Subscriu-te

Una vuitantena d’espectacles de teatre, dansa, música i circ donen forma al Festival de Barcelona Grec 2013

La Banda Municipal de Barcelona al Teatre Grec. © May Zircus
La Banda Municipal de Barcelona al Teatre Grec. © May Zircus

L’oferta de música clàssica es redueix a l’actuació de la Banda Municipal de Barcelona amb l’actriu Lloll Bertran, tot i que és present en altres espectacles

El Festival de Barcelona Grec 2013 tindrà lloc entre els dies 1 i 31 de juliol, un mes sencer en el qual la ciutat serà “capital de la cultura i un aparador magnífic d’allò que es produeix i es crea a Barcelona i també a fora”, tal com deia en la roda de premsa de presentació del Festival als mitjans de comunicació el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana. El tinent d’alcalde va subratllar la voluntat de “continuar mantenint l’aposta de fer del Grec un festival obert a tothom, amb un equilibri d’ofertes de qualitat, i també garantir un relleu generacional amb el Minigrec”, l’oferta d’espectacles per als més joves, i de caire familiar, que va començar l’edició passada. Per la seva banda, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va deixar ben clar que “l’aposta de Barcelona per la cultura és ferma”.

Teatre

Cartell de l’obra ‘Béla Bartók: exili a Nova York’
Cartell de l’obra ‘Béla Bartók: exili a Nova York’

El teatre continua assumint el pes específic de la programació, amb 27 espectacles –que, entre d’altres, s’esdevindran principalment als teatres Grec, Romea, Poliorama, Lliure i Mercat de les Flors–, entre els quals cal destacar les produccions internacionals Tragèdies romanesCoriolà, Juli Cèsar i Antoni i Cleòpatra de William Shakespeare, producció holandesa dirigida per Ivo van Hove, “un espectacle monumental, de més de cinc hores de durada i no gens convencional; una de les propostes internacionals més significatives per a nosaltres”, segons Ramon Simó, director del Festival–; Les tres germanes, versió androide d’Oriza Hirata –producció japonesa basada en l’obra d’Anton Txékhov, dirigida pel mateix Hirata–; Rinoceront d’Eugène Ionesco –producció francesa dirigida per Emmanuel Demarcy-Mota–, i Hate Radio del director i autor Milo Rau –obra “política”, produïda per la companyia International Institute of Political Murder, sobre la massacre tutsi a Ruanda l’any 1994.Si més no, en l’apartat teatral la música serà present com a element important en algunes obres, com en la comèdia La banqueta de Gérald Sibleyras, dirigida per Paco Mir –en clau d’humor, sobre dos pianistes que toquen a quatre mans i a punt d’iniciar una gira pel Japó–; la comèdia musical Tots fem comèdia de Joaquim Oristrell (autor i direcció), amb música i cançons compostes i interpretades per Joan Vives; Wasteland de Lluís Danès (guió, direcció i escenografia), teatre visual i d’objectes, actors, gest, circ i música; Béla Bartók: exili a Nova York d’Àlex Mañas (autor i direcció), sobre els darrers dies del músic en l’exili de Nova York, i en què se sentiran en directe els seus 44 duos per a dos violins a càrrec d’Oriol Algueró i Sergi Alpiste, i Jo mai d’Iván Morales (autor i direcció), la història d’un grup de joves desarrelats, amb banda sonora de rock. Totes aquestes obres teatrals són estrenes.

Dansa

‘Puz/zle’. © Koen Broos
‘Puz/zle’. © Koen Broos

L’altre pal de paller del Grec és la dansa. Enguany s’hi presenten 11 espectacles, amb quatre estrenes, entre les quals es poden destacar Puz/zle del coreògraf Sidi Larbi Cherkaoui i la seva companyia Eastman; Plexus d’Aurélien Bory, per a la ballarina japonesa Kaori Ito; Yesterday de Jasmin Vardimon; i Borderline de Sébastien Ramirez en col·laboració amb Honji Wang, coreografia que fusiona la dansa contemporània amb el hip-hop. També s’hi veuran coreografies de Mudit Grau i Ramon Giménez (L’ADN de l’ànima, estrena), Sol Picó (Memòries d’una puça), Oguri i Andrés Corchero (My neighbor sky [stone amb water]), Marta Barceló i Joan Miquel Artigues (remor), Àngels Margarit/Companyia Mudances (Capricis, estrena) i Montse Sánchez i Ramón Baeza (XX), a més d’un itinerari dansat per Barcelona per diferents espais de creació de la ciutat.

Música

La Locomotora Negra i la Coral Sant Jordi
La Locomotora Negra i la Coral Sant Jordi

L’oferta musical presenta quinze espectacles de diferent factura i amb voluntat de fusió de gèneres, la majoria pensats per al Festival i amb la finalitat “d’intentar trobar el nostre camí i especificitat entre l’oferta que ja existeix a Barcelona i la proposta d’oferir concerts únics”, explicà el director del Festival Ramon Simó.

Així, encetarà la programació el retorn esporàdic del grup de pop-rock menorquí Ja T’ho Diré, liderat per Cris Juanico. Seguiran les actuacions de Diego El Cigala –amb fusió de flamenc i música llatina–, David Carabén –al cicle Off the Record–, Buika, el trio de Rodolfo Mederos amb Martirio –fusionant tango i flamenc, oportunitat única de veure aquests intèrprets junts–, el grup de pop Blaumut i també l’incombustible Kiko Veneno.

I en clau de jazz s’hi podrà gaudir de les propostes del Liquid Trio & Joe Morris, amb Agustí Fernández al piano; Wynton Marsalis amb The Jazz al Lincoln Center Orchestra; la Locomotora Negra i la Coral Sant Jordi, amb la cantata He mirat aquesta terra de Ricard Gili, basada en l’obra de Salvador Espriu i estrenada a Arenys de Mar l’any 2009; Raynald Colom; Jorge Pardo, amb l’Original Jazz Orquestra del Taller de Músics, i Amparo Sánchez i Jazz Machín –al cicle Off the Record.

Com dèiem, l’oferta de música clàssica rau en l’actuació que farà al Banda Municipal de Barcelona, dirigida pel seu titular, Salvador Brotons –el dia 12 de juliol, al Teatre Grec–, amb la proposta “Bandalismes”, que oferirà danses de diversos compositors, com Brahms, Txaikovski o Bizet, amb “grans dosis d’humor i tendresa” guiats per l’actriu Lloll Bertran.

El dia 30 de juny tindrà lloc la festa d’obertura del Festival, popular i gratuïta a l’avinguda de Maria Cristina –al costat de la plaça d’Espanya, inici a les 20.30 hores–, amb el grup Els Catarres, Lax’n’Busto i la companyia de teatre Comediants. Paral·lelament, al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc (inici a les 20 hores, preu: 10 euros) actuarà el grup de jazz PixieDixie i s’hi projectarà el film mut Blancaneu (de Pablo Berger, 2012), amb la interpretació de la banda sonora en directe a càrrec de la Sinfonietta Monteolvido.

L’espectacle inaugural del Grec 2013 (dies 1 i 2 de juliol, al Teatre Grec) combinarà circ i música a càrrec de la companyia australiana Circa, dirigida per Yaron Lifschitz, amb Opus, coreografia basada en els quartets de corda de Xostakóvitx, que seran interpretats en directe pel Quatuor Debussy.

Filosofia

Foto de la família Grec 2013. A la dreta, al costat del cartell, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el director del Festival, Ramon Simó, i el tinent d’alcalde Jaume Ciurana. © Josep Aznar
Foto de la família Grec 2013. A la dreta, al costat del cartell, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el director del Festival, Ramon Simó, i el tinent d’alcalde Jaume Ciurana. © Josep Aznar

El compromís amb els nous creadors, la col·laboració amb diferents equipaments (com l’Institut del Teatre, la Nau Ivanow, el CCCB o l’Antic Teatre, entre d’altres), presentar espectacles de nou format i organitzar activitats relacionades i que complementen els espectacles, esdevenen peces importants d’aquest engranatge cultural que és el Festival Grec. “Pensem que és necessària tota aquesta interdisciplinarietat perquè els espectadors ens estenguin i participin del procés creatiu”, diu el director del Festival Ramon Simó. “Les arts escèniques són, sobretot, un acte comunitari i si aconseguim transmetre-ho a l’espectador, guanyem comunitat. La programació d’enguany està feta per entendre aquest reflex comunitari i per tot això cal tenir el cap obert”; idea que recull gràficament la imatge del Festival d’enguany.

El Grec 2013 presenta 34 coproduccions i 23 espectacles internacionals, 10 dels quals són coproduccions. Es mantenen els preus de les entrades en relació amb l’any passat, entre 10 i 50 euros –amb alguns espectacles gratuïts i d’aforament limitat–, i entre 9 i 14 euros al Minigrec, com també la política d’abonaments i descomptes. Tota la informació i la programació completa del Grec 2013 es pot consultar a www.bcn.cat/grec.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter