Subscriu-te

“Les músiques dels 1714s”, exposició del Museu de la Música de Barcelona

Serpentó, del 1756
Serpentó, del 1756

L’exposició “Les músiques dels 1714s”, instal·lada al vestíbul de la Sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori –oberta del 17 de maig al 19 d’octubre de 2014–, recrea musicalment el mite del 1714, tot generant un cos musical de caràcter reivindicatiu i evocador, des delscanvis musicals de la Guerra de Successió i la pervivència fins ara del record en les creacions musicals; la mostrainclou tres descobriments destacats: els catlins (cordes fetes pels catalans), els Goigs de la Mare de Déu de la Llibertat i l’obra Brindis a Felip V.

“Les músiques dels 1714s” afronta com era la societat catalana durant la Guerra de Successió i la importància de la cultura musical en aquella època: no saber ballar, cantar o tocar un instrument volia dir no existir socialment. També s’acosta als canvis causats per la guerra en els models musicals i de ball a Catalunya: balls tradicionals com la xàcara, el canari, el villano i la follia van donar pas al minuet i la contradansa, balls unitaris a tota l’Europa occidental. A més, a partir de la guerra els instruments populars com la cornamusa (o sac de gemecs), les xeremies i el baixó van donar pas als instruments considerats refinats: l’oboè, el fagot i el violí.

Lletra del Cant dels aucells quant arribaren los vaxells..., del 1705
Lletra del Cant dels aucells quant arribaren los vaxells…, del 1705

L’exposició ofereix tres descobriments destacats: els catlins –nom que rebien les cordes per a instruments fetes al barri del Born de Barcelona i que s’exportaven a Anglaterra, els Països Baixos i a l’Amèrica colonial; aquest nom ha perdurat en el llenguatge anglès fins a l’actualitat com una tipologia de corda–; els Goigs de la Mare de Déu de la Llibertat–durant el setge a Barcelona l’any 1714 un grup de ciutadans es va reunir a la capella d’en Marcús de Santa Caterina on van escriure els Goigs de la Mare de Déu de la Llibertat, tot identificant el llibre que duia a la mà amb les Constitucions i altres drets de Catalunya– i, per últim, el Brindis a Felip V –“tot maleint/ la memòria de Felip Quint” i que s’ha enregistrat per primer cop amb motiu de l’exposició interpretat pel Cor Jove de l’Orfeó Català.

“Les músiques dels 1714s” inclou una mostra de més de 60 enregistraments d’àudio i vídeo, juntament amb instruments de l’època, gravats, mapes i partitures. Hi destaquen la reconstrucció musical i coreogràfica d’una sardana i una mantuana, també un mapa de la Barcelona de l’època amb 10 localitzacions musicals, i un vídeo amb les músiques relacionades amb tres batalles: Lleida, Almenar i Barcelona.  L’exposició també inclou una zona karaoke on els visitants podran cantar dues cançons de l’època i descobrir les diferències entre la manera de compondre cançons populars de l’època i l’actual.

La segona part de l’exposició explica la pervivència de la derrota catalana del 1714 en les cançons orals i en les creacions musicals fins a l’actualitat. Recull des de la Nova Cançó fins a l’actualitat i acaba amb un vídeo fet amb els sons de les manifestacions de l’11 de Setembre de 2010 i 2012.

L’exposició està oberta al públic de dimarts a dissabte de 12 a 18 h, divendres i dissabtes fins a les 21 h, i diumenges de 12 a 20 h. L’entrada és gratuïta presentant una entrada a qualsevol dels concerts de L’Auditori del mateix dia de la visita o bé per un preu de 3 euros o una visita combinada amb l’exposició permanent del Museu de la Música.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

La pianista @LaFarreRozada ha publicat el seu segon disc, 'Nimbus', un treball "curosament interpretat, en què els detalls i els colors matisats emergeixen amb pianisme delicadíssim", en paraules de Lluís Trullén. Llegeix la crítica al web! @Seedmusic_eu http://www.revistamusical.cat/critica/la-metamorfosi-de-laigua/

La degana dels organistes del nostre país, Montserrat Torrent, celebrarà aquest dissabte 95 anys amb un concert a l'oratori de Sant Felip Neri, on s'està construint l'orgue que portarà el seu nom. Més informació, al nostre web! @FundMTorrent http://www.revistamusical.cat/la-fundacio-montserrat-torrent-celebra-el-95e-aniversari-de-lorganista/

Fins al 14 de setembre hi ha temps de presentar partitures a aquesta nova edició del concurs de composició de la @FundacioMompou. Més informació, al nostre web! http://www.revistamusical.cat/convocat-el-42e-concurs-de-joves-compositors-premi-internacional-frederic-mompou/

📢 La directora del @Fest_Torroella, Montse Faura, assumeix la secretaria general i la gerència de #JMCatalunya.

El compositor @JoanMagrane renova com a president de l'entitat per un mandat més. Podeu llegir el comunicat íntegre ací 👇🏽

http://federacio.joventutsmusicals.cat/ca/actualitat/29-la-directora-del-festival-de-torroella-montse.html

Segueix-nos a Twitter