Subscriu-te

La Biblioteca i Arxiu de l’Orfeó Català, a la Jornada Biblioteca i Patrimoni, a Reus

La Biblioteca i Arxiu de l’Orfeó Català

El dissabte 24 de març té lloc a Reus la Jornada Biblioteca i Patrimoni, organitzada per la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus, en la qual intervé la bibliotecària en cap i arxivera de la Biblioteca i Arxiu de l’Orfeó Català, Laura Espert, que oferirà la conferència “Tresors de la Biblioteca de l’Orfeó Català i col·leccions digitals”.

La jornada s’iniciarà amb la conferència “Biblioteques i patrimoni: una visió integral”, a càrrec de Vinyet Panyella, directora gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges; i continuarà amb la intervenció de Laura Espert. Seguiran les conferències “Què fem amb el patrimoni?”, a càrrec de Sònia Gil i Victòria Rodrigo, de la Biblioteca Xavier Amorós de Reus; “Col·leccions de la Biblioteca Pública de Tarragona, cap a la creació de continguts”, a càrrec de Dolors Saumell, Cristina Barbé i Esteve Masalles; “De privat a públic. Els llegats a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona”, a càrrec d’Elena Virgili i Montse Reyes; “Preservació del material efímer i del material no-llibre: criteris de conservació i consulta”, debat col·loqui moderat per Ezequiel Gort i Ramon Llop; “Web d’història local: espai virtual per a la biblioteca digital de Vila-seca”, a càrrec de Núria Llebaria i Raquel Muñoz Punzano, i com a cloenda, “La Biblioteca del Centre de Lectura, una experiència de més de 150 anys de conservació i difusió del patrimoni bibliogràfic reusenc”, a càrrec de Josep Murgades.

La jornada tindrà lloc a la mateixa Biblioteca Xavier Amorós  (carrer de l’Escorxador, 1, Reus, telèfon 977 010 025) i començarà a les 9 h –amb la benvinguda del regidor de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Joaquim Sorio– i és previst que acabi a les 14 h.

La Biblioteca Central Xavier Amorós està instal·lada a l’antic escorxador municipal, mostra d’arquitectura industrial de finals del segle XIX, dels arquitectes Francesc Borràs Soler i Pere Caselles; construït el 1889, ara ha estat restaurat en els seus elements més interessants. La nova construcció ha respectat les singularitats de l’edificació antiga, amb els patis interiors i la cobertura exterior.

La Biblioteca i Arxiu de l’Orfeó Català (BOC) és una biblioteca especialitzada en música i en la trajectòria de l’Orfeó i del Palau de la Música Catalana, que es començà a formar l’any 1891, data de la fundació de l’Orfeó. Des d’aleshores s’ha enriquit progressivament amb nous materials, alguns dels quals procedents de donacions i llegats: Francesc Pujol, Joan B. Lambert, Vicenç M. de Gibert, Joan Llongueres, Gallardo-Matheu, Josep Rodoreda, Amadeu Vives, Carles G. Vidiella, Joan Salvat, Blanche Selva, Carreras i Bulbena, Lluís Romeu, Josep A. Clavé, Pep Ventura o Juli Garreta, entre d’altres. Inclosa en el cens de biblioteques i centres amb fons patrimonial, la BOC és potser una de les principals biblioteques musicals creades per una entitat civil privada a Catalunya.

Algunes de les col·leccions que la BOC custodia són de marcat interès per a la comunitat musicològica internacional, a la vegada que conserva un patrimoni singular i de consulta obligada a l’hora de reconstruir la història de la música catalana.

Recentment, aquest patrimoni ha estat digitalitzat i també s’ha elaborat una exposició virtual permanent que mostra cinquanta tresors bibliogràfics que il·lustren les fites indispensables per entendre l’evolució de la música a Occident des de l’alta edat mitjana fins al segle XX.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Del 14 de maig al 13 de juny, una quinzena de municipis de la Catalunya central acolliran els espectacles d'una nova edició del festival @espurnesbarroqs. Més informació, al nostre web! http://www.revistamusical.cat/passio-barroca-lema-del-quart-espurnes-barroques-2021/

La @Mahler_Chamber ha actuat al @palaumusicacat amb Daniele Gatti, "un director extremadament professional que no falla mai; pot agradar més o menys, però amb ell no hi ha mai ensurts", diu Xavier Pujol a la crítica. Llegeix-la al web! (Foto: Toni Bofill) http://www.revistamusical.cat/critica/el-retorn-a-la-vida-de-la-mahler-chamber-orchestra/

La pianista @LaFarreRozada ha publicat el seu segon disc, 'Nimbus', un treball "curosament interpretat, en què els detalls i els colors matisats emergeixen amb pianisme delicadíssim", en paraules de Lluís Trullén. Llegeix la crítica al web! @Seedmusic_eu http://www.revistamusical.cat/critica/la-metamorfosi-de-laigua/

La degana dels organistes del nostre país, Montserrat Torrent, celebrarà aquest dissabte 95 anys amb un concert a l'oratori de Sant Felip Neri, on s'està construint l'orgue que portarà el seu nom. Més informació, al nostre web! @FundMTorrent http://www.revistamusical.cat/la-fundacio-montserrat-torrent-celebra-el-95e-aniversari-de-lorganista/

Segueix-nos a Twitter