Subscriu-te

La música de Ramon Llull viatja amb Carles Magraner i la Capella de Ministrers

Capella de Ministrers. © Ivo Rovira/Ana Ponce
Capella de Ministrers. © Ivo Rovira/Ana Ponce

Carles Magraner i la Capella de Ministrers, formació de la qual és director i fundador, commemoren els 700 anys de la mort del filòsof mallorquí universal, Ramon Llull, amb una gira nacional i internacional de concerts que els durà a diverses ciutats de l’Estat espanyol, Andorra, París i Nova York. Aquest viatge musical vol reivindicar la figura d’un dels homes més importants de la nostra història. Es tracta, doncs, de la divulgació d’un complet repertori musical que il·lustra la trajectòria vital de Llull; una obra musical que vol plasmar la complexitat i diversitat d’aquest teòleg imprescindible de la història d’Occident i que ha comptat amb la participació de músics de diverses nacionalitats i la col·laboració especial del grup Música Reservata Barcelona, encarregat de la part vocal d’aquest viatge musical.

Estàtua de Ramon Llull a la Universitat de Barcelona
Estàtua de Ramon Llull a la Universitat de Barcelona

Ramon Llull (c. 1232-1315) és considerat una de les figures més avançades dels camps espiritual, teològic i literari de l’edat mitjana. Va ser escriptor, divulgador científic, missioner i teòleg. Contemporani de Jaume I, Jaume II i dels papes Joan XXI, Nicolau IV i Climent V, Llull va deixar en vida una immensa producció literària escrita en català, àrab i llatí que va redactar a través dels seus viatges per una Mediterrània marcada llavors per les croades.

La proposta musical que presenta la Capella de Ministrers circula entre els llocs on va peregrinar Ramon Llull, així com l’entorn musical que hi havia en aquests contextos, vinculats també a les més de 300 obres que va escriure al llarg de la seva extensa vida. El viatge musical comença en el seu pelegrinatge de Mallorca a Rocamadour i Santiago de Compostel·la l’any 1265; també a Barcelona i Montpeller per visitar el rei Jaume II, on va escriure la seva Ars Demostrativa (1283) i va exercir el seu magisteri, que també va exposar a la Universitat de París. Roma, Gènova, Lió, Marsella, Avinyó o Nàpols són altres ciutats incloses en aquesta viatge musical, juntament amb Xipre, Jerusalem, l’Armènia Menor i Tunísia.

Carles Magraner. © Ana Ponce
Carles Magraner. © Ana Ponce

Magraner ha investigat i preparat aquest projecte durant més de dos anys i ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Institut Europeu de la Mediterrània de Barcelona (IEMed), juntament amb altres institucions balears i valencianes; també ha tingut la participació especial dels lul·listes Jordi Gayà (rector de la Maioricensis Schola Lullistica), Maribel Ripoll (Universitat de les Illes Balears, Càtedra Ramon Llull i comissària autonòmica de l’Any Llull), Josep Enric Rubio (Departament de Filologia Catalana, Universitat de València) i Carla Compagno (Raimundus Lullus Institut, Universitat de Friburg), així com de la musicòloga Maricarmen Gómez Muntané (Universitat Autònoma de Barcelona).

Ramon_Llull_mapa_antic

La gira començarà el 21 d’abril a Barcelona (església de Santa Maria del Mar, 20.30 h), on el mateix dia es farà la presentació del projecte a la seu de l’IEMed (12 h). El 23 d’abril la Capella actuarà a València (La Beneficència, 20 h), on també tindrà lloc el tercer concert, el 13 de maig (claustre del Centre del Carme). Els concerts següents seran: París, 16 de juny (Musée Cluny i activitat acadèmica a la Sorbona); Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), els dies 13, 14 i 15 de juliol (Andorra i Catalunya); Festival Early Music Morella, 23 de juliol; Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola, 3 d’agost; Palma de Mallorca, 6 d’agost; València, 16 d’octubre (Palau de la Música), i al setembre a la Universitat Jaume I de Castelló, que inclourà una jornada de debat amb la participació dels acadèmics vinculats al projecte. A l’octubre es realitzaran quatre concerts a Nova York, als Cloisters del Met Museum i a la Pierpont Morgan Library, i una activitat acadèmica a la Foundation for Iberian Music, entitat que dirigeix Antoni Pizà.

A més a més, cal destacar que Carles Magraner, com a director artístic de l’Early Music Morella –el curs internacional d’interpretació de música medieval i renaixentista que cada juliol reuneix a la capital dels Ports més de cent estudiants i una vintena de professors internacionals– dedicarà íntegrament l’edició d’aquest any a Ramon Llull i l’Ars Antiqua, amb la voluntat de sumar iniciatives a aquesta efemèride.

disc Capella Ministrers-Ramon LlullEl projecte es completa amb l’edició d’una col·lecció d’enregistraments, la trilogia de cedés Ramon Llull. L’últim pelegrinatge, el primer dels quals, Ars Antiqua. Ramon Llull, crònica d’un viatge medieval, es va presentar recentment. Aquest primer volum inclou una selecció d’obres representatives d’alguns dels gèneres musicals principals d’actualitat en temps de Llull i dels seus autors. És previst que el darrer àlbum de la trilogia –que recull més de cinquanta obres seleccionades acuradament i amb més de 240 minuts musicals inèdits– es presenti el proper mes d’abril juntament amb una edició completa de luxe en format llibre-disc. Carles Magraner va presentar aquest projecte a València el setembre passat, motiu pel qual la «Revista Musical Catalana» digital va publicar una entrevista al músic.

Des de la seva creació el 1987, la Capella de Ministrers ha enregistrat uns cinquanta discos del repertori musical antic, tot dedicant una atenció especial al patrimoni musical medieval i renaixentista de l’antiga Corona d’Aragó, amb àlbums al voltant de figures com Jaume I, Alfons el Magnànim o Ausiàs March, o fites com el Cançoner del duc de Calàbria o el Llibre vermell de Montserrat. Aquest nou projecte entorn de Ramon Llull se suma a l’interès personal de Carles Magraner per recuperar i difondre internacionalment el nostre llegat musical mitjançant la interpretació històricament documentada, seguint els criteris europeus més actuals.

Més informació a : www.capelladeministrers.es

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter