Subscriu-te

La Biblioteca i Arxiu de l’Orfeó Català, a la Jornada Biblioteca i Patrimoni, a Reus

La Biblioteca i Arxiu de l’Orfeó Català

El dissabte 24 de març té lloc a Reus la Jornada Biblioteca i Patrimoni, organitzada per la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus, en la qual intervé la bibliotecària en cap i arxivera de la Biblioteca i Arxiu de l’Orfeó Català, Laura Espert, que oferirà la conferència “Tresors de la Biblioteca de l’Orfeó Català i col·leccions digitals”.

La jornada s’iniciarà amb la conferència “Biblioteques i patrimoni: una visió integral”, a càrrec de Vinyet Panyella, directora gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges; i continuarà amb la intervenció de Laura Espert. Seguiran les conferències “Què fem amb el patrimoni?”, a càrrec de Sònia Gil i Victòria Rodrigo, de la Biblioteca Xavier Amorós de Reus; “Col·leccions de la Biblioteca Pública de Tarragona, cap a la creació de continguts”, a càrrec de Dolors Saumell, Cristina Barbé i Esteve Masalles; “De privat a públic. Els llegats a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona”, a càrrec d’Elena Virgili i Montse Reyes; “Preservació del material efímer i del material no-llibre: criteris de conservació i consulta”, debat col·loqui moderat per Ezequiel Gort i Ramon Llop; “Web d’història local: espai virtual per a la biblioteca digital de Vila-seca”, a càrrec de Núria Llebaria i Raquel Muñoz Punzano, i com a cloenda, “La Biblioteca del Centre de Lectura, una experiència de més de 150 anys de conservació i difusió del patrimoni bibliogràfic reusenc”, a càrrec de Josep Murgades.

La jornada tindrà lloc a la mateixa Biblioteca Xavier Amorós  (carrer de l’Escorxador, 1, Reus, telèfon 977 010 025) i començarà a les 9 h –amb la benvinguda del regidor de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Joaquim Sorio– i és previst que acabi a les 14 h.

La Biblioteca Central Xavier Amorós està instal·lada a l’antic escorxador municipal, mostra d’arquitectura industrial de finals del segle XIX, dels arquitectes Francesc Borràs Soler i Pere Caselles; construït el 1889, ara ha estat restaurat en els seus elements més interessants. La nova construcció ha respectat les singularitats de l’edificació antiga, amb els patis interiors i la cobertura exterior.

La Biblioteca i Arxiu de l’Orfeó Català (BOC) és una biblioteca especialitzada en música i en la trajectòria de l’Orfeó i del Palau de la Música Catalana, que es començà a formar l’any 1891, data de la fundació de l’Orfeó. Des d’aleshores s’ha enriquit progressivament amb nous materials, alguns dels quals procedents de donacions i llegats: Francesc Pujol, Joan B. Lambert, Vicenç M. de Gibert, Joan Llongueres, Gallardo-Matheu, Josep Rodoreda, Amadeu Vives, Carles G. Vidiella, Joan Salvat, Blanche Selva, Carreras i Bulbena, Lluís Romeu, Josep A. Clavé, Pep Ventura o Juli Garreta, entre d’altres. Inclosa en el cens de biblioteques i centres amb fons patrimonial, la BOC és potser una de les principals biblioteques musicals creades per una entitat civil privada a Catalunya.

Algunes de les col·leccions que la BOC custodia són de marcat interès per a la comunitat musicològica internacional, a la vegada que conserva un patrimoni singular i de consulta obligada a l’hora de reconstruir la història de la música catalana.

Recentment, aquest patrimoni ha estat digitalitzat i també s’ha elaborat una exposició virtual permanent que mostra cinquanta tresors bibliogràfics que il·lustren les fites indispensables per entendre l’evolució de la música a Occident des de l’alta edat mitjana fins al segle XX.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

El @TeatreAuditori de Sant Cugat va acollir l'últim espectacle de @LIFEVictoriaBcn. "Una petita joia d’un gènere que podríem anomenar lied representat", diu @PorterMarta a la crítica. Llegeix-la al web! 📸 Elisenda Canals-LIFE Victoria http://www.revistamusical.cat/critica/petita-joia-poetica-amb-felicity-lott/

El baríton Konstantin Krimmel va actuar dos dies consecutius al @palaumusicacat. "Una veu bonica, clara, ben timbrada", diu Xavier Pujol a la crítica. Llegeix-la al web! 📸 Toni Bofill http://www.revistamusical.cat/critica/krimmel-el-nou-bariton/

David Puertas proposa diverses rutes musicals al seu últim llibre. "L’amplíssim bagatge d’erudició que aporta l’autor sap vestir-se amb robes d’accessibilitat dissimulant-ne l’essència", diu @AlbertFFlamari1 a la crítica. Llegeix-la al web! 📸 Foix Coll http://www.revistamusical.cat/critica/de-ruta-amb-la-classica/

Durant mig any, un grup de recerca de @UniBarcelona ha estat analitzant el sector de la música clàssica a Catalunya per encàrrec d' @ACIMC2. El resultat és un informe inèdit. Més informació, al nostre web! http://www.revistamusical.cat/lacimc-i-la-ub-presenten-el-primer-informe-sobre-la-situacio-de-la-musica-classica-a-catalunya-2021/

Segueix-nos a Twitter