Subscriu-te

VI temporada dels Sopars Lírics al Restaurant 7 Portes

Quan una activitat porta sis anys consecutius duent-se a terme amb èxit de convocatòria, és simptomàtic de dues coses evidents: que el que s’ofereix té qualitat i que, de fet, existia una demanda real d’aquest tipus d’activitat. Mentre que a països com els Estats Units és prou habitual que els joves cantants actuïn en espais reduïts i en formats similars al del cafè concert, a Catalunya la proposta dels sopars lírics tal com la presenta des de fa sis anys el Restaurant 7 Portes, un dels més antics de Catalunya, no és gens habitual. La fórmula emprada permet gaudir amb tranquil·litat d’un sopar d’alta gastronomia amb el segell casolà i català propi de la cuina del Restaurant 7 Portes, amb 181 anys d’història, seguit d’un concert de petit format en la proximitat que ofereix un saló amb aforament per a unes 60 persones.

El primer recital, el 26 d’octubre, serà protagonitzat per la soprano Marga Cloquell

Si la qualitat del menjar és clau per atreure comensals, no ho és menys la qualitat dels intèrprets, escollits amb cura pels dos organitzadors de la proposta des dels inicis, el crític musical Roger Alier i el seu col·laborador Jordi Maddaleno. L’objectiu: donar la possibilitat a joves cantants amb talent de donar-se a conèixer en un ambient de melòmans, en què no falten habituals al Gran Teatre del Liceu i, més d’un cop, convidats il·lustres com la seva directora artística, Christina Scheppelmann, o la soprano sueca Iréne Theorin. Ocasió única, doncs, per als cantants –alguns en plena formació–, que així es troben amb una de les primeres oportunitats per donar-se a conèixer públicament.

En el procés de selecció, és clau la col·laboració del Conservatori del Liceu, institució amb 180 anys d’història –un menys que el Restaurant 7 Portes–, que gràcies al bon nivell del seu departament de tècnica vocal aporta una gran part dels cantants finalment escollits per participar en els Sopars Lírics. Molts són els cantants que, formats o no al Conservatori del Liceu, ja han actuat en aquest cicle inusual de concerts i que actualment estan començant carreres d’èxit: Sara Blanch, Mercedes Gancedo, Ximena Agurto, Isabella Gaudí, Laura Vila, Carol García, Marc Sala, Josep-Ramon Olivé i, més recentment, el baríton Carles Pachón –flamant guanyador del Concurs de Cant Alfredo Kraus celebrat fa una setmana a Las Palmas de Gran Canaria. En un altre esglaó de carrera professional, cantants com Albert Casals, David Alegret, Carlos Daza, Maribel Ortega o Maite Alberola també han privilegiat els Sopars Lírics amb la seva actuació.

La mezzosoprano Anna Tobella actuarà el 24 de maig de 2017

La programació de la VI temporada de Sopars Lírics al 7 Portes estarà format enguany per nou concerts, entre octubre del 2017 i juny del 2018. El primer (26 d’octubre) serà protagonitzat per la soprano Marga Cloquell, natural de Mallorca, que ja ha cantat a Itàlia i França i ha estudiat amb Carme Bustamante al Conservatori del Liceu. El 22 de novembre serà el torn del baix Gerard Farreras, recentment premiat al concurs internacional Voci Verdiane de Busseto (Itàlia) i que ha estat membre del Lyric Opera Studio de Weimar (Alemanya). La mezzosoprano portuguesa Helena Resurreição hi actuarà el 14 de desembre, després d’haver estat una de les new artist generation del LIFE Victoria i d’haver rebut classes de mezzosopranos com Teresa Berganza, Grace Bumbry i Dolora Zajick. El 25 de gener serà el torn de la soprano Almudena Jal-Ladi, que va iniciar els estudis al Conservatorio Profesional de Tenerife i els va acabar al Conservatori del Liceu, i que ha estat premiada en el concurs CIM de les Corts 2017. Al febrer el baríton Lluís Calvet i Pey hi serà el cantant convidat, després d’haver guanyat la beca Joves Promeses que atorga la Fundació de Música Ferrer-Salat per cursar els estudis superiors al Liceu. El sopar del 15 de març està reservat a l’actuació del guanyador del Premi Sopar Líric 7 Portes en la segona edició del Concurs de Cant Josep Palet de Martorell. En la recta final de la temporada, la soprano Rosa Mari Ramírez Abella participarà als Sopars Lírics amb un recital el 27 d’abril de 2018. Amb una intensa activitat musical des de la seva infantesa, la soprano ha actuat nombroses vegades acompanyada de la Cobla Principal de la Bisbal i ha obtingut el Premi Capital de la Sardana 2017 a la divulgació musical per la tasca de recuperació i difusió de sardanes cantades. La mezzosoprano Anna Tobella serà la protagonista de l’actuació del 24 de maig. La cantant martorellenca ha actuat en papers mozartians i rossinians a Bilbao i a Saint Paul (EUA), Istanbul i Pesaro. Finalment, la vetllada del 14 de juny serà una nit molt especial, en celebrar-se el 50è Sopar Líric, i hi participaran una selecció de veus que han actuat al llarg de les sis temporades, entre els quals Carlos Daza, Beñat Egiarte i Sara Blanch.

La relació del Restaurant 7 Portes amb la lírica i les arts es remunta als seus orígens. Situat al passeig d’Isabel II, número 4, a Barcelona, davant té l’edifici de l’antiga Llotja de Barcelona, on l’any 1708 es va interpretar la primera òpera a l’Estat espanyol, Il più bel nome d’Antonio Caldara. El gènere operístic va aterrar a Barcelona provinent de Viena, en instal·lar-se l’arxiduc d’Àustria en aquesta ciutat, prèviament al seu trasllat a Madrid per governar. Abans d’aquest trasllat, però, Barcelona va obsequiar Cristina de Brunswick-Wolfenbüttel i l’arxiduc Carles d’Àustria amb l’òpera de Caldara com a regal de noces. Aquest fet va propiciar que a partir del 1750 Barcelona gaudís d’espectacles operístics de forma ininterrompuda al llarg dels anys. A l’època daurada de la lírica al Gran Teatre del Liceu, als anys quaranta i seixanta del segle XX, els millors cantants van passar pel Restaurant 7 Portes després de fer-ho pel Liceu, entre ells Maria Callas, el record de la qual encara hi és ben present.

Més informació i reserves en aquest enllaç.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter