai Misteri d’Aigua de Vilajuïga, i el tradicional concert del Quartet Casals a Vilabertran, amb una estrena del compositor Daahoud Salim. 

Quartet Casals. © Westudio

En el mes d’agost també s’emmarca l’Acadèmia de la Schubertíadaper a joves cantants, a Figueres, amb la participació de Ferran Albrich, Cecilia Rodríguez, Jesús López Blanco, Marc Serra, Esther Valentin i Anastasia Grishutina, tots ells becats per l’Associació Franz Schubert, d’acord amb el seu projecte Lied the Future. A l’acadèmia els participants rebran el mestratge de Wolfram Rieger i Imogen Cooper.

A Galícia, la Schubertíada comença una col·laboració a llarg termini amb el Festival Bal y Gay de Lugo, amb l’encàrrec conjunt d’una obra que estrenarà el Quartet Casals, així com la programació d’un recital de lied a la catedral de Mondoñedo de Christoph Prégardien i Daniel Heide (16 de maig). D’altra banda, el Festival Internacional de Música de Cadaqués, que celebra el seu cinquantenari, inclourà un concert a l’església de Cadaqués (31 de juliol)d’Arnau Tomàs (violoncel) i Mercè Hervada(clavecí).

D’altra banda, fruit de la recent refundació de l’Associació Franz Schubert, l’entitat va anunciar la creació a partir del 2021 del Premi Franz Schubert,que s’atorgarà en dues categories: a una personalitat que hagi fet unacontribució singular i profunda al repertori schubertià al llarg d’una extensa trajectòria, i a unjove talent del camp de la interpretació musical.

Finalment, el vint-i-cinquè Curs Internacional d’Interpretació de Lied Wolfram Rieger, per a duos de cant i piano, tindrà lloc del 2 al 5 de juliol a l’ESMUC, a Barcelona. Cal destacar, també, que el cartell d’enguany de la Schubertíada reprodueix un quadre del pintor empordanès Joaquim Bech de Careda, del Museu de l’Empordà a Figueres.

Podeu veure tots els detalls de la programació aquí.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter