Subscriu-te

L’Auditori presenta una temporada transversal, amb reducció de programes i grans artistes internacionals

El conjunt de vents Moonwinds

L’Auditori de Barcelona acaba de presentar, en roda de premsa, la temporada 2012-13, i ho fa per primer cop d’una manera unitària. Una programació que, en paraules del nou director de l’entitat, Joaquim Garrigosa –que també es presentava davant dels mitjans després d’assumir el nou càrrec en substitució d’Oriol Pérez Treviño–, busca la transversalitat i un mateix discurs artístic per a les diverses formacions integrades a L’Auditori.

Garrigosa, que ha assumit com a seva la programació presentada, va esmentar els sis eixos principals que regiran el seu projecte artístic:

 1. L’Auditori és un equipament cultural de caràcter nacional.

2. L’Orquesta Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya ha de ser l’eix vertebrador de L’Auditori.

3. L’Auditori és un equipament integral, format per l’OBC, la Banda Municipal, el Museu de la Música, l’ESMUC, els grups residents i les quatre sales que l’integren.

4. Cal treballar a la recerca de la qualitat i l’excel·lència artístiques.

5. L’Auditori és un equipament públic i, per tant, cal racionalitzar serveis i optimitzar els recursos.

6. Cal tenir en compte la seva vocació social i educativa, tot donant suport a programes com Auditori Educa, Apropa i noves iniciatives com Et Toca a Tu, en què els músics de l’OBC interactuen amb el públic.

I pel que fa als quatre eixos temàtics que regiran la propera temporada de concerts de L’Auditori, giren al voltant del compositor hongarès Béla Bartók, la santa Joana d’Arc (de qui es commemoren els 600 anys del naixement), la natura i les nacions. Al voltant d’aquests nuclis s’ha constituït una única programació, que inclou la temporada de l’OBC (amb 25 programes a L’Auditori), la temporada de la Banda Municipal de Barcelona (que amplia en dos programes la seva temporada) i L’Auditori Més, que inclou els concerts de cambra, recitals, música antiga, jazz, música tradicional i coral; un apartat que ha vist reduïda la programació una tercera part respecte de temporades anteriors. El pressupost de l’any 2012 s’ha tancat en 19 milions d’euros, un 12% menys respecte del 2011.

El director Gustavo Dudamel i l’Orquesta de la Juventud Venezolana Simón Bolívar

Tanmateix, la programació presenta noms destacats, com el retorn a L’Auditori de la soprano italiana Cecilia Bartoli; el retorn de Giovanni Antonini amb Il Giardino Armonico i la soprano Julia Lejneva; William Christie i l’Orquestra i Cor de Les Arts Florissants; les pianistes Mitsuko Uchida i Yuja Wang; John Eliot Gardiner, el Monteverdi Choir i els English Baroque Soloists, amb la Missa en Si menor de Bach, i Christoph Rousset, entre d’altres. Alguns d’aquests programes s’han constituït en col·laboració o coproducció amb productors com Duetto, Ibercamera i The Project.

Pel que fa a la temporada de l’OBC, que enguany torna a les Festes de la Mercè amb un concert a l’avinguda de la Catedral el 24 de setembre, comptarà amb Arcadi Volodos en el concert inaugural i tindrà, com a plat fort de la temporada, la programació de Joana d’Arc de Honegger amb l’actuació protagonista de l’oscaritzada actriu Marion Cotillard, sota la direcció de Marc Soustrot. La programació inclou grans obres com l’òpera El castell de Barbablava de Bartók, la Novena de Beethoven, la Quarta de Mahler o El pessebre de Pau Casals, en una setmana, al desembre, dedicada al compositor i intèrpret català més internacional. No hi faltaran, tampoc, els intèrprets del país, com les mezzosopranos Marta Infante i Gemma Coma-Alabert, les sopranos María Espada i Elena Copons, el tenor David Hernández, el baix Marc Pujol o el baríton Joan Martín-Royo, els directors Josep Caballé-Domènech, Antoni Ros Marbà i Josep Pons, el retorn de dos extitulars de l’OBC com Lawrence Foster i Eiji Oue, i la participació d’artistes internacionals com Jiří Bělohlávek, Marc Minkowski, Arabella Steinbacher, Pinchas Steinberg i Dmitri Kitakhenko, entre d’altres.

A més, l’OBC recupera la presència internacional; al llarg de la temporada 2012-13 tocarà a Madrid –temporada de concerts Ibermúsica–, Valladolid i Tolosa de Llenguadoc, a més de fer una gira el febrer de 2013 que el portarà a Àustria (Salzburg, Linz, Viena i Villach), Eslovènia i Croàcia.

Enguany L’Auditori presenta noves fórmules per presentar els artistes, creant el format “retrat d’artista” que la propera temporada acull Viktoria Mullova, Alice Sara Ott, Alexandre Tharaud i Alisa Weilerstein, que oferiran un o dos concerts de la programació de L’Auditori. També s’han instituït les formacions adscrites a la temporada, que seran el Quartet Casals, el BCN216 i el Lisboa Zentral Café, a més de les formacions residents, que enguany seran la formació de vents Moonwinds, liderada per Joan Enric Lluna, i Jordi Savall i les seves formacions. El Cor Madrigal i el cor Lieder Càmera tindran una presència continuada al llarg de la programació, funcionant, també, com a cors adscrits.

L’Auditori mantindrà el seu vincle amb la programació contemporània catalana, i en aquest sentit programarà obres de Gerhard, Montsalvatge, Albéniz, Vivancos i Garreta, i encarregarà –junt amb Radio France– una obra a Blai Soler, a més de recuperar-ne el Plain-Chant.

Per últim, L’Auditori presentarà la temporada el dia 11 de maig en un espectacle presentat pel periodista i presentador de TV3 Espartac Peran, en què participaran l’OBC, la Banda Municipal i alguns artistes vinculats al llarg de la propera temporada. A més, com a concert extraordinari, el 30 de juny tornaran a Barcelona Gustavo Dudamel i l’Orquesta Sinfónica de la Juventud Venezolana Simón Bolívar, de Veneçuela.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter