Subscriu-te
,

Temporada Alta programa l’òpera ‘Macbeth’ de Verdi del director africà Brett Bailey, estrena a l’Estat espanyol

Programació musical de la 23a edició del festival Temporada Alta.

La versió de Macbeth de Brett Bailey es podrà veure al Teatre Municipal de Girona el 17 i 18 d’octubre. A la imatge, el cantant Owen Metsileng com a Macbeth. © Nicky Newman
La versió de Macbeth de Brett Bailey es podrà veure al Teatre Municipal de Girona el 17 i 18 d’octubre. A la imatge, el cantant Owen Metsileng com a Macbeth. © Nicky Newman

El festival Temporada Alta (Festival de Tardor de Catalunya, Girona-Salt) segueix la seva política i voluntat d’oferir una programació oberta a tota mena de públics, tot afavorint la nova creació i la creació contemporània del país. En aquesta 23a edició, el festival es manté fidel a la línia de configurar un cartell en què s’alternen artistes de procedència internacional amb alguns dels noms més interessants del panorama musical català. A més de la programació estrictament musical, les arts escèniques (teatre, dansa i circ) dialoguen amb la música més que mai en un bon nombre d’espectacles que incorporen la música com a element essencial. El festival comença el proper 3 d’octubre a la Sala La Planeta amb l’estrena de One-hit wonders, un espectacle de dansa de Sol Picó –i amb els concerts de Bombino i Vetusta Morla– i s’allargarà fins al desembre.

Enguany, el Temporada Alta inclou 90 espectacles (més 5 a Perpinyà, al Théâtre de l’Archipel) de 19 països (Níger, Portugal, el Brasil, Suècia, Bèlgica, Congo, Sud-àfrica, França, Uruguai, Estat espanyol, Polònia, Mèxic, Suïssa, Argentina, Itàlia, Líban, Lituània, l’Índia i Catalunya), amb 26 estrenes absolutes i 23 espais d’exhibició; val a dir que 52 espectacles són d’autoria catalana.

Una altra escena de Macbeth. © Nicky Newman
Una altra escena de Macbeth. © Nicky Newman

En l’àmbit de la música clàssica cal destacar la versió de l’òpera Macbeth (de Giuseppe Verdi) del polèmic director africà Brett Bailey, que situa l’acció al Congo de les lluites ètniques i tribals. Es tracta d’una proposta terrorífica, del creador més polèmic del teatre africà, que l’any passat va escandalitzar els principals festivals d’Europa amb Exhibit B, una exposició d’actors negres en vitrines. Aquí Macbeth es converteix en un senyor de la guerra afamat de sang en un context de lluites ètniques, tràfic d’armes i milers de refugiats. L’espectacle revelació a Europa és aquest Shakespeare desproporcionat, interpretat per una orquestra en directe i dotze cantants excepcionals. Es podrà veure els dies 17 i 18 d’octubre al Teatre Municipal de Girona.

Coup Fatal, una producció de KVS & Les ballets C de la B, es podrà veure els dies 28 i 29 de novembre a El Canal de Salt. © Chris van der Burght
Coup Fatal, una producció de KVS & Les ballets C de la B, es podrà veure els dies 28 i 29 de novembre a El Canal de Salt. © Chris van der Burght

Cal destacar, també, el nou espectacle de l’original grup vocal Dei Furbi, Trilogia MozArt, novament inspirat en Mozart, en algunes de les àries de la trilogia operística formada per Les noces de Fígaro, Don Giovanni i Così fan tutti. També l’espectacle original i divertit PaGAGnini, una sàtira musical del violinista Ara Malikian. I també cal esmentar el concert que Ferran Savall ha escrit especialment per a la ballarina d’origen indi Shantala Shivalingappa, titulat IMPRO-Concert for a dancer; i Coup Fatal, un muntatge a cavall entre la música i la dansa amb la presència de tretze músics congolesos dirigits per Alain Platel, també en estrena a l’Estat espanyol.

La música continuarà amb les actuacions, entre d’altres, de la portuguesa Dulce Pontes, que presentarà el seu primer disc en castellà, Puertos de abrigo en què versiona lliurement aquell poema de García Lorca, La leyenda del tiempo, que es va fer popular en veu del desaparegut Camarón de la Isla–, i el francès Yann Tiersen, que oferirà un concert amb les peces del seu últim treball, Infinity. I amb Els Amics de les Arts, Adrià Puntí, Le Croupier i Sílvia Pérez Cruz amb Raül Fernández Miró, i el compositor i multiinstrumentista francès Yann Tiersen, que oferirà un concert centrat en les composicions que ha inclòs al seu darrer àlbum, Infinity. Mentre que els concerts per a nadons, el grup Orelles de Xocolata i un Geronimo Stilton que farà de mestre de cerimònies d’Els Fantàstics, un quartet dirigit per Manu Guix que interpretarà en format de concert les cançons de l’exitós musical El regne de la fantasia, completen l’oferta musical dirigida als més petits. També el grup Cor de Teatre presentarà el seu nou espectacle, Allegro, dirigit per Paco Mir.

El Temporada Alta-Festival de Tardor de Catalunya és organitzat per Bitò Produccions, amb els ajuntaments de Girona i Salt, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Girona i amb la col·laboració de l’INAEM.

Per a més informació, detall de la programació i venda d’entrades: www.temporada-alta.net.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter