Subscriu-te

L’organista català Joan Paradell, titular de la Capella Musical Pontifícia del Vaticà

L’organista igualadí Joan Paradell Solé, resident des de fa uns trenta anys a Roma, va ser nomenat recentment organista titular de la Capella Musical Pontifícia “Sistina” del Vaticà i catedràtic d’orgue, cant gregorià i baix continu al Conservatori Estatal de Música de Frosinone (Itàlia). El càrrec d’organista titular de la Capella “Sistina” suposa ser l’organista oficial de les celebracions litúrgiques presidides pel papa Benet XVI a la basílica de Sant Pere del Vaticà. Així mateix, Joan Paradell es converteix en el primer organista titular de la història de la Capella Musical Pontifícia (1471), ja que fins ara aquesta formació coral no havia incorporat el càrrec. Joan Paradell havia estat fins ara el primer organista de la basílica de Santa Maria la Major de Roma, càrrec que ara ocupa en qualitat de primer organista emèrit.

Joan Paradell va iniciar de jove els estudis musicals a Igualada amb el P. Albert Foix i formà part del cor Pueri Cantores durant uns anys, tot cultivant la polifonia i el cant gregorià. Continuà els estudis al Conservatori d’Igualada i al Conservatori del Liceu. Més endavant inicià els estudis d’orgue amb Montserrat Torrent al Conservatori Municipal de Barcelona. El 1973 es traslladà a Roma per estudiar orgue, piano i composició amb Mn. Valentí Miserachs, i es gradua l’any 1981 al Conservatorio Statale. Posteriorment, perfeccionà els seus coneixements, durant tres anys, amb Günther Kaunzinger, a Würzburg (Alemanya).

Joan Paradell desenvolupa una intensa activitat concertística, participa habitualment en nombrosos festivals internacionals d’orgue i actua com a solista amb diverses orquestres. És director artístic de l’Acadèmia Romana d’Orgue César Franck, de l’Stagione Organistica Internazionale di Roma, i del Festival Internacional d’Orgue d’Igualada.

A Catalunya va estrenar el Concertino nadalenc, per a orgue i orquestra de corda de Mn. Valentí Miserachs el passat 22 de gener a la basílica de Santa Maria d’Igualada, amb l’Orquestra Terres de Marca, sota la direcció de Daniel Mestre; en aquest concert també s’estrenà a Igualada el Concert per a orgue de Francis Poulenc.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

El baríton bagenc @CarlesPachon ha guanyat el primer premi al concurs de cant @neuestimmen d'Alemanya. Hem parlat amb ell per felicitar-lo per aquest nou èxit. Llegeix l'entrevista al web! (Foto: Besim Mazhiqi) http://www.revistamusical.cat/entrevistes/en-un-concurs-no-competeixes-amb-els-companys-sino-amb-tu-mateix/

'Mariana en sombras' d'Alberto Garcia Demestres es podrà veure el proper 7 de juliol al Petit @palaumusicacat. Més informació, al nostre web! (Foto: May Zircus) http://www.revistamusical.cat/el-petit-palau-acull-lopera-mariana-en-sombras-de-garcia-demestres-amb-escenografia-dalba-g-corral/

El compositor israelià-alemany Dror Binder guanya el 2n Premi Centcelles de Composició, convocat per l’Associació Amics de la Música de Constantí (Tarragonès), amb l'obra “Augen zu, Mund auf!”, que @kebyart estrenarà el proper 28 de juliol. El premi té una dotació de 3.000 €.

Magdalena Kozena i @SirSimonRattle van actuar a la temporada del @Liceu_cat. "El recital va ser bo i va ser aplaudit amb sinceritat, però contingudament", diu Xavier Pujol a la crítica. Llegeix-la al web! (Foto: Toni Bofill) http://www.revistamusical.cat/critica/el-bon-recital-poc-liceistic-de-kozena-i-rattle/

Segueix-nos a Twitter