Subscriu-te

Andreu Diport i Gerard López guanyen el Concurs de Composició La Sardana d’Igor Stravinsky

Andreu Diport, amb la sardana per a cobla Sardana, i Gerard López Boada, amb la sardana per a piano Fanfara sardanística, guanyen respectivament en les categories del Concurs de Composició La Sardana d’Igor Stravinsky, convocat per l’editorial Ficta. La Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, dirigida per Marcel Sabaté, va estrenar les cinc obres finalistes en un concert el dilluns 17 de maig passat al Casino l’Aliança del Poble Nou, que va incloure el lliurament de premis.

A la primera part del concert, la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona va interpretar una selecció de les sardanes que l’any 1924 la Cobla Barcelona va oferir al compositor rus Igor Stravinsky (Per tu ploro de Pep Ventura, Serra amunt d’Enric Morera i Juny i Llicorella de Juli Garreta) i que van donar peu a la llegenda sobre la sardana de Stravinsky. Seguidament, la formació va interpretar les cinc sardanes finalistes del concurs: Amb l’ocell al voltant del sol deRoland Besson (1962), I malgrat tot… la primavera! de Xavier Cassanyes i Edo (1957), Sardana d’Andreu Diport i Feliu (1998), Podrobneye Garreta de Jordi Feliu i Horta (1971), Més Stravinsky de Joan Vila Safont (1979), i també es va interpretar Stravinskiana de Joan Lluís Moraleda i Perxachs (1943), que va rebre una menció especial del jurat. Les obres finalistes de la categoria sardana per a piano van ser Fanfara sardanística de Gerard López Boada (1969) i La llegenda de Sant Jordi d’Àngel Pérez Ortega (1993). El jurat va ser format per Bernat Cabré, Antoni Ros Marbà, Marcel Sabaté i Miquel Villalba.

Andreu Diport, que actualment està cursant estudis de composició a Varsòvia i aquesta és la seva primera composició sardanística, rebrà un premi de 1.500 euros, mentre que Gerard López Boada rebrà un premi de 1.000 euros. Les dues obres guanyadores, així com les finalistes, seran publicades per l’editorial Ficta.

Un concurs de composició únic per resoldre l’enigma de “la sardana” de Stravinsky

L’any 1924 Igor Stravinsky, durant la seva primera visita a Barcelona, en què va dirigir, entre d’altres, L’ocell de foc al capdavant de l’Orquestra Pau Casals al Gran Teatre del Liceu, assistí a una audició de sardanes i quedà fascinat per la sonoritat de la cobla i entusiasmat amb les sardanes de Juli Garreta. Diuen que exclamà: “Més Garreta, més Garreta!” i que posteriorment digué: “Quan sigui a París, envieu-me unes sardanes que les vull estudiar, envieu-me, també, unes quantes melodies populars; després, jo us enviaré una sardana meva”.

La sardana, si la va escriure, no va arribar mai ni tampoc s’ha trobat mai. L’any 2018, però, el musicòleg Jaume Ayats es va fixar en una dedicatòria al llibre de visites del Sindicato Musical de Cataluña on Stravinsky escriu les notes d’un fragment de L’ocell de foc i escriu en francès Khorovod (Sardana) de L’oiseau de feu. Per resoldre definitivament l’enigma de “la sardana d’Igor Stravinsky”, l’editorial Ficta ha convocat aquest concurs d’edició única al qual se’n van presentar 31 entre les dues categories: 23 sardanes per a cobla i 8 sardanes per a piano.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter