Subscriu-te

El proper divendres torna el cicle El Primer Palau, amb 10 joves músics que debutaran al Palau de la Música Catalana, i amb el patrocini de Mitsubishi Electric

Laura Pastor

El proper divendres, 6 d’octubre (18 h), comença la 22a edició del cicle El Primer Palau, que enguany donarà l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana a deu joves intèrprets de música clàssica. El cicle s’articula en quatre concerts, els divendres 6, 20 i 27 d’octubre i 3 de novembre, amb nou horari: a les 18 h. La cloenda tindrà lloc el dijous 30 de novembre (20.30 h), en què es repartiran els premis als guanyadors d’aquesta edició i hi actuarà el Kebyart Ensemble, guanyador del Premi El Primer Palau 2016.

El cicle, que impulsa la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, compta per dissetè any consecutiu amb el patrocini exclusiu de Mitsubishi Electric. Enguany presenta els pianistes Laura Pastor i Marc Serra, el violoncel·lista Víctor García, l’organista Aarón Ribas, l’acordionista Nikola Tanaskovic, la soprano Mercedes Gancedo, l’Arts Duo (Salvador Bolón, violoncel, i Paulina Dumanaite, piano) i IndiviDUAL (Pierre Delignies, piano, i Alice Burla, piano). Aquests joves músics procedeixen de diferents punts de l’Estat espanyol: el País Valencià, Andalusia, Madrid i Catalunya, i també d’Andorra.

Aarón Ribas

En aquesta edició el cicle presenta una àmplia gamma instrumental. Pel que fa al gran repertori pianístic, es podran escoltar obres cabdals de Robert Schumann, Claude Debussy, Isaac Albéniz i Xavier Montsalvatge, en les interpretacions de Laura Pastor i Marc Serra. També versions per a dos pianos d’obres com la Sonata Dante de Franz Liszt o Tres moviments de Petruixka d’Igor Stravinsky, així com les Tres comptines de Frederic Mompou, per a piano a quatre mans, a càrrec del Dúo Schola, i la Sonata per a violoncel i piano en La major de César Franck, a càrrec de l’Arts Duo.

L’originalitat és el segell d’identitat d’alguns programes. És el cas del concert del violoncel·lista Víctor García, que proposa escoltar en alternança preludis de les Suites de Johann Sebastian Bach i Capricis de Giuseppe Maria dall’Abaco, o el de l’acordionista Nikola Tanaskovic, que interpretarà obres de Domenico Scarlatti i el pare Antoni Soler junt amb obres d’Agustí Charles i Sofia Gubaidulina. Després d’alguns anys, la presència de la veu en la programació permetrà gaudir de cançons de compositors com Henry Duparc, Gabriel Fauré, Gustav Mahler, Carlos Guastavino o Xavier Montsalvatge en la veu de la soprano Mercedes Gancedo. També sonarà novament l’orgue del Palau amb la participació d’Aarón Ribas, que mostrarà tots els seus registres amb obres de J. S. Bach, Louis Vierne i Charles-Marie Widor, a més d’estrenar una obra del jove Marc Migó, escrita per a l’ocasió. Per últim, el programa del quartet de saxos Kebyart Ensemble, guanyador de l’edició 2016, mostrarà un ampli ventall de possibilitats d’aquesta formació, per mitjà d’obres originals com les de Philip Glass, Aleksandr Glazunov o l’estrena de l’obra de Joan Magrané Estris de llum, però també de les transcripcions lluminoses del Capriccio de Felix Mendelssohn o les Transylvanian dances de Béla Bartók.

Sobre El Primer Palau

A més del debut a la sala modernista en condicions professionals, el cicle ofereix l’incentiu del Premi El Primer Palau, dotat amb 5.000 euros, i la possibilitat d’atorgar un segon premi de 2.500 euros o dos accèssits de 1.250 euros cadascun. Uns premis que són designats pel jurat, format en aquesta ocasió per Alberto García Demestres, compositor; Pierre Réach, pianista; Katia Michel, pianista; Àlex Robles-Fitó, coordinador de Catalunya Música, i Mercedes Conde Pons, coordinadora del cicle El Primer Palau. A aquests guardons, s’hi afegeix el Premi de la Crítica, dotat amb 1.000 euros, destinats a comprar material musical, amb un jurat format pels crítics musicals Javier Pérez Senz, Josep Barcons, Jorge de Persia, Mònica Pagès i Antoni Colomer.

Addicionalment, per afavorir la projecció internacional dels guardonats, Catalunya Música atorgarà per cinquè any consecutiu un premi a un dels guanyadors, que consistirà en l’enregistrament d’una maqueta professional, amb un repertori escollit pel guanyador, i en la promoció internacional a través de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió. Per tercer any també es concedirà el Premi Joventuts Musicals de Catalunya, al millor intèrpret d’obra d’autor català, que consisteix en la participació en el cicle Xarxa de Músiques.

El Primer Palau s’ha consolidat com una de les plataformes més sòlides que els joves músics poden trobar per gaudir de les primeres experiències de concert, amb les màximes condicions de rigor i professionalitat. Alhora, el cicle esdevé un aparador de l’excel·lència musical de les generacions emergents de joves intèrprets. Artistes amb trajectòries professionals tan reconegudes com Javier Perianes, Enrique Bagaría, Juan de la Rubia, Daniel Ligorio, Cuarteto Quiroga, Pau Codina o José Menor van debutar al Palau gràcies a aquest cicle i actualment són convidats habituals de la programació pròpia de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

Oberta la convocatòria de participació per a El Primer Palau 2018

Ja és oberta la convocatòria per participar a la vint-i-tresena edició del cicle El Primer Palau, adreçada a instrumentistes de corda, teclat, vent o percussió, cantants, duos amb piano i grups de música de cambra constituïts, de nivell superior o graduats. Els sol·licitants hauran de ser de nacionalitat espanyola, o residents a l’Estat espanyol, nascuts a partir de l’any 1991 en el cas dels instrumentistes, o a partir de l’any 1988 en el cas dels cantants. Els candidats hauran d’enviar la sol·licitud de participació al cicle abans del dia 12 de gener de 2018. Podeu consultar les bases de la convocatòria del cicle El Primer Palau 2018 en aquest enllaç.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter