Subscriu-te

Ton Koopman inaugurarà el segon festival Bachcelona, que esdevé internacional

Ton Koopman i Tini Mathot
Ton Koopman i Tini Mathot

Arran de l’èxit obtingut l’any passat –amb més de cinc mil persones assistents als concerts i altres activitats durant els tres dies que va durar, gràcies en bona part a la seva repercussió a les xarxes socials–, enguany tindrà lloc la segona edició del Bachcelona (Festival Bach de Barcelona), dedicat a divulgar la figura de Johann Sebastian Bach, organitzat per l’Associació Bach Zum Mitsingen (BZM) i codirigit pels músics Pau Jorquera i Daniel Tarrida. El festival Bachcelona neix com a enriquiment del projecte Bach Zum Mitsingen, que des del 2011 ofereix les Cantates de J. S. Bach en format participatiu.

La cita de 2014 presenta dues novetats importants. La primera és que el festival durarà una setmana, del 20 al 27 de juliol, i la segona, el seu caràcter internacional. Així, el reconegut intèrpret i director Ton Koopman i Tini Mathot (la seva esposa), ambdós al clavicèmbal, l’inauguraran el dia 20 (Petit Palau, 20 h) amb la interpretació de L’art de la fuga. Els intèrprets holandesos ho faran amb els seus propis instruments històrics, que els portaran expressament des d’Holanda fins a Barcelona, “perquè volen oferir una interpretació de referència d’aquesta obra”, explica Pau Jorquera.

També, a banda dels escenaris de l’any passat –Petit Palau, basílica de Santa Maria del Mar i catedral de Barcelona–, s’hi incorporen com a nous escenaris el Foyer del Liceu, les esglésies de Sant Pau del Camp, dels Sants Just i Pastor, del Pi, la capella de l’Esperança i el Cercle Artístic de Sant Lluc.

Seran una vintena d’activitats, entre concerts i altres manifestacions artístiques, que permetran anar més enllà del format concert, amb l’objectiu de potenciar sempre la vivència, la interacció, la divulgació i els aspectes més inesperats i lúdics de la música de J. S. Bach. “El festival també vol parlar de Bach; plantejar-se la seva figura des de moltes perspectives”, afirma Pau Jorquera.

Lixsania Fernández
Lixsania Fernández

Pel que fa als concerts, aquesta segona edició del Bachcelona comptarà amb les actuacions de la violagambista cubana Lixsania Fernández amb l’organista Juan de la Rubia, que oferiran la integral de les Sonates per a viola de gamba de Bach (al Foyer del Liceu i a Sant Pau del Camp, els dies 21 i 22, respectivament); els participants de la Beca Bach d’enguany, els cantants Laia Frigolé, Eulàlia Fantova, Pablo Larraz i Francesc Ortega, amb la Cantata BWV 88 (església de Sant Pau del Camp i a la dels Sants Just i Pastor, els dies 22 i 23, respectivament); l’organista valencià Juan de la Rubia en solitari, el qual improvisarà suggeriments del públic convertint-los en contrapunts seguint la tradició improvisadora de l’època de Bach –experiència que l’any passat va tenir un gran èxit–, el dia 23 a la catedral; la violoncel·lista Clara Pouvreau i el músic, periodista i divulgador Joan Vives, que oferiran una conferència concert que relatarà i musicarà com Pau Casals va descobrir les Suites per a violoncel de Bach (dia 24 al Sant Lluc); els membres del conjunt Le Tendre Amour Sébastien Perrin (traverso) i Katy Elkin (oboè), que oferiran peces entorn de la temàtica amorosa en l’obra de Bach (dies 24 i 25 a les esglésies del Pi i dels Sants Just i Pastor, respectivament); la Garnati Ensemble, formada per Pablo Martos (violí), Alberto Martos (violoncel) i Yuval Gotlibovich (viola), amb les Variacions Goldberg (dia 26, església del Pi).

Andreas Martin
Andreas Martin

Andreas Martin: “La música de Bach és la que més s’acosta al silenci”

El llaütista alemany Andreas Martin mostrarà la vessant més íntima de Bach (a la capella de l’Esperança, dia 26); i també el Bach més líric serà present, amb membres de l’Orquestra del Liceu que formen la Barcelona Opera House Orchestra, juntament amb la soprano Iwona Sobotka, la violoncel·lista Clara Pouvreau i el trompetista José Antonio Casado com a solistes (dia 25 a l’església del Pi).

Finalment, a Santa Maria del Mar tindran lloc dues audicions del projecte participatiu Bach Zum Mitsingen –consistent a interpretar les Cantates de Johann Sebastian Bach en el marc de la litúrgia eclesiàstica i en la data litúrgica per a la qual van ser compostes–; serà la Cantata BWV 9 Es ist das Heil unskommenher, el dia 26 en format concert i el dia 27 integrada en la litúrgia del temple.

Potenciar la figura de Bach més enllà del concert és, com s’ha comentat, un dels objectius del festival. Així, s’hi inclouran diverses activitats entorn del compositor, com l’esmentada conferència concert de Joan Vives i Clara Pouvreau, i la conferència del cineasta Pere Portabella sobre la sèrie de gravats del seu gran amic i escultor Eduardo Chillida, Hommage à J. S. Bach, els quals seran exposats al Cercle Artístic de Sant Lluc. En aquest sentit, cal destacar la imatge gràfica del festival, que s’ha inspirat en motius d’Eduardo Chillida. També l’activitat “Bachmoferes” afavorirà la trobada entre artistes i públic, també al Sant Lluc; o el “Balla Bach!”, a càrrec de Joan Codina –gran coneixedor de la dansa barroca– i el Trio Barroc, que descobrirà la música de Bach concebuda en el seu origen com una dansa, a la plaça del Rei, essent la proposta més lúdica i popular, que també repeteix aquest any.

D’altra banda, un cop acabat el festival, del 30 de juliol al 3 d’agost, BZM organitza una ruta Bach per Alemanya, un viatge per les principals ciutats on va viure Bach; es durà a terme amb l’acompanyament de Joan Vives, especialista i gran coneixedor de la vida del mestre de Leipzig. Per a més informació sobre aquest viatge: www.tedetertulia.com/programes/Ruta%20Bach%20BZS.pdf.

Per a més informació sobre els concerts, preus (les localitats tenen un 10% de descompte si es compren abans del 30 de juny) i horaris, es pot consultar el lloc web de Bachcelona: www.bachcelona.com.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter