Subscriu-te

‘Parsifal’, cent anys d’una estrena històrica

Richard Wagner
Richard Wagner

Carlus Padrissa (La Fura dels Baus) complirà un somni el proper 9 de gener de 2014. Aquell dia veurà acomplert el projecte d’estrenar un espectacle que serveixi d’homenatge a la històrica estrena –gairebé mítica en la trajectòria del Liceu– de Parsifal de Richard Wagner un 31 de desembre de 1913, tot avançant-se a qualsevol ciutat i país més enllà de Bayreuth, tot just complerts els terminis segons les condicions que el mateix Wagner va posar per al tractament de la seva obra última, és a dir, 30 anys després de la seva mort. Barcelona va ser la primera ciutat a representar oficialment Parsifal fora de Bayreuth. La funció es va iniciar a les 22.25 hores del 31 de desembre de 1913 –aprofitant la diferència horària amb Alemanya– i va acabar a les 5 de la matinada de l’1 de gener de 1914. Després d’aquella primera representació, l’òpera de Wagner s’ha ofert 108 vegades al Liceu.

Per a l’acompliment d’aquest somni, Padrissa –natural de Moià, terra del gran tenor wagnerià Francesc Viñas– ha rebut la col·laboració del Cercle del Liceu, que per primer cop lidera l’organització d’una producció per ser representada al Teatre, concretament al Foyer del Liceu. Wagner i Viñas han format part de l’imaginari infantil de Padrissa: així, aquest interès pel compositor wagnerià i la idea d’obra d’art total han influït en la seva manera d’entendre l’escena i l’espectacle. Per això l’espectacle, titulat Parsifal 13/14: un viaje en el tiempo y en el espacio, és el seu particular homenatge al compositor alemany, si bé la idea original hauria estat representar l’òpera Parsifal novament al Liceu, el 31 de desembre de 2013, 100 anys després.

El muntatge de La Fura dels Baus és un espectacle multimèdia que inclou la presència del baríton wagnerià Christopher Robertson com a Amfortas, i amb la presència virtual de Matti Salminen (Gurnemanz) i del llegendari tenor català Francesc Viñas com a Parsifal, en un espectacle que oferirà la projecció d’algunes escenes de les més de 100 funcions que s’han interpretat al Liceu d’aquest títol. A més, la representació inclourà l’ús de les campanes tubulars que conserva l’Orfeó Català i que es van crear a final del segle XIX per a la representació dels fragments simfònics i que Gaudí va demanar prestades per a estudis acústics amb vistes al disseny del carilló de la Sagrada Família.

L’espectacle –amb una durada d’una hora i escaig– es representarà només el 9 de gener i inclou una col·laboració especial, la del forn de pa Triticum, que tindrà una presència important en el decurs de l’acció elaborant un pa especial que es distribuirà al final de l’espectacle entre els assistents, tot rememorant el misteri de la transformació del pa en el cos de Crist, tal com evoca l’òpera Parsifal.

Aquest espectacle únic es podrà veure al Foyer del Liceu el 9 de gener de 2014 a les 20 h. L’espai té una capacitat limitada de 400 persones i les entrades tenen un cost únic de 35 euros.

Descarregar PDF

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter