Subscriu-te

Mor la soprano Montserrat Figueras

Montserrat Figueras, l’any 2004. © layetanaoffice.com

La soprano especialitzada en música antiga Montserrat Figueras ha mort avui, 23 de novembre, als 69 anys. Figueras i el seu marit, l’especialista violagambista Jordi Savall, han dedicat la seva carrera musical a la revitalització de la música antiga espanyola i europea, i van crear els grups Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya i l’orquestra Le Concert des Nations amb la intenció de difondre la música medieval, barroca i renaixentista. Mentre que Savall ha destacat sempre per la seva dedicació a la viola de gamba, un instrument que té ben pocs mestres actualment, Figueras va estudiar cant des de molt jove, va col·laborar amb Enric Gispert i Ars Musicae i des del 1966 es va dedicar a les tècniques antigues.

Nascuda a Barcelona en una família de melòmans, estudià amb Jordi Albareda i, posteriorment, a l’Schola Cantorum Basiliensis i a la Musikakademie de Basilea (Suïssa). La soprano ha estat un referent en la interpretació d’un vast repertori vocal de les èpoques medieval, renaixentista i barroca. Va desenvolupar amb Savall un estil interpretatiu de la música antiga renovador, caracteritzat per compaginar una gran fidelitat a les fonts històriques amb una gran capacitat creativa i expressiva, estil que ha marcat l’evolució de la música històrica.

Des del 1967 va establir amb el violagambista Jordi Savall una unió tant artística com humana, especialment fructífera en activitats pedagògiques, d’investigació i de creació. Participà, al costat de Savall, entre 1974 i 1989 en la fundació dels conjunts Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations. Amb ells i com a solista va abordar la recuperació d’un patrimoni musical eclèctic, en el qual destaquen les seves interpretacions de l’antiquíssim Cant de la Sibil·la, fins a les recents Ninna Nanna, Misteri d’Elx i Isabel I.

Montserrat Figueras ha actuat regularment als principals festivals d’Europa, Amèrica i a l’Orient. Els més de 60 CD que deixa enregistrats han rebut nombroses distincions, entre les quals el Grand Prix de l’Académie du Disque Français, l’Edison Klasik, i el Grand Prix de la Nouvelle Académie du Disque.

El 2003 el govern francès li va atorgar el títol d’Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres. I entre els diversos guardons que va rebre més recentment Montserrat Figueras, destaquen la Creu de Sant Jordi aquest 2011 i un Premi Grammy en l’última edició dels guardons musicals nord-americans pel llibre i CD Dinastia Borgia. Església i poder al Renaixement.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter