Subscriu-te

Nits de Clàssics de Valls presenta una temporada “excepcional”

La catorzena temporada de Nits de Clàssics, que organitza l’Associació Amics de la Música de Valls, tindrà caràcter excepcional: inclourà una trentena de concerts i s’inaugurarà el proper dimecres 18 de setembre amb l’estrena de la Sonata per a violoncel i piano “Cerdanyenca” del jove compositor Marc Migó (Barcelona, 1993), interpretada per Marc Prihodko (violoncel) i Aleksandra Kasman (piano). La cloenda serà el 31 de gener de 2021 en el marc de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls amb el concert extraordinari per a orquestra, cors i solistes que tindrà com a eix central la cantata L’alta naixença del rei En Jaume de Robert Gerhard (amb text de Josep Carner) i la Novena Simfonia de Beethoven.

El director Edmon Colomer. © Antoni Bofill

Amb el títol genèric Nits de Clàssics: memorial Beethoven, Gerhard, Carner, l’Associació Amics de la Música de Valls, en un projecte conjunt amb l’Associació Musical Eduard Toldrà i l’Institut d’Estudis Vallencs, dedica una atenció especial a l’obra de tres personatges cabdals de la cultura universal: Ludwig van Beethoven (250è aniversari del seu naixement), Robert Gerhard (50è aniversari de la seva mort) i Josep Carner (50è aniversari també de la seva mort). La coincidència de tres aniversaris d’aquesta categoria és irrepetible. En la presentació del cicle, la setmana passada, el director d’orquestra Edmon Colomer, que apadrina la temporada de Nits de Clàssics, va assenyalar que “el que es fa a Valls no té precedents; es fa música d’un alt nivell que no es fa en cap altra ciutat”; Colomer serà el director del concert extraordinari del 31 de gener de 2021.

Un ventall de propostes ampli i variat caracteritza aquesta temporada extraordinària, amb la presència de solistes rellevants, com Guillem Gràcia Soler (primer premi de la darrera edició Intercentros Melómano), considerat una promesa al món de la música clàssica, o els pianistes Silvia Mkrtchian (primer premi del 48è Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya 2018) i Bernat Català.

Duo Becerra-Serra, format per Carmen Becerra (guitarra) i Isabel Serra (flauta travessera). © Joan Abella Escuer

La programació oferirà monogràfics de Trios i Sonates per a violí i piano de Beethoven, a càrrec d’Elina Sitnikava (violí), Marta Mulero (violoncel) i Medir Bonachi (piano), i el duo format per Lana Trotovsek (violí) i Maria Canyigueral (piano), a més de concerts de cambra amb l’Artem Trio, el Duo Becerra-Serra (guitarra i flauta travessera) i el Trio Pedrell. I també suggestives combinacions d’arpa (Esther Pinyol) i veu (Anabel Real), que s’aproparan a la mélodie francesa i el lied alemany. Nits de Clàssics també oferirà la possibilitat de veure en directe una de les violinistes més considerades per la crítica, Lana Trotovsek, una concertista que ha actuat amb les millors orquestres del món i que a Valls oferirà “Kreutzer”, en una referència explícita a la Sonata de Beethoven que porta aquest nom.

La soprano Serena Sáenz

La lírica també hi serà present amb el concert “Rossiniana”, amb Serena Sáenz, soprano de l’Staatsoper Unter den Linden de Berlín, el baríton Carlos Pachón (que es troba en un moment de gran progressió a nivell internacional) i la pianista Anna Crexells. Aquest apartat es completarà amb el concert “Romanzas rusas”, protagonitzat pel Duo Pintó-Bronevetzky, i la participació del Duo Ensemble O Vos Omnes, que oferirà un repertori de música originària de l’època dels Mèdici. Cal destacar especialment el recital del tenor David Alegret i el pianista Rubén Fernández Aguirre amb música de compositors catalans sobre textos sorgits de la creativitat del poeta Josep Carner.

A la programació musical, s’hi afegeixen espectacles de jazz, com ara el dels Drop Collective (una proposta del Conservatori Superior de Música del Liceu), i una versió inèdita de new flamenc ideada pels Barcelona Clarinets Players & Pere Martínez que no deixarà ningú indiferent.

Roda de premsa de presentació de la catorzena temporada de Nits de Clàssics. D’esquerra a dreta: Marijó Riba, gerent de l’Associació Musical Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú; Roman Galimany, president d’Amics de la Música de Valls-JJMM de l’Alt Camp; Dolors Farré, alcaldessa de Valls; el mestre Edmon Colomer, i Francesc Murillo, president de l’Institut d’Estudis Vallencs

Obra inèdita de Robert Gerhard

Paral·lelament, l’Institut d’Estudis Vallencs serà el marc de les sessions monogràfiques, entre les quals la dedicada a La pesta, obra literària d’Albert Camus en la qual es va inspirar Robert Gerhard (Valls, 1896-Cambridge, 1970) per compondre una de les partitures més dramàtiques de la seva trajectòria.

Un dels actes més esperats, però, serà l’estrena el 25 de setembre d’una obra inèdita de Robert Gerhard que es conserva a l’Institut d’Estudis Vallencs, la Sonatine à Carlos, que el compositor vallenc va dedicar al seu germà exiliat a Mèxic.

El Centre de Lectura, escenari de concerts

D’altra banda, el Centre de Lectura de Valls col·labora en aquesta extensa programació de Nits de Clàssics amb diferents concerts, entre els quals destaquen el del dia 16 de novembre, “Eclèctica”, que posarà damunt de l’escenari el guitarrista Javier Lucio, segon premi del Concurso Juventudes Musicales de España, o el del 5 de desembre amb Solobas Sing, el duet format per Gemma Abrié (veu i contrabaix) i Josep Travé (guitarra). A més, el 20 de desembre es farà la projecció d’Ariel, el ballet de Robert Gerhard que va ser estrenat mundialment durant les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela del 2011 a Valls.

Imatge destacada: el compositor vallenc Robert Gerhard serà protagonista d’aquesta temporada al costat de Beethoven i el poeta Josep Carner

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter