Subscriu-te

La 67a edició del Concurs Maria Canals se celebrarà del 26 de març al 7 d’abril al Palau de la Música

La cita musical que cada any per aquestes dates converteix Barcelona en la capital mundial del piano torna a les agendes enguany amb la 67a edició, després de l’excepcional convocatòria del 2021 a les portes de l’estiu. Aquesta serà, doncs, la primera edició sense restriccions notòries després de l’inici de la pandèmia.

Entre els dies 26 de març i 7 d’abril l’escenari del Palau de la Música tornarà a acollir joves pianistes de desenes de països amb l’objectiu de recuperar l’essència fraternal i de celebració col·lectiva que ha caracteritzat el certamen des del seu inici. Concretament, acudiran a la cita 78 pianistes de 28 nacionalitats diferents. Mentre que Corea, la Xina i el Japó són, un any més, els països amb més concursants, en aquesta ocasió hi haurà 5 participants espanyols, 1 de Catalunya.

Enguany el Concurs incorpora diverses novetats als requeriments del repertori, amb una aposta per la creació femenina, contemporània i local. També s’ha encarregat una obra inspirada en Maria Canals al compositor català Marcos Fernández, que en total nou concursants han incorporat al seu programa, ja que s’ha d’interpretar obligatòriament una obra escrita a partir del 1995. D’altra banda, a la llista d’obres de la final s’incorpora el Tercer Concert per a piano i orquestra de Rakhmàninov.

Així mateix, amb la voluntat de potenciar encara més el patrimoni musical local, aquest any s’incorpora l’obligatorietat de la interpretació de dues obres de compositors espanyols, de les quals com a mínim una ha de ser d’un compositor català. De fet, hi haurà premis especials a les millors interpretacions de Mompou, Granados, Albéniz o Blancafort i un enregistrament ofert per la discogràfica Naxos amb les Sonates del pare Antoni Soler.

El Concurs compta amb un jurat paritari i intergeneracional sota la direcció artística i presidència de Carlos Cebro, amb antics participants, com Enrique Bagaría, Pascal Le Corre, Inesa Sinkevych i els professionals Anna Malikova, Yangsook Lee, Billy Eidi, Akiko Ebi i Albert Mamriev.

El Concurs manté l’estructura dels darrers anys pel que fa a les diverses fases, que són totes obertes al públic. La primera prova se celebrarà al Petit Palau entre el 27 i el 29 de març; la segona, els dies 31 de març i 1 d’abril; la semifinal serà el 3 d’abril i la final –en què cadascun dels tres finalistes interpreta un concert amb orquestra– s’esdevindrà el 6 d’abril.

Els concursants opten a més de 80.000 euros en guardons, entre els premis principals –de 25.000 euros, 10.000 euros, i 6.000 euros–, els especials i els concerts remunerats a sales de prestigi, com el mateix Palau de la Música.

Com cada any, més enllà de les proves del Concurs, l’Associació Maria Canals impulsa nombroses activitats al voltant del piano sota l’epígraf d’Off Concurs, un programa educatiu, divulgatiu i social que, entre d’altres, portarà l’instrument als carrers, com el passeig de Gràcia, a universitats, hospitals, centres penitenciaris i emissores de ràdio…

Amb la voluntat de dur a terme activitats que promoguin la integració de col·lectius amb diversitat funcional, també s’ha creat la línia d’actuació Maria Canals Integra, amb iniciatives com el “Concert per a mans i peus” o la nova Maria Canals Experience, que convida a gaudir del so del piano estirat sota la cua de l’instrument.

Finalment, a causa de la guerra a Ucraïna, el Concurs Maria Canals subratlla el seu missatge pacifista i de rebuig a la violència amb la col·laboració de la pianista ucraïnesa Maryna Naydon, refugiada a Barcelona des de fa pocs dies.

Imatge destacada: (c) El Marquès.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter