Subscriu-te

La besnéta de Wagner presenta el Festival Bayreuth a Barcelona

Katharina Wagner

Katharina Wagner, besnéta del compositor Richard Wagner, va presentar ahir el Festival de Bayreuth que acollirà el Gran Teatre del Liceu el setembre del 2012 i que donarà el tret de sortida a les celebracions que el festival alemany té previst per commemorar el dos-cents aniversari del naixement del compositor (Leipzig, 1813-Venècia, 1883).

El Festival Bayreuth aterra a Barcelona amb tres òperes que pujaran a l’escenari liceista només en versió de concert. Joan Matabosch, director artístic del Liceu, al·ludia a qüestions tècniques derivades del fet que la companyia alemanya viatja tot just l’endemà de finalitzar el Festival a Bayreuth i no dóna temps de desmuntar i traslladar les escenografies a Barcelona. Motius tècnics a banda, Joan Francesc Marco, director general del Gran Teatre del Liceu, va dir en la presentació del Festival Bayreuth mesos enrere, que portar les produccions de Bayreuth a Barcelona era inabastable econòmicament, a banda de ser difícil tècnicament ateses les dimensions diferents dels dos escenaris, el de Bayreuth i el del Liceu. Malgrat això, les restriccions pressupostàries i la davallada de les subvencions públiques no han afectat aquest festival, ja que el pressupost global de la visita de la companyia alemanya a Barcelona, d’una mica més d’1,5 milions d’euros, es finançarà exclusivament amb la venda d’entrades –un 60% ja està adjudicat– i el mecenatge de les tres empreses col·laboradores: Siemens, Agbar i Banesto.

El Festival Bayreuth, que es presenta a Barcelona de l’1 al 6 de setembre, inclou tres títols amb grans intèrprets i dos directors musicals ben coneguts a tots dos teatres: Sebastian Weigle i Peter Schneider. El festival començarà amb L’holandès errant (Franz-Josef Selig, Ricarda Merbeth i Michael König) i continuarà amb Lohengrin (Wilhelm Schwinghammer, Klaus Florian Vogt, Annette Dasch i Susan Maclean), en dues funcions alternes. Tristan und Isolde (Robert Dean Smith, Robert Holl, Iréne Theorin i Jukka Rasilainen) clourà el festival el dia 6 de setembre. La visita del cor i orquestra del Festival de Bayreuth a Barcelona té l’al·licient que és el primer cop que es presenten a la nostra ciutat, perquè als Festivals Wagner del 1955 el que es va veure van ser les produccions escèniques de Bayreuth, però no el seu cor i orquestra, com a conseqüència de celebrar-se fora de la temporada en què té lloc el festival. Cal tenir en compte que els membres del cor i l’orquestra del Festival de Bayreuth són solistes d’altres grans cors i orquestres i són seleccionats i convidats un per un per participar en el festival esmentat.

La gestora actual del festival d’estiu de Bayreuth i directora d’escena, Katharina Wagner, va defensar que Barcelona era una de les ciutats predilectes del Festival de Bayreuth per la seva afició a la música de Wagner i el seu públic compromès, i va comentar que les representacions del Festival Bayreuth comptarien amb els millors cantants i els millors músics disponibles a Alemanya.

Així mateix, preguntada pels seus propers compromisos com a directora d’escena, va anunciar que l’any 2015 faria Tristany i Isolda al Festival de Bayreuth i que, entre les propostes per a la commemoració del dos-cents aniversari del seu besavi, hi havia prevista una col·laboració amb l’Òpera de Leipzig per presentar a Bayreuth les tres primeres òperes del compositor: La prohibició d’estimar, Les fades i Rienzi. Tanmateix, aquestes no podran ser representades a la sala principal ideada per Wagner, ja que, per desig exprés del compositor i tal com manen els estatuts del Patronat del Festival de Bayreuth, al teatre principal del Festival només es poden representar les òperes de Wagner que van de L’holandès errant fins a Parsifal.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Celebra Sant Jordi amb nosaltres gràcies a @revistesAPPEC!

Aquest Sant Jordi aconsegueix 1 mes de prova per llegir revistes en català! 🙌
📲 Activa la subscripció de prova i podràs llegir tantes revistes com vulguis: @enderrock @cuinacat @descobrircat @eltemps_cat @revistavalors @l_avenc @serra_dor i moltes més! ⤵⤵⤵

Ja tenim guanyador del Premi Internacional #JoanGuinjoan per a Joves Compositors/es, atorgat per l’#ESMUC amb la col·laboració de la @FBSabadell . Es tracta del compositor canari José Luis Perdigón, per la seva obra 'Libration'.

ℹ️👉http://www.esmuc.cat/Viu-l-Esmuc/Actualitat/Noticies/El-compositor-Jose-Luis-Perdigon-guanya-el-19e-Premi-Joan-Guinjoan-amb-l-obra-Libration

Coincidint amb l’exposició "Joan Manén, el cavaller ben trobat", la Biblioteca de Catalunya acollirà, el dimarts 27 d'abril, la presentació del disc i del nou web del compositor i violinista Joan Manén.
🗓️27/04
⏱️19:30h
📍Sala de Llevant
ℹ️https://ja.cat/C7tC1

Segueix-nos a Twitter